Herfst en TCG

En dan is het herfst

….. Ons lichaam krimpt langzaam ineen door vocht en kou, alsof hij zich diep in zichzelf wil verbergen op zoek naar warmte.

In de herfst vertraagt de hele natuur, valt, stort in en bereid zich voor op de winterslaap. Alles verandert langzaam,  de sappen in planten trekken zich terug de grond in, naar de wortels, en de bladeren, ontdaan van hun sappen, beginnen langzaam te drogen. De krachten van de natuur keren terug naar de bron. Ook je vitale energie, en je lichaam bereiden zich, net als bomen, voor op de winter.

De energie van de herfst trekt naar de grond, verzamelt essenties, sterft. Als we in de zomer teveel : ijs, fruit, frequente koude baden in meren of zee hebben genomen, niet genoeg zon hebben “gepakt” (te kort aan vitamine D) en bovenal niet het juiste voedsel (fastfood) hebben genuttigd, dan zal, verkoudheid, griep, chronische long- en hartproblemen je niet ontwijken en worden geactiveerd.

Als deze aandoeningen chronisch worden, zullen we we ook een probleem met de nieren hebben.

Laten we onze lente- en zomerzonden analyseren om ons verstandig te helpen. Laten we ons en de kinderen bevrijden van koude, vocht en  slijm en het lichaam in evenwicht brengen.

Hoe dat te doen?

Vermijden van zure, koude en rauwe producten, gebak , exotisch fruit en bier.

En als we dan toch iets mankeren dan  redden we onszelf door  het gebruiken van:

  1. Gemberthee, bouillon ( zelf gemaakt, geen blokje) knoflook, voldoende slaap, ondergoed van katoen( gebreide mag natuurlijk ook 🙂 ), discipline in eten of gebakken ui met eieren voor het ontbijt.
  2. Als je het koud hebt is het natuurlijk ook lekker om verwarmde alcohol, bijvoorbeeld glühwein te drinken. Wat betreft gerechten werken neutraal verwarmde het best. Soms is het zelfs beter alleen verwarmde maaltijden te gebruiken.

Als je denkt dat antibiotica je zal helpen, heb je het mis. Antibioticum helpt (of niet) gedurende twee tot drie weken. Dan is er de herhaling. Hij trekt de ziekte naar binnen en elimineert de symptomen, maar niet de oorzaak.

De juiste reactie op een verandering vereist flexibiliteit; een flexibele boom buigt onder invloed van de wind soms naar de grond, maar kan niet worden gebroken wanneer de storm passeert – hij keert terug naar de verticale stand, terwijl een stijve boom kan breken onder invloed van de wind als een lucifer.

Het gebeurt dat we onze overtuigingen over goede voeding verstevigen en de veranderende seizoenen niet opmerken; We reageren hier op met een dieet en  niet goed op veranderingen om ons heen. Ik wil graag je aandacht vestigen op de essentie. Dus op de  veranderingen in de volgende seizoenen en uitleggen hoe ze ons dieet beïnvloeden, omdat correct reageren op wat er feitelijk gebeurt helpt om het interne evenwicht te behouden, in tegenstelling tot het reageren op valse percepties van veranderingen.

Op dit moment, in de herfst, doen we warme schoenen en kleding aan, en eten we in de winter sterk verkoelende producten (bv fruit), omdat we ervan overtuigd zijn dat we op deze manier aan onze vitaminebehoefte voldoen.

Koude dagen betekenen dat we voor de warmte en energie in het lichaam moeten zorgen en ook onze weerstand voor de winter moeten vergroten. We beginnen meer warme, gekookte gerechten en minder rauw te eten. We beperken de consumptie van rauw fruit omdat ze volgens de theorie van 5 veranderingen verkoelingseigenschappen van het lichaam hebben (natuurlijk geven we ze niet volledig op).

verschillende soorten noten en gedroogd fruit

Vaker reiken we naar gedroogd fruit en verwarmende kruiden zoals gember, kaneel, curry, peper, chili. Het best voor de koude maanden zijn dikke , voedzame soepen met de toevoeging van peulvruchten, uien, prei.

De mens in de natuur is verbonden met de trend van de natuur.

Beschaving isoleert ons van de invloed van de natuur en daarom moeten we, om gezond te blijven, bewust het tempo van het leven vertragen.

Elk seizoen van het jaar wordt geassocieerd met bepaalde eigenschappen: smaak, kleur, element en ook ons lichaamsorgaan. Door de natuur te observeren en haar ritme te volgen, kunnen we een evenwichtiger en gelukkiger leven leiden. De energie van de natuur wordt weerspiegeld in ons lichaam.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is de herfst een tijd van metaalenergie – wanneer de natuur verliest wat ze niet nodig heeft. Het is de aarde die metaal genereert en metaal is het element dat bij de oogst hoort. Metaal omvat onze longen en dikke darm.

De longen zijn een van de bronnen van levensenergie – ze halen het uit de ingeademde lucht en combineren het met de energie van de milt. Vanuit de milt wordt levensenergie door het lichaam verdeeld. De longen regelen huidfuncties, zweetproductie, vocht en huidelasticiteit. Ze produceren ook de beschermende energie van het lichaam, die beschermt tegen kou, luchtvervuiling en straling.

Het reukvermogen en de neus zijn geassocieerd met het metalen element, d.w.z. de herfstperiode. Dit heeft natuurlijk te maken met elke loopneus, die op zijn beurt vaak de bron is voor het koelen van de longen.

De dikke darm heeft als taak het lichaam te ontgiften. De Chinezen zeggen dat wat de dikke darm niet heeft vrijgegeven, door de huid moet worden uitgescheiden. Acne en eczeem zijn het resultaat van heet vocht in de dikke darm, wat het gevolg is van slechte voeding.

Het is ook de moeite waard om te beseffen dat constipatie vaak wordt geassocieerd met oppervlakkige ademhaling – als we niet de juiste dosis vitale energie leveren door te ademen, vertraagt de wormbeweging van de darm.

Dus, naast een goed dieet, is het de moeite waard om ademhalingstechnieken te gebruiken. Laten we door de buik ademen.

Constipatie is ook in verband gebracht met leverstagnatie. Het is dan de moeite waard om te zorgen voor het ontspannen van de spanning in het lichaam die gepaard gaat met stress en overwerk. Juiste voedingsmiddelen en systematische lichamelijke activiteit in deze situaties zullen zeker helpen.

Het werk van de longen en dikke darm wordt ondersteund door een scherpe smaak. Het opent het oppervlak van het lichaam, stuurt energie naar buiten, verwijdert congestie en stasis. De meeste scherpe producten verwarmen en spelen een belangrijke rol bij de behandeling van verkoudheid. De kruidige en warme smaak is diaforetisch en verwarmend. Gemberthee en verwarmde alcohol (bijvoorbeeld glühwein) zijn de beste remedies voor verkoudheid. Van de gerechten werken neutraal verwarmende gerechten het beste.

De emotie van de herfst (een element van metaal) is droefheid, die energie naar beneden haalt (niet per ongeluk wordt de term “Ik heb een herfstdip” gebruikt). De scherpe smaak stuurt energie naar boven en helpt ons dus om uit deze “dip” te komen

Als de longen koud zijn, te vochtig (wat zich manifesteert door een duidelijke afscheiding uit de neus) – dan zijn gerechten met een bitter-warme smaak – gekookte koffie, ontbijtgranen, tijmthee, kaneelthee, kruidnagelthee of mixen van deze thee, boekweit en gierst met verwarmende specerijen en kruiden het best.

De longen hebben niet voor niets een dikke darm als partner – in de traditionele Chinese geneeskunde zijn organen vaak “gekoppeld”. Met longen we accepteren / inhaleren / absorberen  – frisse lucht, gedachten, ideeën. Met de dikke darm we passeren / scheiden en verwijderen.

Een gezonde dikke darm stelt ons in staat om af te komen van wat ons niet dient, niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk, emotioneel. Het is niet zonder reden dat mensen met constipatie vaak problemen hebben om iets uit hun systeem te gooien, bijvoorbeeld bepaalde emoties.

Herfst verdriet, emotie uit de longen

Volgens TCM heeft elk lichaam zijn eigen emotie. De herfst is een tijd van metaal of longenergie en longen zijn een gevoel van verdriet en spijt. Het is niet zonder reden dat we in deze tijd van het jaar worden aangevallen door  melancholie en herinneringen (vaak pijnlijk). Evenwichtige longen worden gekenmerkt door, helder denken, goede communicatie, openstaan voor nieuwe ideeën, een positief zelfbeeld, het vermogen om te ontspannen en los te laten.

Zeer ernstige longonevenwichtigheden kunnen leiden tot depressieve aandoeningen. Tijdens een verstoord evenwicht hebben we mogelijk te maken met on-structurele wrok, vastzittende gedachten in het verleden en onvermogen om met een gevoel van verlies om te gaan. Dit gevoel van verdriet is vaak langdurig, we noemen het “herfst verdriet”.

Tot slot

Je kunt steeds meer mensen vinden die begrijpen dat “fastfood” en al deze macdonaldisatie niet het beste voor ons is, omdat onze vriend altijd de natuur is geweest. Laten we voor haar zorgen en haar niet de rug toekeren.

De natuur krimpt en bereidt zich voor op rust. Laten we hetzelfde doen – laten we ons vertragen, ons verstoppen onder het dekbed, laten we langer slapen, warm eten en naar binnen keren.

Ik hou van deze oosterse wijsheid, kortom: let op de natuur, het zal je alles vertellen zodat je er in harmonie mee kunt leven. Als we in harmonie leven met de wereld om ons heen, zullen we ons beter voelen.

Liefs Sylwia & René

Laatste berichten

blauwe pijl met punt naar beneden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram