12 Redenen om asperges te eten

12 Redenen om asperges te eten

Deze lente-lekkernij is een schat aan gezondheid. Wij hebben ze als kind al gegeten maar we zijn ons nu pas bewust van alle goede eigenschappen die deze verrukkelijke groente bezit.

Asperges zijn groenten die worden gekenmerkt door een lage energiewaarde, met een hoog gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien bevatten ze ook licht verteerbare eiwitten en suikers.

Hierom zou je asperges moeten eten

  1. caloriearm ( een asperge is slechts 4 kcal)
  2. goede bron van vezels en eiwitten
  3. rijk aan vitamines A, B,C,K en mineralen: calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink, selenium, chroom, silicium, mangaan
  4. bron van glutathion (sterk oxidatiemiddel) ondersteunt leverfunctie bij het reinigen van gifstoffen, voorkomt de ontwikkeling van kankercellen en de ziekte van Alzheimer
  5. werkt urinierend – voorkomt zwelling, PMS en ze bevorderen de hydratatie van het lichaam
  6. waardevol bij de preventie van hartziekten– en vaatstelsel, diabetes
  7. Ontstekingsremmende werking (door rutine, quercetine, kamferol, sarsasapogenine)
  8. goede invloed op de bacteriële darmflora  dankzij inuline, wat een prebioticum is
  9. goed effect op het libido dankzij het gehalte aan fyto-oestrogenen
  10. vitamine C en E en beta-caroteen – verbeteren de conditie van de huid, het haar en de nagels;
  11. foliumzuur onmisbaar voor zwangere vrouwen, vertraagt het verouderingsproces en helpt beschadigde cellen regenereren, ondersteunt ook het werk van de bloedsomloop
  12. bevatten 8 noodzakelijke exogene aminozuren: het lichaam is niet in staat om ze zelf te produceren: histidine, leucine, isoleucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan, valine.
vrouw met in haar hand groene asperges in wrap/pannenkoek

Asperges verhogen libido

Foliumzuur in asperges reguleert de hoeveelheid histamine in het bloed – een neurotransmitter die het orgasme intensiveert. Bovendien bevat asperge fyto-oestrogenen, die in het lichaam van vrouwen op dezelfde manier werken als oestrogeen – het hormoon dat verantwoordelijk is voor seks.

Asperges en zwangerschap – kan een zwangere vrouw asperges eten?

Asperges zijn een rijke bron van foliumzuur, die het risico op geboorteafwijkingen bij een kind, zoals spina bifida, minimaliseert. Bovendien voldoen asperges perfect aan de grotere vraag naar vitamines en mineralen tijdens de zwangerschap. 10 gekookte asperges zijn de helft van de dagelijkse behoefte naar foliumzuur.

Goed voor het gezichtsvermogen

Asperges zijn een schatkamer aan bètacaroteen, die niet alleen het functioneren van de bloedsomloop ondersteunt, maar ook het werk van de ogen. Vitamine A, waarin beta-caroteen wordt omgezet, is een component van het visuele pigment dat in het netvlies van het oog wordt aangetroffen, waardoor we in het halfdonker kunnen zien.

Asperges verlagen de bloeddruk, cholesterol en versterken het hart

Asperges zijn ook een bron van plantensterolen. De fytosterol-voedingsrol houdt verband met hun vermogen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen

Asperges voor urineweginfecties en nieren

Asperges hebben diuretische eigenschappen, daarom worden ze aanbevolen bij van urineweginfecties.  Asperges ondersteunen de nieren en zijn verantwoordelijk voor het juiste hydratatieniveau van het lichaam. Bij het reinigen van het lichaam wordt aanbevolen om het water te drinken dat overblijft na het koken van asperges.

Waarom heeft urine een onaangename geur als je asperges eet?

Tijdens de verdeling van asparagine en S-methylmethionine in de urine worden zes alkylderivaten gevormd die zwavel bevatten, d.w.z. methaanthiol, dimethylsulfide, dimethyldisulfide, dimethylsulfoxide, dimethylsulfon en bis- (methylthio) methaan. Ze hebben allemaal karakteristieke  geuren. De meesten van ons geven deze onaangename geur af, maar slechts enkele tientallen mensen kunnen het ruiken.

Wie mogen geen asperges eten?

Asperges bevatten veel purine, die de opbouw van urinezuur in het lichaam kunnen bevorderen en daarom niet mogen worden geconsumeerd door mensen die lijden aan jicht en nierstenen.

Eet hen voor je gezondheid, want voor je het weet is het seizoen voorbij. Groene zijn waardevoller dan witte.

Take care en eet smakelijk!

Wist je al van deze 12 redenen? Zo niet, hopelijk heb je hier ooit iets aan.

bronen: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Siegfried Schlett –  Weet je wat je eet?

laatste berichten;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram