Wat is geklaarde/ghee boter? En 10 voordelen ervan

Wat is geklaarde/ghee boter? En 10 voordelen ervan

Gouden geklaarde boter is een goed alternatief voor gewone boter, die soms onbedoeld teveel wordt gebruikt. En je weet waar “te” voor staat is meestal niet goed.

Maar wat is geklaarde boter precies?

Geklaarde boter is ook wel bekend als “ghee”. Het is een geraffineerde boter, verkregen door langzaam verhitten op laag vuur, waarbij onzuiverheden (schuim op het oppervlak en bezinksel op de bodem) zich scheiden van de vloeibare substantie.

Het klaringsproces verwijdert eiwitten en andere stoffen uit de boter, waardoor alleen het dierlijke vet overblijft. Geklaarde boter heeft een gouden kleur, een delicate unieke smaak, een licht nootachtig aroma en verhoogt de voedingswaarde van de maaltijden.

Het is een hoofdbestanddeel van koken, een absolute klassieker, maar we kunnen het ons niet herinneren uit onze kindertijd. We leerde het pas kennen toen ons avontuur met gezonde, heerlijke, alchemistische en magische Chinese keuken begon.

Kijk welke eigenschappen geklaarde boter heeft, wat de voedingswaarden zijn en hoe je het zelf thuis kunt bereiden.

Voordelen van heldere boter

1. Zeer lange houdbaarheid.

Gesloten in een pot, kan het tot 9 maanden bij kamertemperatuur worden bewaard en tot 15 maanden in de koelkast. Zo’n lange houdbaarheid is te wijten aan de vernietiging van de meeste bacteriën bij verhoogde temperaturen en de verdamping van water wat in gewone boter een factor is die de groei van micro-organismen en bederf van het product mogelijk maakt.

Doordat geklaarde boter praktisch hetzelfde vet is en grotendeels verzadigd, dat niet vatbaar is voor oxidatie, wordt het product niet ranzig en blijft het vers.

2. Zeer goed vet voor bakken

Dankzij de verdamping van water en het verwijderen van onzuiverheden uitermate geschikt voor bakken en braden. Het kookpunt is ongeveer 252C, de temperatuur waarbij vet begint te verbranden en gifstoffen worden geproduceerd. Dit is ongeveer 100C hoger dan gewone boter. Dankzij deze eigenschap en het gehalte aan voornamelijk verzadigde vetzuren is geklaarde boter zelfs geschikt voor langdurig frituren (friet, oliebollen).

3.Veilig voor mensen met allergieën en mensen die koemelk niet verdragen

Dankzij opheldering, d.w.z. de scheiding van eiwitten en andere vaste stoffen uit melkvet. Het kan worden gebruikt door mensen die allergisch zijn voor melkeiwitten, bijvoorbeeld caseïne en lactose intolerantie. Voorwaarde is dat de boter grondig wordt schoongemaakt/gezeefd. (dmv kaasdoek, theedoek, koffiefilter of zeer fijne zeef)

Geklaarde boter is bijna puur vet en levert daarom ongeveer 900 kcal per 100 g en bestaat voor 62,7 procent uit, verzadigde vetzuren, 2,3% meervoudig onverzadigde vetzuren en 26,9 procent enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Ruim 25 procent vetten in geklaarde boter zijn vetzuren met een korte en middellange keten die anders worden gemetaboliseerd dan vetzuren met een lange keten.

4. Heeft geen invloed op het risico op hartaandoeningen

Bevat veel vitamine K wat goed is voor het verwijderen van plaque uit je aderen.

5. Het versnelt de stofwisseling en verbrandt vet beter

Ideaal dus om te gebruiken bij afvallen.

6. Het heeft een rustgevend effect op het spijsverterings-stelsel

Dankzij het gehalte aan boterzuur kan het de ontsteking van het spijsverteringskanaal verminderen.

7. Het is een bron van in vet oplosbare vitamines: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K.

Vitamine A komt het meest voor – een lepel van 14 gram dekt de dagelijkse behoefte voor ongeveer 9%. Deze vitamine stimuleert de celvernieuwing en heeft een positief effect op de huid, vitamine E wordt de vitamine van de jeugd genoemd en vitamine D en K hebben een positief effect op het skelet.

8. Het verhoogt het niveau van slechte cholesterol in het bloed niet.

Het helpt bij het in stand houden van de normale cholesterol en bevordert aanmaak van het goede HDL cholesterol

9. Versnelt het wondgenezingsproces en vermindert de symptomen van psoriasis.

10. Voert vetcellen en toxische stoffen af

geklaarde boter

Effect van geklaarde boter op het lichaam

Geklaarde boter is geen significante risicofactor voor hart- en vaatziekten. Net als ander verzadigd vet, wordt het over het algemeen als slecht voor uw hart beschouwd. Dit is niet helemaal waar. Ten eerste trekken steeds meer wetenschappers zich terug uit de theorie dat verzadigd vet en cholesterol in het bloed de grootste invloed hebben op het risico op hartaanvallen en atherosclerose.

Ten tweede verhoogd het eten van grote hoeveelheden geklaarde boter uw totale bloedcholesterol met ongeveer 50 procent, maar het verhoogd ook uw ‘goede’ HDL-cholesterol met ongeveer 110 procent en uw ‘slechte’ LDL-cholesterol met slechts ongeveer 40 procent. De bovenstaande resultaten werden verkregen in een 40 dagen durende studie bij ratten.

Een andere studie bij ratten toonde geen statistisch significante toename van het totale cholesterol en zijn fracties, maar alleen verhoogde triglycerideniveaus. Daarentegen toonde een onderzoek bij patiënten met psoriasis een afname van alle elementen van het lipidenprofiel. Het onderwerp wordt nauwkeuriger geanalyseerd, maar de algemene conclusie uit het onderzoek is dat geklaarde boter het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogt.

Ondanks het hoge cholesterolgehalte van geklaarde boter bevat het geen geoxideerd cholesterol, dat wordt beschouwd als een risicofactor voor atherosclerose. Het wordt alleen geproduceerd tijdens langdurig frituren (meer dan 60 minuten).

Geklaarde boter kan gastro-intestinale ontsteking verminderen door de aanwezigheid van boterzuur en helpen om langdurige ontstekings-processen door het hele lichaam te kalmeren. Geklaarde boter vermindert de afscheiding van prostaglandinen en leukotriënen,die mediatoren zijn van het ontstekingsproces. Het is effectief bij het verminderen van de symptomen van psoriasis – een auto-immuunziekte.

Geklaarde boter heeft een positief effect op het spijsverteringsproces en de gezondheid van het spijsverteringskanaal. Dit komt door de aanwezigheid van vetzuren met een korte keten, vooral boterzuur, dat de darmcellen voedt en de uitscheiding van gifstoffen verbetert.

Door de aanwezigheid van vetzuren met korte en middellange ketens en CLA-zuur kan geklaarde boter helpen bij het afvallen, omdat het de stofwisseling versnelt en het gebruik van opgeslagen vet verhoogt.

De aanwezigheid van vitamine K en D in geklaarde boter verbetert de conditie van het skelet.

Waarom geklaarde boter in de keuken te gebruiken

Geklaarde boter is een zeer goed vet om in te bakken, stoven of braden. Je kunt er vlees, vis en groenten, roerei en pannenkoeken op bereiden. Het brengt de smaak van gerechten perfect naar voren en geeft ze een licht notenkaramelaroma.

Frituren van bijvoorbeeld oliebollen of frites, is ook een goede oplossing. Vast geklaarde boter kan worden gebruikt voor het bakken van taarten en koekjes. Het is veel gezonder om bakboter te vervangen voor gheeboter, omdat we hierdoor zeer schadelijke transvetten verwijderen, waardoor het risico op atherosclerose afneemt.

Je kunt geklaarde boter kopen of zelf maken

Als je thuis geklaarde boter wilt maken vind je hieronder het recept.

Voor bereiding:

  •  Pan met dikke bodem.
  •  Boter met een vetgehalte van minimaal 82% zonder toevoegingen zoals zout.
  •  Keramische /glas houder waarin je de boter na het klaren bewaart.
  •  Gaas, fijnmazig zeefje, kaasdoek of keukendoek.

Hoe te bereiden:

  • Leg 5 blokken boter in de pan zodat je in één keer een liter pot van het eindproduct krijgt. We eten er persoonlijk veel van, daarom maak ik 10 blokken tegelijk helder
  • Smelt de boter en verwarm tot kookpunt.
  • Zet het een nacht in de koelkast.
  • Haal het vervolgens uit de pan en verwijder het ranzige gedeelte aan de onderkant ( is lichter van kleur).
  • Breng het opnieuw aan de kook( nu bezinken de restanten van onzuiverheden naar de bodem en wordt de boter transparant).
  • Pas daarna schenken we de boter uit de pan via een zeer fijne zeef in de potjes, zodat eventuele caseïne- of lactoseresten in de zeef blijven. Als de zeef grotere mazen heeft, kun je er gaas overheen doen. Je kunt ook een papieren koffiefilter gebruiken. Dan is de boter de puurste, maar dat duurt best lang. Met een dergelijke filtratie kunt u er echter zeker van zijn dat uw geklaarde boter zeer schoon zal zijn, dus vrij van alle sporen van schadelijke stoffen.
  • Laat alles afkoelen.

Het bereiden van ghee boter

Eet hem veel dit is een energie en vitamine bom!!!

Heldere boter (ghee) is de absolute basis van gezond koken (het beste voor lichaam, geest en ziel).

Tegenwoordig kunnen we onze keuken niet meer voorstellen zonder hem, we gebruiken het bijna overal waar we een vette en zoete smaak nodig heb. Natuurlijk in gematigde hoeveelheden.

Heb je het nog nooit geprobeerd? geloof ons niet op ons woord, controleer en probeer het zelf.

Goede zoete en vette groetjes

FOHP

Bronnen:

  1. Serunjogi M.L. i in., A review paper: current knowledge of ghee and related products, International Dairy Journal, 1998, 8, 677-688
  2. Sharma H. i in., The effect of ghee (clarified butter) on serum lipid levels and microsomal lipid peroxidation, An International Quarterly Journal of Research in Ayurveda, 2010, 31(2), 134-140
  3. Reddy A.M. i in., Myths and facts about consumption of ghee in relation to heart problems – a comparative research study, International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 2013, 5(2), 560-563
  4. https://draxe.com/ghee-benefits/
laatste berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram