Wordt je dikker van water? Deze studie zal je verrassen.
Gewoon water heeft geen smaak, sommigen vinden het daarom ook onmogelijk om te drinken. Dit komt dan omdat ze niets proeven. (Maar er zijn kenners die zweren dat ze met gesloten ogen onderscheid kunnen maken tussen verschillende soorten water).
Daarom kiezen veel mensen voor bruisend water, met bubbels of het zogenaamde spuit/clubwater. Om dergelijk water te laten ontstaan, wordt niet-koolzuurhoudend water gecombineerd met koolstofdioxide, dat het verzadigt en bellen creëert die zachtjes je tong prikkelen.
Het werd voor het eerst vervaardigd in 1767 en werd voor veel mensen de eerste keuze om te drinken. De enige bijwerking die tot nu toe is aangetoond, is een marginaal effect op de erosie van het glazuur, aangezien het zuurder is dan stilstaand water.
Let wel! niet-koolzuurhoudende dranken en gepasteuriseerde sappen hebben een 100 keer slechter effect op het glazuur.
Onderzoek bewijst dat je van bruisend water dikker wordt
Natuurlijk bevat water zelf geen calorieën en kan het niet bijdragen aan gewichtstoename. Het kan echter het hongergevoel vergroten en zo bijdragen aan gewichtstoename.
Een onderzoeksteam van de Birzeit University in Palestina bestudeerde gedurende 6 maanden bruisend water, deze studie is gepubliceerd in het Obesity Research and Clinical Practice Journal ,
Het onderzoeksteam wilde weten of koolstofdioxide-verzadiging in het water alleen een invloed heeft op de gewichtstoename, wat kan leiden tot obesitas. Om dit te controleren werden ratten getest, die hetzelfde soort voer en 4 soorten drank kregen, afhankelijk van de groep waartoe ze behoorden kregen ze verschillende soorten water te drinken.
- kraanwater,
- bronwater,
- bruisend bronwater,
- mineraal water met prik.
Wat was het oordeel?
De ratten die koolzuurhoudend water dronken – zowel mineraal- als bronwater – aten meer, en zwelde dus meer op dan ratten die gewoon water dronken. De toename van de eetlust van ratten bleek in verband te staan met een verhoogde productie van ghreline, het hormoon dat vooral afgescheiden wordt door de maagwand en dat de eetlust opwekt.
In eenvoudige bewoordingen: elke keer dat je zin hebt om iets te eten, spreekt ghreline (dat op dezelfde manier wordt aangemaakt bij mensen en ratten) je aan: je krijgt er honger van. Als je dit honger-signaal negeert, krijg je een gevoel van honger en ergernis.
En toen?
Om er zeker van te zijn dat de resultaten van het onderzoek kloppen, werden de effecten van koolzuurhoudende dranken ook getest op 20 jonge mannen. Het is aangetoond dat ook bij hen, na het nuttigen van koolzuurhoudende drank, het niveau van ghreline toeneemt in vergelijking met niet-koolzuurhoudend water en dranken zonder bubbels.
Ik wil wel even melden dat het eten van bewerkte voedingsmiddelen, weinig slaap, gebrek aan lichaamsbeweging en uitdroging ook een grote rol spelen bij het aankomen.
Van koolzuurhoudend water wordt je dus geen tonnen zwaarder, maar deze merkwaardige studie toont wel aan dat je er meer van gaat eten.
Vind je dat water te flauw is?
Meng het met:
- citroen,
- verse kruiden,
- specerijen zoals gember, kaneel of kruidnagel.
Lees ook: Waarom is warm water drinken goed voor jou?
Voor nog meer informatie meld je aan bij onze FB Groep: “waarom warm water drinken”.
Spetterende groetjes,
Sylwia & René
Bronnen; –sciencedirect.com/journal/obesity-research-and-clinical-practice
ademhaling chinese geneeskunde Chinesegeneeskunde Coronavirus Covid-19 Energie essentie van voeding galblaas gezonde levensstijl gezonde voeding gezondheidstrends Griep Havermout immuniteit juiste voeding kanker Kersen Lever libido Maaltijden menstruatiepijn natuurlijke wijze Nieren noten Ontaarden overgewicht Parasieten Pompoen Slijm spijsvertering Spinazie-cremesoep Verkoudheid virussen VitamineD voeding in de zomer Water Weerstand werking organen Wintermaaltijden Yang Yin ziekte van Lyme Ziel Zomer zon