Home made ijs

Home made ijs

Bij weer zoals vandaag is ijs een heerlijk toetje. Zolang we deze temperaturen houden is een ijsje op z’n tijd geen overbodige luxe.

Kleurrijk, lekker en gezond omdat het thuis gemaakt is!

IJs kan een geweldig dessert zijn. Ik bedoel natuurlijk niet de supermarktijs of die van diverse ijssalons, waarin je noodzakelijkerwijs suiker, glucose fructosestroop,  kleurstoffen,  smaakversterkers, geharde vetten die schadelijk zijn voor de gezondheid en een cocktail van chemicaliën zult vinden om je zintuigen te misleiden dat je hier iets heel gezonds eet.

Fruitwaterijs? Je zal er weinig fruit in aantreffen.

Bevat chocolade-ijs chocolade? Niet per se, de chocoladesmaak kan worden bereikt door C-18 aldehyde toe te voegen.

De bananensmaak wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door amylacetaat – een oplosmiddel voor olieverf.

Als we om onze gezondheid geven, kopen we geen kant-en-klaar ijs.

Volgens de Europese regelgeving zijn ijsproducenten niet verplicht om in de samenstelling op de verpakking de namen te beschrijven van alle additieven (bijv. Smaakstoffen) die bij de productie van roomijs worden gebruikt. Het is genoeg om alleen aroma’s te vermelden.

Andere stoffen die bij de productie van ijs worden gebruikt, zijn ook in mysterie gehuld. We lezen dus onder andere niet op de verpakking over het gebruik van propanol, butanol, ethylacetaat, ethanol, kooldioxide, aceton, lachgas en vele andere.

We kunnen er daarom op rekenen dat we in het ijs dat in de winkel is gekocht verschillende dingen zullen vinden, zelfs … een remedie tegen luizen.

  • Caldehyde C-17 – wordt in de industrie gebruikt voor de productie van kleurstoffen en rubber – geeft ijs zijn kersensmaak.
  • Aldehyde C-18 – gebruikt voor de productie van afwasmiddelen en andere reinigingsmiddelen, geeft het ijs een cocos of chocoladesmaak.
  • Boterzuuraldehyde – gebruikt bij de productie van rubberlijmen, geeft het ijs een nootachtige smaak.
  • Cochenille – E120 – is een natuurlijke rode kleurstof die wordt verkregen uit bladluizen die zich voeden met cactussen die groeien in tropische streken van Noord- en Midden-Amerika. Komt ook voor in aquarelverf , olieverf en lippenstift.
  • Benzylacetaat – nitraatoplosmiddel, wordt ook gebruikt in parfum en luchtverfrissers. Geeft het ijs een aardbeiensmaak
  • Ethylacetaat – in de leerlooierij wordt het gebruikt om huiden te reinigen, zit ook in nagellakverwijderaar en bepaalde lijmen. Geeft het ijs een ananassmaak.
  • Piperonal – gebruikt in de parfumindustrie en als luizenbestrijdingsmiddel – geeft het ijs een amandel of vanillesmaak

Het veiligste ijs is home made. Zelfs kinderen die meestal geen groente- en fruit eters zijn, zullen dol zijn op zelfgemaakt ijs!

Hoe maken we thuis gezond, romig en luchtig ijs?

Zelf ijs maken is heel eenvoudig. Het loont de moeite om zelfgemaakte lekkernijen te serveren, want ze zijn niet alleen lekker, maar we weten ook zeker van welke ingrediënten ze zijn gemaakt.

Er zijn tal van manieren om lekker en gezond ijs te maken. Meestal maken we thuis vegan ijs, maar vandaag wil mijn wederhelft Nigella’s ijs. Ik maak eens per jaar ijs voor mijn man. Renus houdt van alle ijsjes, maar deze is zijn favoriet.

 Nigella ijs

Ingrediënten:

-1 heel rauw ei

-3 dooiers

-50/100 ml vloeibare honing

-300 ml room 30%

-specerijen( gember, zout, citroen)

-walnoten als topping

-evt. vanille extract

Bereidingswijze

Klop het ei, de eidooiers en 100 ml honing los in een kom. Klop de room apart los. Verbind de afgekoelde eieren met de room en roer. Voeg een halve theelepel gember toe, een snufje zout, een soeplepel citroen en roer. Giet in een platte schaal of ijscontainers en vries in. Snijd in dikke plakken, en besprenkel met noten. Yum, Yum.

Houd er echter wel rekening mee dat ijs een verkoelend effect heeft op ons lichaam! Daarom eten we het alleen in de zomer.

Probeer het eens!

Laatste berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram