Waarom kiezen we voor 5 elementen voeding

Onze filosofie van gezond eten

Goede voeding is onze passie en zelfs de obsessie van mijn leven, maar obsessie in een goede zin. De nieuwsgierigheid en bereidheid om de waarheid te leren over de impact van voeding op de menselijke gezondheid hebben geleid tot mijn ontdekking van de Chinese geneeskunde.

De vijf elementen theorie is in de Traditionele Chinese Geneeskunde het tweede, naast de Yin en Yang theorie, systeem dat alles beschrijft wat zowel in het heelal als in de microkosmos gebeurt,  en wat de mens is. Volgens de Chinese filosofie maakt de mens deel uit van de natuur en is onderworpen aan haar wetten, en zijn lichaam is een weerspiegeling van het universum.

De Vijf veranderingen-theorie spreekt van het alomtegenwoordige principe van beweging, cyclische veranderingen en wederzijdse penetratie van alle elementen van het universum. De beste illustratie van deze theorie zijn de volgende seizoenen: lente, zomer, nazomer, herfst, winter, die weer overeenkomen met de volgende transformaties: hout, vuur, aarde, metaal, water. De constante veranderingen creëren een dynamisch evenwicht.

De vijf elementen theorie beschrijft alle cyclische processen, behalve de seizoenen van de dag: tijd van de dag, levensfasen, menselijke organen, emoties, smaken, kleuren, voedselproducten, enz.

Ieder van ons bestaat uit verschillende verhoudingen van 5 elementen, waarvan er meestal één dominant is.

Koken volgens de vijf elementen

Dit is het gebruik van het bovenstaande filosofische concept voor energieduurzaamheid van gerechten. Maaltijden bereid volgens de 5 wijzigingen/elementen zijn:

  • gemakkelijker te verteren
  • smakelijker
  • maken de opname van alle voedingsstoffen mogelijk
  • alle organen zijn goed gevoed
  • verbetert metabolisme
  • vereist geen calorie telling of glycemiscche indexcontrole
  • biedt voldoende hoeveelheden vitaminen en mineralen.

Bovendien beïnvloed voedsel onze emoties en gemoed toestand. En dit is een onafscheidelijke band tussen verschillende organen.

Energiebalans is een basiselement in de Chinese geneeskunde, omdat het de gezondheid van lichamen en geest verzekert.

Voeding volgens de theorie van de vijf veranderingen wordt aangepast aan de seizoenen.

Goede voeding moet rekening houden met de thermische effecten van producten en aangepast zijn aan de seizoenen en het klimaat waarin we leven.

In onze klimaatzone gebruiken we zelfs in de zomer niet teveel gekoelde maaltijden en sappen, en in de winter en herfst moeten we zeker afkoeling door gerechten vermijden. Het gunstigste voor het lichaam zijn warme gerechten die warm worden geconsumeerd. Dit is vooral belangrijk voor positieve metabolisme.

Een levensstijl die rekening houdt met de seizoenen van het jaar, is één van de basisvoorwaarden voor het behoud van levenskracht en het voorkomen van ziekten volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Door te koken volgens de vijf elementen kun je maaltijden ook aanpassen aan onze individuele kenmerken en leren hoe je de juiste gerechten voor jouw kunt kiezen. Geliefden het is genoeg de vijf smaken te kennen en te weten hoe ze werken, weten wat verwarmt en wat koelt af en hoe en welke  kruiden te gebruiken om voedsel te bereiden om het meeste uit het gerecht te halen, ….qua energie van producten opname van vitaminen en mineralen etc.

Dat klinkt misschien ingewikkeld maar dat is het absoluut niet. Het is easy peasy.

BELANGRIJK

Bovendien zal je nooit overgewicht hebben, met het eten op deze manier zal je altijd een optimaal figuur hebben.(dromen we daar niet allemaal van).    

Niets gebeurt toevallig in het menselijk lichaam. Alles verandert en verloopt volgens een specifiek plan, net als in de natuur volgen de seizoenen altijd in dezelfde volgorde. Koken volgens de filosofie van de vijf veranderingen volgt hen en bestaat in de praktijk uit het toevoegen van ingrediënten in een bepaalde volgorde. Dat is alles.  Het idee is om producten te gebruiken die alle inwendige organen in de juiste volgorde  stimuleren, zodat ze allemaal worden gevoed met wat ze het meest nodig hebben.

Wat we eten beïnvloedt onze efficiëntie

We eten gezond, slapen veel en leiden een actieve levensstijl. En we zijn ervan overtuigd dat hier de kracht voor leven en werk, zowel fysiek als mentaal, vandaan komt.

Voeding heeft een enorme impact op ons welzijn en  energie die we in ons hebben.

Een paar jaar geleden begonnen we de etiketten op de verpakking te lezen en gingen we een stap verder- we hebben gecheckt wat de daar geschreven woorden precies betekenden. En we hielden ons hoofd vast. Alle kant-en klare voedingsmiddelen die in de winkels te koop zijn, zitten boordevol chemicaliën. Soms op een nogal geheimzinnige manier verstopt.

Rationele beslissing

Wat we controleerde is de invloed van deze chemische levensmiddelenadditieven op het lichaam.  Uit het laatste onderzoek blijkt dat ze direct of indirect de oorzaak zijn van de moderne epidemie van ziekten : obesitas, diabetes, kanker en veel andere.                                                                                                                                                                                    We begrepen dit en namen de enige rationele beslissing die naar onze mening nodig was – we verwijderde alles wat chemische toevoegingen bevat uit onze keuken. 

Zo zijn we begonnen alleen maar simpele, warme gerechten te eten met eenvoudige ingrediënten. We eten zo veel mogelijk lokaal seizoengebonden groenten en fruit en verschillende granen, peulvruchten –zoals linzen, kikkererwten, bonen en  noten en zaden. We voelen ons zo geweldig.

Elke ochtend koken we pap of gierst volgens onze verfijnde recepten.

Als je overgewicht, cellulitis en huidproblemen hebt, durf ik te wedden, dat je dingen eet die chemische toevoegingen bevatten zoals glucose-fructose siroop, aspartaam, mononatriumglutamaat, citroenzuur etc.

Sinds we “schone dingen” begonnen te eten , zijn we afgevallen en hebben we een betere huid, meer kracht en fantastisch welzijn.

We eten geen snoep, drinken zéér weinig alcohol en eten niets bewerkt uit de winkel zoals  kant-en-klaarmaaltijden en vleesvervangers – geen uitzonderingen! We eten minder vlees, eigenlijk maar drie soorten, kalfs, lam en kalkoen. Wat betreft zuivel: eieren van de boer, en heel soms schapen- of geitenkaas.

Wij zijn gelukkig

Ook eten we eenvoudige gekookte door ons zelf gemaakte gerechten,  met een enorme hoeveelheid kruiden(de Mount Everest is er niets bij 🙂 ) en we worden er gelukkig en blij van.  We willen onszelf  niet overschatten maar, ons eten is zo lekker en gezond dat vind je nergens in een restaurant.

Als iemand het hele jaar voor zichzelf zorgt en een gezonde levensstijl leidt, en alleen van volledige waarde gezond voedsel eet, dan is hij het hele jaar door sterk en gezond. En dat is precies wat we doen.

We willen graag dat de wijsheid van de moderne geneeskunde wordt gecombineerd met juiste preventie en wijsheid in voeding op basis van respect voor de natuurwetten. Tegelijkertijd willen we dat mensen geloven dat ze hun eigen gezondheid en welzijn kunnen bepalen. En misschien zal onze blog, vlog, Instagram of Facebook  je helpen.

Knuffels en Liefs,

Sylwunia en René

Fohp

Laatste berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram