Gezond, snel en heerlijk koken

Gezond, snel en heerlijk koken 

Om te leven heeft men energie nodig die zich in voedsel bevindt.

Maar wel de juiste energie die kracht, gezondheid en vreugde brengt, niet uitputting, verdriet en ziekte. En welke energie dit precies is, zal ik in deze brief vertellen. Want als we de zeer eenvoudige en oude regels leren kennen en we zullen ze toepassen, dan zullen we in staat zijn om de fysieke en mentale kracht volledig te benutten, zonder lijden en ziekten voor nu en in de toekomst.

En dat is wat ons vreugde en geluk schenkt, deze wijsheid van het leven, in dit geval gaat het om onze gezondheid.

Omdat gezondheid het belangrijkste is in ons leven, toch?

Gezondheid, liefde en geld spelen een cruciale rol in het leven van de mens. Van deze drie is gezondheid het belangrijkste en dit is niet te koop, dus laten we er vanaf de jongste jaren goed voor zorgen.

De principes van goede energie zijn gebouwd uit oude wijsheid, deze oosterse filosofie benadert dit als 5 elementen.  Ze handhaven de harmonie tussen mens en natuur.

De staat van onze gezondheid wordt beïnvloed door de aard van het voedsel dat de organen van ons lichaam verkoeld of opwarmt. Afhankelijk van je leeftijd en gezondheidstoestand, kunnen we alles eten maar  alleen op de juiste manier. Dat klinkt misschien raar maar dat is het niet. Het is makkelijk en simpel. Ik zal het je uitleggen.

Wat moeten we doen om lang en gezond te leven?

In feite is het heel logisch, en naar mijn mening smaakt het eten beter.

Ik bedoel koken volgens de “vijf elementen van de natuur”.

Dit is geen Chinese keuken en je hebt ook geen Chinese ingrediënten nodig.

Oude geneeskunde ging over harmonie en balans in het menselijk lichaam. Ze ontdekte voor het eerst dat er in de natuur vijf complementaire seizoenen en vijf krachten zijn die het beste werken als ze in balans zijn met elkaar.

Deze vijf krachten zijn Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.

De vijf seizoenen zijn Lente, Zomer, Nazomer, Herfst en Winter.

Dit komt weer overeen met de vijf smaken:  Zuur, Bitter, Zoet, Pittig, Zout.

En toen merkte ze dat het in het menselijk lichaam eigenlijk hetzelfde is. En de vijf belangrijkste interne organen komen precies overeen met deze vijf krachten: lever, hart, maag, longen en nieren.

Dat is niet alles. Elk eetbaar product dat in de wereld bestaat, behoort ook tot een van deze vijf natuur krachten. Het versterkt of verzwakt ons lichaam. En dit is het startpunt voor koken volgens de vijf- krachten, seizoenen en smaken.

Het gaat erom dat heel je lichaam krijgt wat het nodig heeft. Daarom moet in elk gerecht  items van de vijf elementen zijn. Begrijp je?

Als je zelf kookt gebruikt jij zeker, vaak onbewust, ook vijf smaken.

Je kookt bijvoorbeeld een traditionele Nederlandse stamppot met andijvie en spek. En je hebt de volgende ingrediënten nodig: aardappelen, roomboter, peper,nootmuskaat, zout,spek, melk, andijvie.

Je moet weten welke product bij welk smaak hoort. Je hoeft dit niet te onthouden. Er zijn speciale tabellen in boeken en op internet. Na een tijdje weet je dit uit je hoofd en hoef je het niet meer op te zoeken.

Hier zijn de ingrediënten die nodig zijn voor de stamppot met de 5 elementen:

ZUUR – melk

BITTER – andijvie

ZOET – aardappelen, roomboter

PITTIG – peper, nootmuskaat

ZOUT– spek, zout

Besteed aandacht aan twee dingen.

– Wanneer ik elementen uitwissel, bevinden ze zich in dezelfde volgorde.         En  dat is erg belangrijk.(Dus als ik bv. met zoet begin volgt daarna altijd       pittig).  – Elk van hen heeft invloed op de anderen.

De elementen volgen elkaar op in een logische volgorde, net zoals deze in de natuur voorkomt.

Een boom kan alleen groeien als hij water krijgt, toch? Vuur kan alleen branden als het zich kan voeden met hout. As van verbrand hout voedt op zijn beurt weer de aarde. De aarde krijgt nu levens gevende mineralen. Mineralen dringen door in het water. En het water voedt de boom.

De elementen zijn op dezelfde manier verbonden als de cellen, weefsels en organen in jouw lichaam.

Dit betekent dat individuele organen elkaar ondersteunen of verzwakken. En je weet op welke manier ze werken, want in het menselijk lichaam is de volgorde net zo logisch als in de natuur (ecosystemen).

Het juiste voedsel

Wist jij dat wanneer een patiënt die klaagt over leverproblemen en naar een Chinese geneesheer gaat, hij onder andere het juiste voedsel aanbeveelt om de nieren te versterken? Dit omdat hij weet dat de conditie van de nieren een direct effect hebben op de lever. De nieren behoren tot het element water en de lever tot het element van de boom. En zoals je je herinnert, voedt water de boom.

Dit is een keuken op basis van traditionele Chinese geneeskunde. Volgens de Chinese filosofie is elk orgaan, evenals elk voedselproduct, ondergeschikt aan een van de vijf elementen. Elke ziekte wordt veroorzaakt door een onbalans in het lichaam. Dat is de reden waarom Chinese artsen groot belang hechten aan ziektepreventie door middel van goede voeding. In tegenstelling daarmee behandelen ze in geval van ziekte het lichaam als geheel en proberen ze bovenal de oorzaak van de ziekte te genezen, niet alleen de effecten. Omdat het beste medicijn het juiste voedsel is.

Precies.

En het gaat er nu niet om jezelf te behandelen, maar om voedsel te eten dat je van binnenuit sterkt. Dat is alles.

Dus het punt is dat er in elk gerecht minstens één ding hoort te zijn van elk element. En om ze in geordende volgorde toe te voegen.(zuur,bitter,zoet,pittig,zout)

Je kan vanaf elk element beginnen met koken en vervolgens ingrediënten toevoegen in de juiste volgorde. Dit kan meerdere keren. Op deze manier zijn de gerechten perfect geharmoniseerd in termen van energie, en dus smakelijker, gezonder en verbeteren ze bovendien het welzijn.

Elk van deze elementen is niet alleen toegewezen aan specifieke organen in uw lichaam, maar ook aan verschillende smaken.

Op de tong zijn er receptoren van vijf smaken: zout, zuur, bitter, zoet en pittig. Wanneer je iets eet, besef je meestal maar één dominante smaak rationeel. Maar je lichaam begrijpt ze allemaal. Temeer omdat elk van hen rechtstreeks naar het orgaan gaat waarmee hij het nauwst verwant is.

Weet je wanneer je lichaam zal voelen dat je een volledig, compleet gerecht hebt gekregen? Wanneer hij alle vijf de smaken detecteert.

Koken in een cyclus van vijf elementen

Een gerecht dat op zo’n manier is bereid, is goed voor je lichaam. Het is compleet. Weet je wat dat betekent? Dat je na het eten je perfect voelt. Je hebt het gevoel dat je niets meer nodig hebt. Je hoeft niet te zoeken naar een dessert of iets dat deze maaltijd af moet sluiten. Omdat je lichaam zegt:

 Dank je wel! Ik heb alles!

Happy lichaam, Happy ziel

Deze filosofie van gezond voedsel is al duizenden jaren bekend

Producten uit winkels bevatten schadelijke chemicaliën die de smaak en duurzaamheid verbeteren, en dat is de reden waarom het beter is om te koken met gezonde en onbewerkte producten. Ik hou er niet van om lang in de keuken te zitten, dus mijn dagelijkse maaltijden zijn eenvoudig, gezond, snel en heerlijk . Omdat ik weet dat ze me geven wat ik nodig heb. In een happy keuken ontstaat gelukkig en goed eten dat niet alleen het lichaam voedt, maar ook de ziel.

In het menselijk lichaam gebeurt er niets bij toeval. Alles verandert en verloopt volgens een specifiek plan, net als de seizoenen van het jaar, altijd in dezelfde volgorde. Koken volgens de filosofie van de vijf veranderingen volgt hem en bestaat in de praktijk uit het toevoegen van ingrediënten in een specifieke volgorde. Dat is alles. Het idee is om producten te gebruiken die alle interne organen in de juiste volgorde stimuleren, zodat ze allemaal worden gevoed met wat ze het meest nodig hebben.

Gezond eten en fit zijn is beschikbaar voor elke  portemonnee. Je moet er gewoon voor gaan.

Conclusie

Elke ziekte van het lichaam heeft zijn oorsprong in onbalans op het bord. De Chinezen zeggen zelfs; “dat ongeacht wie de vader van de ziekte is, haar moeder absoluut een slecht dieet was”. En het vreemde is dat een  beroemd arts uit het verleden, Hippocrates, zei: “Laat uw voedsel uw medicijn zijn en medicijn uw voedsel.” Deze Hippocrates wordt beschouwd als de vader van de moderne geneeskunde. Het is jammer dat het slechts een eretitel is.

Kijk, het is gemakkelijker om alle verantwoordelijkheid in de schoenen van de dokter te schuiven. Ga maar naar zijn praktijk, dan kijkt  hij  ff en krijg je een recept. Slik nu maar de pillen en wacht op verbetering. Hij pakt de symptomen aan maar niet de oorzaak! Het is beter om je natuurlijk immuunsysteem te helpen met de juiste voeding.

Het is moeilijk om te accepteren dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen gezondheid. Het vereist inspanning en discipline. Je moet weten wat gezond is, misschien moet je je gewoonten en levensstijl veranderen, een nieuwe manier van koken leren en over gezondheid nadenken.

Het is gemakkelijker om in een comfortabel neutrale zone te verblijven,  je geen zorgen te maken, gewoon junkfood eten, en je neemt gewoon  pillen geproduceerd door tevreden farmaceutische bedrijven. Hoe meer chemische pillen we vandaag de dag eten, hoe meer we ze morgen nodig zullen hebben.

Ik hoop dat  je hier iets aan hebt en daardoor een bewuste keuze kan maken voor jezelf en bovenal voor de mensen die je lief hebt

Bronnen: 1. Claude Diolosa -TCM lezingen                                                                                        2. Claude Diolosa – China Küche nmedizin Geheimnisse                                                  3. Gelukkige pannen – Beata Pawlikowska

12 thoughts on “Gezond, snel en heerlijk koken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram