Zo bouw je immuniteit op in de zomer voor de herfst
Vandaag leer je hoe we in de zomer moeten eten, vooral op warme dagen, wanneer we ze niet doorbrengen in de koele kamers met airconditioning zonder toegang tot de zon.
Als je warme producten eet en drinkt, d.w.z. tenminste op lichaamstemperatuur, niet afgekoeld, dan maak jij het makkelijker voor je lichaam om te verteren (het is een zeer energetisch proces, het moet hard werken om de brij – als je alles maar 20 keer kauwt – om te zetten in voedingsenergie).
En zo het lichaam, en vooral het spijsverteringsstelsel (maag en milt), verliest zijn vitale energie niet om het voedsel op te warmen en kan het gebruiken om nutritionele Qi uit voedsel te halen, om bloed te produceren en andere organen ermee “voeden”, zoals de nieren, die de wortel van ons leven zijn. (alle excessen van het leven, inclusief het niet eten van ontbijt, putten de energie, de voorraden die we van onze ouders hebben gekregen uit, en ze moeten een leven lang meegaan wanneer een moeilijke situatie, honger en een zeer ernstige ziekte zich voordoen).
Als de milt niet vermoeid is, maakt hij meer Xue (bloed) aan, wat hard nodig is voor verkoeling.
Koel je effectief en eet warm
Wie heeft al ontdekt dat het beter is om je dorst te lessen met groene jasmijnthee of pepermunt dan ijskoud sap of zelfs water?
En wat doen ze in Arabische landen? Daar drinken ze warme zwarte thee, munt thee. Een Turk of een Egyptenaar is niet dom en zal zijn spijsverteringscentrum niet beschadigen, omdat er altijd een spijsverteringsvuur moet zijn om het voedsel tot brij te kunnen vergisten, enz.
Het feit dat iets warm is in de perceptie van ons lichaam (mond) betekent niet dat het warm is in de context van thermiek. Chinese geneeskunde zegt dat voedingsmiddelen een van de vijf thermieken hebben. Ze kunnen koud, warm, koel, heet of neutraal zijn. Kefir en karnemelk zijn Yin (koud) en wodka is Yang(heet).
Wees dus niet verbaasd dat als je te veel jonge jenever, bacardi, whisky, cognac drinkt, je ‘s ochtends op zoek gaat naar kefir of water om jezelf af te koelen, want elk lichaam streeft naar balans.
En daarom, zijn we afhankelijk van onze energietoestand: het syndroom van koude en verzwakking van Yang Qi of het syndroom van hitte en verzwakking van Yin en het seizoen of klimaat.
Maar is het klimaat vandaag de dag wel interessant voor ons?
Want wat heeft de zomer voor werk in een koel, geklimatiseerd kantoor, zonder beweging, 8 harde uren achter de computer? We zouden meer een bepaald voedsel moeten eten en sommige moeten vermijden. De energie van voedsel wordt gegeven door de natuur. Zij is het die beslist waar de planten groeien om de mens hier en nu te dienen.
Dat is de reden waarom we in juni aardbeien hebben (ze hebben een koele, zure en zoete smaak – ze zouden ons moeten koelen en hydrateren, ons beschermen tegen het verlies van kostbare lichaams-vloeistoffen).
Als je een gezond spijsverteringsstelsel hebt (dit geldt slechts voor ongeveer 15% van de Nederlanders, ja: 85% van de bevolking van Europese landen heeft spijsverteringsproblemen) dan ben je in balans als je geen koude/warme handen en voeten of gezicht ervaart, geen maagpijn hebt na het eten, in de zomer verkoelende- en vochtinbrengende producten gebruikt, en minstens op lichaamstemperatuur.
Zwarte en groene thee en suiker zijn Yin (koel). Profiteer van seizoensgebonden en regionale voordelen, zoals een infusie van pepermunt, maar drink warm. We hebben momenteel een overschot van aardbeien en kersen – maak er een compote van, kook het voor een korte tijd. Ik zal nooit witte suiker aanbevelen, maar voeg geneeskrachtige planten toe die meer zoetigheid aan de zure compote zullen geven, zoals Chinese dadels of goji-vruchten.
Kan ik het ook drinken als ik vocht en misschien zelfs slijm heb?
Ten eerste is het een individuele aangelegenheid. Dit is waar de therapeut die je dirigeert moet oordelen. Als het een kleine verstoring is, kun je wat warme en aromatische kruiden toevoegen die vocht verwijderen, zoals Ceylonkaneel of kardemom, en compote in de hitte niet vermijden – bescherm kostbare lichaamsvloeistoffen, omdat ze worden gebruikt om je bloed te maken. Wat ook belangrijk is: als je gestresst bent in de zomer, onthoud dan dat STRESS HET BLOED GEBRUIKT, waardoor je afkoelt.
Nog een punt: op een warme dag gaat onze innerlijke Yang naar de oppervlakte om oververhitting van het lichaam te voorkomen. Geloof je het niet?
Dit is de reden waarom we in de grote hitte geen eetlust hebben, omdat er geen spijsverteringsvuur is, zodra het begint af te koelen, zouden we weer graag eten.
Daarom koude dranken (maken ook verteren moeilijk: pas dus op vleeseters en barbecue mensen, liefhebbers van schimmelkaas of slagroomtaarten) koelen helemaal niet, omdat ze vereisen dat het vuur (Yang) naar binnen wordt getrokken en dit kan leiden tot een verstopping van de warmte binnen.
FOHP hoe af te koelen om het spijsverteringsstelsel niet te beschadigen en te overkoelen, en jezelf niet schaden?
Zomerkoeling in de Chinese geneeskunde heeft absoluut niets te maken met ons westerse begrip van koeling.
Ik raad “Yin-voedsel op de Yang-manier” aan. Groentestoofpot (koude thermiek Yin): courgette, tomaat, aubergine, paprika onderworpen aan een warmtebehandeling: stoven (Yang) warm gegeten met aromatische kruiden met basilicum of oregano, of groene venkel en natuurlijk met geklaarde boter als vet. Een andere goede oplossing is vleesloze minerale bouillon, ook met toevoeging van boter of olijfolie of ander edel vet (EFA en onverzadigde vetzuren).
Laten we reiken naar bessenfruit: bosbessen, frambozen, aardbeien, bramen, aalbessen, kruisbessen, maar nooit op een lege maag en nooit ‘s nachts. Je kunt ze toevoegen aan warme havermoutpap, gierstpap of hennepdrank of om de reeds genoemde compotes te bereiden. Maak limonade van een gekookt stuk gemberwortel en gesneden Chinese dadels in water, en voeg de citroen toe als alles is afgekoeld.
Verander het type warmtebehandeling: korter koken, in meer water, stomen, blancheren. Serveer boekweit in de vorm van een zomerse salade met kostbare vetten. Maak kennis met de bonen, deze keer “mung” – het heeft een diuretisch effect en vermindert de symptomen van warmte – en gebruik het in je soep. Andere producten die het vermelden waard zijn, zijn spinazie, asperges, bleekselderij, champignons, rabarber – alleen stengels, gefermenteerde geitenmelk.
Sla
Bij heet weer verminder of sluit dierlijke producten uit, vooral vlees. Zachtgekookte eieren of shakshouka in tomatensaus en een paar blaadjes rucola of ijsbergsla is prima. (Alleen uitgeputte mensen, met een tekort aan Nier en Milt Yang, met hypothyreoïdie moeten de sla laten staan, zelfs in de zomer, tenzij ze er kokend water over gieten, kort koken, en dit zijn hoeveelheden voor de smaak en niet om de honger te stillen.)
Het ergst mogelijke is om sla te combineren met yoghurt, room – dit kan leiden tot bloedstagnatie in het bekkengebied en de benen (C. Diolosa).
Sla of chinesekool wordt zeker aanbevolen voor vleeseters en grills, vooral degenen die lijden aan een hittesyndroom (nerveuze echtgenoot die bier moet drinken na het werk) voor het balanceren van de hete aard van vlees, daarnaast gegrild, of liefhebbers van gerookte kaas, maar altijd als toevoeging.
Wil je rauwe sla eten? Compenseer de kou, bijvoorbeeld door een eerder warme soep te eten. Evenzo, als je een biefstuk wilt eten op een warme zomerdag, zal de sla de hitte van de biefstuk prachtig in evenwicht houden. Onthoud: UITLIJNEN!!!
Belangrijk
Je kunt voor verleiding bezwijken als je in balans bent en je spijsvertering sterk is. Alles mag als je daarna veel energie en een goed humeur hebt. Vreugde NA het eten zou hetzelfde moeten zijn als VOOR het eten, want uit ervaring weet je waarschijnlijk hoe iemand zich voelt als hij iets zwaars eet.
Vind je het artikel nuttig? Deel, geef het door – laat weten dat afkoelen in de notie van een westerling niets te maken heeft met de wijsheid van de oosterse geneeskunde. Pas deze zomer ook toe op je kinderen en kijk hoe de herfst van dit jaar zal verlopen.
Webinar die hier perfect op aansluit: “Immuniteit. Hoe het op te bouwen“
#zomervoeding#dieettherapie#Chinesegeneeskunde#zomer#balans#spijsvertering#warmtebehandeling Chinesegeneeskunde#zomerdiëtetiek#hoeteetenindezomer#hoeaftekoelen #Yin-producten#thermiek #thermicaproducten
ademhaling chinese geneeskunde Chinesegeneeskunde Coronavirus Covid-19 Energie essentie van voeding galblaas gezonde levensstijl gezonde voeding gezondheidstrends Griep Havermout immuniteit juiste voeding kanker Kersen Lever libido Maaltijden menstruatiepijn natuurlijke wijze Nieren noten Ontaarden overgewicht Parasieten Pompoen Slijm spijsvertering Spinazie-cremesoep Verkoudheid virussen VitamineD voeding in de zomer Water Weerstand werking organen Wintermaaltijden Yang Yin ziekte van Lyme Ziel Zomer zon