Perziken

Perziken

Deze vrucht wordt vanwege zijn alkalische en diuretische eigenschappen gebruikt bij reumatische en urinewegaandoeningen. Het heeft ook een kalmerend effect.

Dit lekker fruit wordt meestal rauw gegeten, het kan ook gebakken, gekookt en gedroogd worden. Van de zaden wordt olie gemaakt, die in cosmetica wordt verwerkt.

Nectarine is de naam van een perzik zonder “haar”, vermoedelijk gevormd als gevolg van een spontane mutatie in China.

Volgens de Chinese geneeskunde heeft de perzik een zoetzure smaak. De kwestie van thermiek is vrij ingewikkeld, de informatie erop varieert afhankelijk van de bron. Koel, neutraal, opwarmend tot hete thermiek worden vermeld. Het werkt in de longen en dikke darm (lever).

Werking:

• Creëert lichaamsvocht, voedt en verplaatst het bloed, lost bloedstagnatie op, verzacht pijn (kan gebruikt worden bij pijnlijke menstruatie door bloedstagnatie).

• Perziken worden gebruikt om droge hoest en droge longen te behandelen. Ze hydrateren de longen, verminderen de symptomen van astma en constipatie.

• Ze verlagen de hoge bloeddruk.

• Gebruik bij maag-Yin-tekort – dorst, droge keel, constipatie.

• Hydrateert de darmen, vermindert hitte en droogte in de dikke darm, vooral in het geval van chronische constipatie bij ouderen. Gekookte perzikmousse is perfect voor mensen met acute darmontstekingen.

• Niet aanbevolen voor symptomen van warmte zoals huidlaesies.

In de Chinese kruidengeneeskunde worden ook  perzikpitten en gedroogde onrijpe perziken gebruikt.

GEBAKKEN PERZIKEN

Vandaag een hydraterend en voedend perzik dessert zoals wij ze eten.

Rijpe perziken met mascarpone:

– 1 ei,

– 2 eetlepels mascarpone,

– 1/2 vanillestokje,

– Goed mengen.

Voorbereiding:

Was de perziken, halveer ze en schil..

Klop 1 ei luchtig, voeg 2 eetlepels mascarponekaas en zaadjes van 1/2 natuurlijk vanillestokje toe. Vul de holtes met de massa. Bak 30-40 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.

Rijpe perziken met amandelmeel:

– Eiwit van twee kippeneieren

– 2 eetlepels gepelde en gemalen amandelen,

– Goed mengen.

Voorbereiding:

Was de perziken, halveer ze en schil.

Perziken met amandelmeringue: klop 2 eiwitten stijf, voeg 2 eetlepels gemalen amandelen toe, gepeld (ik maal ze kort in een thermomix). Vul de holtes met de massa. Bak 45-60 minuten in een op 140 graden voorverwarmde oven. Zorg ervoor dat de amandelmix  niet aanbrandt.

• Dit dessert is hydraterend en voedend.

• Niet gebruiken als er sprake is van vocht of vochtige hitte.

Smakelijk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram