Eet jij vaak pinda’s?

Eet jij vaak pinda’s?

Als je een fan bent van pindakaas, lees dan zeker dit bericht.

Nutrition Feiten

Pinda’s zijn een van de meest favoriete en populaire noten in Nederland. Het zal je echter verbazen dat ze in werkelijkheid geen noten zijn! Dit zijn de vruchten van de plant genaamd aardnoot of grondnoot en zijn naast erwten, bonen of sojabonen, opgenomen in de groep peulvruchten. In de winkelrekken kunnen we veel pindaproducten vinden, waarvan geroosterde gezouten pinda’s en pindakaas het populairst zijn.

Net als noten hebben pinda’s ook voedingswaarden.

  • ze zijn een goede bron van mono- en meervoudig onverzadigde vetzuren. Maar in het geval van meervoudig onverzadigde vetzuren zijn de meeste omega-6.  Wij mensen hebben meestal een onjuiste verhouding van omega 3 tot omega 6, daarom kan een hoge consumptie van pinda’s en producten zoals pindakaas dit nog verergeren.
  • doses vitamines en mineralen kan je er ook in vinden ( kalium, calcium, magnesium)
  • vitamine B3 (niacine) is ook een van de componenten van pinda’s en ondersteunt dus de goede werking van het zenuwstelsel en verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed
  • veel eiwitten
  • aminozuur arginine dat verantwoordelijk is voor de groei van spiermassa, snellere wondgenezing, expansie van bloedvaten en een toename van de potentie.

Recent onderzoek wijst op de aanwezigheid van zelfs verbindingen zoals flavonoïden en fytosterolen in pinda’s.

Pinda’s en allergie

Pinda’s hebben ook hun nadelen – pinda-allergie is een van de meest voorkomende vormen van allergie. Hebben jullie de film met Jeniffer Lopez gezien……….?

Omdat deze allergie vaak ernstig is en zelfs een kleine hoeveelheid anafylaxie kan veroorzaken, bevatten veel producten die ze oorspronkelijk niet hebben een waarschuwing met betrekking tot de aanwezigheid van sporenelementen.

Pindas en mycotoxinen

Pinda’s nemen ook een plaats in op de voorgrond van producten die mycotoxinen bevatten die door schimmels zijn geproduceerd.

Mycotoxinen: dit zijn toxines die worden geproduceerd door sommige soorten schimmels die voorkomen in rot voedsel of verwaarloosde gebouwen.

Aspergillus flavus en Aspergillus parasiticus zijn verantwoordelijk voor de productie van de meeste mycotoxinen. Aflatoxinen zijn een van de gevaarlijkste metabolieten van deze schimmels.

Aflatoxinen hebben mutagene effecten (die mutaties kunnen veroorzaken die leiden tot kanker) en zeer hepatotoxische effecten (die leverschade veroorzaken). Ze zijn ook verantwoordelijk voor de vorming van aandoeningen aan de luchtwegen en de spijsvertering.

Daarom kunnen deze verbindingen aanzienlijke gezondheidsproblemen veroorzaken en langdurige blootstelling kan zelfs het risico op leverkanker vergroten.

zwangere vrouw

Zwangere vrouwen moeten ook alle producten vermijden die mogelijk zijn besmet met aflatoxinen vanwege hun ernstige nadelige effecten op de foetus. Mycotoxinen kunnen ook worden gevonden in maïs, granen, zuivelproducten, gedroogd fruit, gedroogde kruiden en noten.

Pinda’s hebben echter vooral de voorkeur voor schimmelgroei en aflatoxineproductie vanwege hun teelt. Pinda’s groeien in de grond en hun besmetting met schimmels en metabolieten van schimmels kan veel hoger zijn dan met noten of zaden.

  • Fytinezuur, een bestanddeel van pinda’s, kan de absorptie van ijzer, calcium en zink negatief beïnvloeden.

Eten of niet eten?

Ik denk dat je na dit bericht voldoende kennis hebt om zelf te beslissen of je dit product op je menu wilt laten verschijnen.

Zoals met veel andere producten, kun je goede en slechte kanten vinden als gevolg van hun consumptie. Geen ramp! Er zijn echter veel betere alternatieven voor pinda’s die je kunt gebruiken.

Als je pinda’s uit je  dieet verwijdert, is er echter nog geen reden om je zorgen te maken! In dergelijke situaties kan je ze eenvoudig vervangen door  noten zoals,  cashewnoten, hazelnoten, amandelen en producten  die op basis daarvan zijn bereid.  Ze bezitten veel nutritionele eigenschappen, vitamines, mineralen, vezels en dit gecombineerd met een uitstekende smaak. Dus  je hebt dezelfde voordelen! Of misschien zelfs betere.

Take care

Sylwia & René

Bronnen:

1.Wu F., Stacy S.L., Kensler T.W.: Global Risk Assessment of Aflatoxins in Maize and Peanuts: Are Regulatory Standards Adequately Protective?. Toxicological Sciences. 2013; 135: 251–259.

Arya S.S., Salve A.R., Chauhan S.: Peanuts as functional food: a review. Journal of Food Science and Technology. 2016; 53: 31–41.

Moghaddam A. E., Hillson W. R., Noti M,  Gartlan K. H., Johnson S., Benjamin T., Artis D., Sattentau Q. J.: Dry roasting enhances peanut-induced allergic sensitization across mucosal and cutaneous routes in mice. The Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2014, 12, 134 (6): 1453-1456.

Laatste berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram