Vleesvervangers, vegetarisch wonder?

Vleesvervangers, vegetarisch wonder?

Bij miljoenen Nederlanders viel afgelopen week een cadeaukaart van de nationale postcode loterij op de mat voor een vegetarische maaltijd.

Ook bij ons was dit het geval en we besloten eens te kijken wat er zoal te koop was aan vegetarische producten. En ik moet toegeven de keuze is reuze. Maar is dit allemaal wel zo gezond?

Vegetarisch voedsel wordt steeds populairder bij consumenten die overwegen de hoeveelheid geconsumeerd vlees te beperken. Als reactie op deze trend hebben voedselproducenten vleesvervangers  gelanceerd onder verschillende merken zoals; Vivera, Garden Gourmet, De vegetarische slager, Meatless, Beyond Meat,  ect, ect.

Vegaburgers of 100% plantaardige “eieren” op basis van algenmeel komen steeds meer op de markt. De vleesvervangers of pasteitjes, met de smaak en textuur van vlees, voldoen aan de verwachtingen van zowel carnivoren als vegetariërs. Je kunt dergelijke producten tegenwoordig vinden in elke supermarkt en zelfs restaurants.

Niet alle veganistische maaltijden zijn gezond

Veganistisch eten is niet alleen Quinoa of het drinken van boerenkoolcocktails, en amandelmelk. Er is veel veganistisch junkfood. Men denkt dat zolang het vegan is, het gezond is, maar dat is niet waar. “

Een veganistisch dieet is niet altijd een plantaardig dieet. Soms is een veganistisch dieet net zo veel bewerkt als standaard producten en is het bijna onmogelijk om de ingrediënten die er in zitten uit te spreken.

Het is algemeen bekent dat er vooral soja wordt gebruikt in al deze vervangers. En dat is nou net waar de schoen wringt. Ongefermenteerde soja bevat fytinezuur en fyto-oestrogenen die ervoor zorgen dat vitamines en mineralen minder goed worden opgenomen.

Bij sommige producten zie je op de verpakking staan dat de soja die hier gebruikt wordt GMO-vrij is (Genetically Modified Organism) ook wel GGO (Genetisch Gemodificeerde Organisme) genoemd.

adder in het groene gras

Maar nu komt het, aspartaam, vitamine preparaten, glucose fructosesiroop, maltodextrine en ascorbine zuur bevatten genetisch gemanipuleerde bestanddelen maar dit hoeft niet vermeld te worden omdat ze zwaar bewerkt zijn. Dat is het addertje onder het gras.

GMO voeding bevat ook glyfosaten en BT-toxinen, deze zijn allebei toxisch voor het lichaam en veroorzaken allerlei ziekten zoals; maagontsteking, lekkende darm, kanker, leverschade en hart– en vaatziekten. Glyfosaten brengen ook de hormoonspiegel uit balans wat weer kan leiden tot; onvruchtbaarheid, miskramen, geboorte afwijkingen en neurologische aandoeningen zoals, leerproblemen, ADHD, autisme, alzheimer, dementie en schizofrenie.

Sinds de introductie van gemodificeerde soja en mais zijn chronische ziekte onder kinderen en volwassenen met 25% toegenomen.

Niet alle vleesvervangers zijn van soja maar ook van sterk bewerkte mais, kikkererwten, padden stoelen, noten, zuivel of eieren. Dat betekent veel zout en kunstmatige geur,kleur- en smaakstoffen. Volgens de Daily Mail bevatten sommige burgers zelfs zoveel zout als 5 zakken chips.

Sojamelk ( is nooit gefermenteerd) voor zuigelingen bevat zelfs zoveel oestrogeen als in 5 anticonceptiepillen.

Gefermenteerde soja is wel gezond omdat het fytine zuur is geneutraliseerd, het helpt om de darmflora gezond te houden. Houdt er rekening mee dat als je kiest voor een vleesvanger er het volgende in kan zitten;

Toevoegingen

  • Kleur, geur en smaakstoffen
  • Zout
  • Aroma’s ( gemodificeerd )
  • Transvetten
  • Soja structuur ( water,soja eiwit(=ongefermenteerd, tarwe eiwit en tarwezetmeel)
  • Gist extracten
  • Verdikkingsmiddelen
  • Suikers
  • Conserveringsmiddelen
  • Maltodextrine
  • Dextrose
  • Sucrose
  • Maismoutstropen
  • Uien extract ( voor langer houdbaar maken )

Zoals is opgemerkt door de experts, kunnen eiwitten van plantaardige oorsprong vooralsnog niet overeenkomen met die van dierlijke oorsprong.

vega burger op broodje met tomaat, ui, sla.
vega burger

De National Institutes of Health merkten op dat bewerkte voedingsmiddelen, die moeten worden beschouwd als vegan hamburgers, kunnen leiden tot gewichtstoename. De effecten van consumptie kunnen ook andere complicaties zijn, zoals nierziekte, diabetes, hartaandoeningen en hart– en vaatziekten.

Volgens specialisten bevat een gemiddelde vegan burger (in dit geval is het Beyond Meat-product getest) 990 kcal, 63,9 g vet en 1530 mg natrium. Technisch gezien, hoewel het plantaardig voedsel is, is het nog steeds verwerkt voedsel.

Conclusie? Een poeder-eiwitburger is geen goedkoop alternatief voor vlees.

Hoe dan ook, als je de veganistische manier kiest omdat je denkt dat je gezond eet en vegan hamburgers eet, is dit een teken dat je de verkeerde kant op gaat. Zo’n gerecht mag geen permanent onderdeel van de keuken zijn, noch bij carnivoren,  veganisten of vegetariërs.

“Veel veganistische en glutenvrije opties kunnen erger zijn omdat ze veel meer worden bewerkt” –

Ik wil gewoon  zeggen dat , overschakelen van een gewone pizza naar een veganistische pizza, reguliere koekjes voor veganistische koekjes en gewone donuts voor veganistische donuts is geen manier om je dieet te verbeteren.

Maar de overgang van pizza naar spaghetti-courgette of van koekjes naar dadels en notenrepen, en van donuts naar suikerarme muffins gemaakt van volkoren meel of glutenvrije bloem en echt fruit zijn geweldige producten om mee te beginnen.

Let op: lees het etiket en kies die met korte lijsten en met ingrediënten die klinken als echt voedsel.

Wat is een puur veganistisch dieet?

Als je naar een plantaardige levensstijl wilt (of al bent) en je  geen veganistische versie van uw favoriete maaltijd maakt met volledige voedselingrediënten, zal je hoogstwaarschijnlijk niet volledig gebruik maken van de voedingsstoffen en fytochemicaliën die je zal vinden door de oorspronkelijke plantvorm te eten.

Een uitgebalanceerd veganistisch dieet is zoals elk uitgebalanceerd dieet: het zit vol met voedingsmiddelen die zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke vorm liggen.

Je kunt een vegan dieet zeker heel gezond maken.

Veganisten moeten zichzelf voorzien van de juiste hoeveelheid micro-elementen die mogelijk ontbreken in een plantaardig dieet zoals vitamine B12 of die moeilijker in de juiste hoeveelheden zoals ijzer of calcium in het lichaam kunnen komen.

avocado en kruidnagel op plankje met eromheen 3 tomaatjes rijst hazelnoten, kruidnagel en mais

Kijk naar Moeder Natuur: volle granen, fruit, groenten, noten en zaden zijn pure veganistische voedingsmiddelen.

Dus het (veganistisch) vlees, worst of koekje … Geef het gewoon geen podium van gezondheid want dit verdient het niet.

Handig om te weten

Veganisten zeggen dat van dieren afkomstig eiwit slecht is voor de gezondheid. In feite is het een voedzaam en licht verteerbaar ingrediënt voor het menselijk lichaam. Het is een bron van aminozuren die nodig is voor het juiste verloop van veel processen in het menselijk lichaam. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt ook dat dierlijke eiwitten absoluut waardevoller zijn voor mensen dan plantaardige eiwitten.

Volgens veganisten is de mens van nature een herbivoor en is zijn lichaam niet aangepast om dieren te eten. De waarheid is dat mensen al miljoenen jaren vlees eten, en het spijsverteringsstelsel is geweldig in het verteren van dierlijk vlees en het volledig benutten van de voedingsstoffen.

Het probleem is dat de vleesobsessie mensen heeft overgenomen. Ze dwong hen de verkeerde kant op te gaan toen ze besloten om de dieren uit hun natuurlijke omgeving te halen en in kleinere en kleinere afgesloten gebieden te plaatsen.

Ze kwamen op een dwaalspoor toen ze besloten hen te voeden met voedsel dat ze in de natuur nooit zouden hebben aangeraakt. Zelfs toen dat niet genoeg was, pompten ze er nog veel groeihormonen bij. Dit is ons moderne vleesverwerkingssysteem: smerig, wreed en ongezond – voor zowel dieren als mensen.

Ik raad iedereen ten zeerste aan om weg te blijven van ingenieus verpakte producten, zoals gepaneerde sojaboonkip , maïsproteïne steaks en kunstmatige kalkoen van tarwe en soja-eiwit. Zoals je weet, zijn ze moeilijk te verteren, bevatten ze genetisch gemodificeerde eiwitten en levensmiddelenadditieven en hebben ze een lage voedingswaarde.

Ongeacht het type dieet dat wordt gekozen, kan het effect ervan alleen worden gecontroleerd door regelmatig bloedonderzoek en in samenwerking met een specialist die weet hoe ze de resultaten moet lezen. In het geval van veganisten zijn lage niveaus van ijzer, hormonen en cholesterol onder het normale niveau, een van de eerste indicatoren die het dieet hun de gezondheid en levensduur ontneemt die ze zoeken.

heel veel soorten fruit en groenten

Gezondheidsbewaking is ook belangrijk voor mensen die dierlijk voedsel eten. Lage niveaus van voedingsstoffen en hormonen kunnen wijzen op de behoefte aan verhoogde vleesvoorziening in het dieet. Als ze echter overdreven zijn, heeft de vleesobsessie misschien te veel controle over het dieet overgenomen.

In de meeste gevallen is het echter niet de gezondheid waardoor steeds meer mensen kiezen voor een vleesloos dieet. Het wordt beïnvloed door overtuigingen van aardse aard; bereidheid om dierenbescherming te ondersteunen of klimaatverandering te bestrijden.

Vega Junkfood

Suiker, zout en transvetten – enkele van de meest schadelijke componenten van het dieet zijn niet van dierlijke oorsprong. Je kunt veganistisch eten en toch heel gemiddeld of zelfs slecht eten. Dit geldt vooral voor de dag van vandaag, waarbij de toegang tot veganistisch junkfood echt geweldig is.

Ik ben er van overtuigd dat een paar jaar geleden veganisten gezonder aten omdat ze toen minder toegang hadden tot vega-junkfood. Natuurlijk verschenen er ook veel gezonde veganistische producten op de markt zoals plantaardige melk en wat ‘snacks’. Maar samen met hen ook veel ongezonde producten zoals bijvoorbeeld heerlijke desserts op basis van soja of vleesvervangers, rijk aan zout en vet.

Gemiddeld genomen is veganistische voeding waarschijnlijk beter dan het eten van een gemiddelde omnivoor, maar zelfs een fervent carnivoor, als het hem tenminste iets kan schelen wat hij op zijn bord legt, kan veel beter eten dan veel veganisten. Kortom, veganisme is op zichzelf geen recept voor gezondheid.

Veel onderzoek benadrukt dat plantenvoedsel een voordeel heeft ten opzichte dan die van een omnivoor en zelfs een vegetarisch dieet, maar op voorwaarde dat het goed is samengesteld en gebaseerd op onbewerkte producten, en het wordt aangevuld met vitamine en mineralen. Alleen in deze veronderstelling kunnen we praten over de voordelen voor de gezondheid.

Absoluut, veganisme op basis van vegan junkfood kan zelfs nog meer tekort hebben dan een standaard dieet op basis van het gewone junkfood … Daarom geef ik altijd de voorkeur aan de term ‘plantaardig’ omdat dit een goed uitgebalanceerd dieet is dat het beste is voor de gezondheid 🙂 ( en sluit veganisme of niet-vegetarische diëten die niet teveel dierlijke producten bevatten niet uit).

Veganisme is waarschijnlijk te beperkend. Het is moeilijk om precies te zeggen wat de optimale of neutrale hoeveelheid is voor de gezondheid van dierlijke producten in het dieet. Het is zeker veel minder dan de meeste mensen eten, maar het is naïef om er zeker van te zijn dat het perfecte dieet geen recht heeft op dierlijke producten.

We kunnen er zeker van zijn dat het hoge gehalte aan dierlijke producten in het dieet niet gunstig is, maar we kunnen niet zeggen dat enig gehalte van deze producten in het dieet schadelijk is. Bovendien is ‘dierlijke producten’ een zeer brede uitdrukking. Verwerkt vlees hoort geen gezonder dieet te hebben, maar het is moeilijk om zeevis of zuivelproducten van goede kwaliteit door te strepen.

Een goed argument komt uit de analyse van het zogenaamde gemeenschapsdieet, De Blue Zone, of plaatsen waar de levensverwachting extreem hoog is. Al deze diëten bevatten relatief weinig dierlijke producten en voeren tegelijkertijd geen volledig plantaardig dieet.

Voor veganisten

De grootste kracht van een plantaardig dieet zit niet perse in het woord vegan. Wat goed doordachte plantaardige diëten zo gezond maakt, is het hoge aandeel groenten, fruit, pitten, noten, oliehoudende zaden en peulen, inclusief juiste sojabonen. Zij zijn het, en niet het totale gebrek aan dierlijke producten, dat zo belangrijk is bij het bouwen van gezonde diëten.

Het omnivoor dieet op basis van deze ingrediënten en tegelijkertijd zeer kleine hoeveelheden dierlijke ingrediënten, zal waarschijnlijk een zeer vergelijkbaar, gunstig effect op de gezondheid hebben, zoals 100% veganistische diëten.

boterham met boter en lenteui, daarachter 3 snacktomaatjes en wat hele lenteui op een wit/blauw geblokt tafelkleed.

Als je  veganist of vegetariër bent, onthoud dan dat alleen al het feit dat je geen zuivel, vlees of eieren eet, jou dieet niet gezond maakt. Veel mensen met een veganistisch dieet hebben tekorten of eten rommel. En elk jaar wordt het gemakkelijker, omdat het aantal vervangers voor vlees en zuivelproducten van twijfelachtige gezondheidskwaliteit systematisch toeneemt.

Als je zelden soja worst, veganistische pizza of vega-koekjes eet, ga je waarschijnlijk niet dood, maar dit zijn artikelen die tot een minimum moeten worden beperkt ten gunste van minder bewerkte producten. Vergeet niet dat jouw  dieet veel kool, blad- en peulvruchtengroenten, verschillende soorten fruit, pitten en noten moet bevatten, en niet teveel bewerkte producten, geraffineerde granen, zout en suiker.

Als je  een omnivoor bent en  je grootte hoeveelheden vlees eet kan je je vleesconsumptie op zijn minst gedeeltelijk beperken en profiteren van een plantaardig dieet als je meer peulvruchten, andere groenten, fruit, pitten en noten nuttigt.

Producten die de consument schaden, mogen niet op de markt worden gebracht. De kwestie van voedselchemie is echter een heel ander onderwerp. We hebben 800 geregistreerde voedingsadditieven die fabrikanten in de juiste doses kunnen gebruiken.

Maar stel dat we brood eten met drie antioxidanten, gezout vlees met nitraten of andere smaak- en aromaversterkers, en er dan nog  een drankje bij drinken met natriumbenzoaat  – dan kan de hoeveelheid chemische additieven op een bepaalde dag de grenswaarden overschrijden.

Dit risico is van toepassing op alle soorten voedsel – conventioneel, veganistisch, vegetarisch, glutenvrij en caloriearm voedsel. Het blijf dus een kwestie van gezond verstand en etiketten lezen.

Daarnaast gaat het negen van de tien keer om pure marketing, omdat erg veel producten van nature vegan zijn. Het is net zoiets als 0% vet op een lolly zetten. Of  0% vet op een pak magere yoghurt. Producten die normaal wel dierlijke ingrediënten bevatten worden gecompenseerd met tal van hulpstoffen om iets een vlees-smaak, vlees-bite of  kleur, geur en smaak te geven.

Daar is soms veel voor nodig en praten we over E nummer-cocktails. De producten zijn dan wel veganistisch, maar absoluut niet gezond of gezonder. Ook kan het zijn, dat onder deze E nummers toch dierlijke basisgrondstoffen zijn gebruikt, verpakt in een E nummer. Dit is voor een veganistische consument niet te controleren.

Maar laten we ons niet gek maken, gebruik het gezond verstand en maak voor jouw de juiste keuzes. Overal kleven wel voor en nadelen aan.

Wil je nu echt zeker zijn dat je geen gemodificeerde voeding op je bord krijgt dan kun je het best zo vers mogelijk natuurlijke biologische gecertificeerde  producten kopen.

Take care en eet gezond

Bronnen:

Kings of the Carnivores’. Economist Online, 30 april 2012; Pobiner B. ‘Bewijs voor het eten van vlees door vroege mensen’. Kennis van natuureducatie, 2013; Owen J. ‘Geiten Sleutel tot verspreiding van de landbouw, suggereert genstudie’. National Geographic News, 10 oktober 2006; Organische Consumentenbond. ‘Storende feiten over fabriekslandbouw en voedselveiligheid’; Pollan M. The Omnivore’s Dilemma: A Natural History of Four Meals.Grote drukpers, 2007: 78 Br J Nutr, 2011; 105: 80–9 Nutr J, 2010; 9: 10 PLoS One, 2008; 3: e1545 ‘Het overmatig gebruik van antibiotica bij voedseldieren bedreigt de volksgezondheid.’ ConsumersUnion; D’Brant 2014 Richard et al 2005 Hall 2001 Fatih et al 2005 Pusztai et al 2003 N Engl J Med, 2001; 345: 1147–54 Acta Cardiol, 1999; 54: 155–8 Circulation, 2001; 103: 856-63 Dinu M, Abbate R, Gensini GF, Casini A, Sofi F. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta-analysis of observational studies.  Crit Rev Food Sci Nutr. 2016. Jv/dVelde/soja M.vdVloed Hayat I, Ahmad A, Masud T, Ahmed A, Bashir S. Nutritional and health perspectives of beans (Phaseolus vulgaris L.): an overview. Crit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(5):580–92. Liu J, Sun LL, He LP, Ling WH, Liu ZM, Chen YM. Soy food consumption, cardiometabolic alterations and carotid intima-media thickness in Chinese adults. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014;24(10):1097–104. Carlsson-Kanyama A, González AD. Potential contributions of food consumption patterns to climate change. Am J Clin Nutr. 2009;89(5):1704S–1709S.

laatste berichten

4 thoughts on “Vleesvervangers, vegetarisch wonder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram