Waarom Traditionele Chinese Geneeskunde helpt

Waarom Traditionele Chinese Geneeskunde helpt

Vandaag zou ik je graag willen vertellen over mijn filosofie wat betreft gezondheid en leven.

Het begon bijna 20 jaar geleden … toen ik de manier van denken, eten, koken en bereiden van maaltijden radicaal veranderde.

Weet wat je eet

Van junkfood heb ik nooit gehouden, maar tijdens het leiden van een studentenleven gebeurde het me soms. Ik heb over het algemeen elke dag gezond gegeten (dacht ik), ik sportte matig. En ik had een zorgeloos jong leven. Ik trouwde en het was tijd voor mij om zwanger te worden, ik heb voor twee gegeten, maar niet opgelet wat.

Heb veel producten in mijn hand gehad waarvan ik dacht dat ze gezond waren (als ik had geweten wat ik nu weet …) Een vrouw tijdens de zwangerschap moet goed weten wat ze eet en niet alles maar vreten zoals een stofzuiger. Ik beviel van een mooi en gezond kind.

Maar vanaf 2 maanden tot 4 jaar oud  woonde ze  regelmatig in het ziekenhuis, en ik met haar. Ze had volgens de doktoren steeds angina pectoris en iets met haar sinus. Elke keer moest ze een antibioticum innemen. En antibiotica staan erom bekend dat ze het ene verhelpen maar iets anders schaden.  Na een paar behandelingen weigerde het lichaam van mijn kind medicijnen.

Tijdens weer een ziekte  was ze binnen één dag volledig uitgedroogd, zo erg dat ze een paar dagen door moet brengen in het ziekenhuis met een infuus, en een infuus met alweer antibiotica. Deze antibiotica’s hebben het immuunsysteem van haar (die nog niet volledig gevormd was) helemaal geruïneerd.

Je kunt je voorstellen hoe mijn leven eruit zag. Van haar eerste 4 jaar zat ik 2 jaar in het ziekenhuis. Ik was helemaal psychisch  gebroken en mijn peutertje fysiek.  Mijn carrière was een vraagteken voor me, maar dit was niet het belangrijkst. First of all, mijn kind moest beter worden!

Toen ze 4  jaar was en weer ziek werd, kreeg ik te horen dat ze niets meer kunnen doen, dat ze geen weerstand meer heeft en waarschijnlijk  komt het nooit meer goed met haar. Ze zal altijd naar het ziekenhuis moeten komen voor een infuus  …………… de rest moest ik zelf maar invullen.  Met tranen in mijn ogen  ging  ik zitten naast het bed van mijn lieverdje, ze was enorm mager en bleek. In de kamer lag nog een ander kind die op dat moment bezoek had van haar oma.

witte engel

Alles komt goed

Die oma blijkt een engeltje voor me. Ze was professor voedsel technologie en biochemie en ze wist heel veel van voedsel producten en hun invloed op gezondheid (veel meer dan ik op dat moment). Maak je geen zorgen, schat, zei ze. Uw kind zal herstellen en ze krijgt haar immuniteit terug, zonder medicatie. Het vereist tijd en geduld en discipline, maar je zult slagen, je zult het zien. Ik heb zo veel moeilijke gevallen gezien, en alles eindigde met en happy end.

Sindsdien zijn we gelukkig vergeten hoe het is om in een ziekenhuis te slapen.

Mijn kind kreeg op de kleuterschool een thermos met warm eten en drinken bereid door mij. Alle eventuele lekkernijen heb ik ook zelf gemaakt. Als ze af en toe verkouden was kreeg ze gember drank en de volgende dag was het over. De bovengenoemde engel die mijn kind in zekere zin redde, is de persoon die me heeft laten zien hoe men bewust en verantwoordelijk kan leven.

Dankzij haar heb ik mijn levensfilosofie veranderd, waardoor mijn kind leeft. Als je het zelf niet hebt meegemaakt, denk je waarschijnlijk dat het onzin is dat je dankzij voedsel beter kunt worden. Maar geloof me, deze gebeurtenis heeft niet alleen mijn lieverdje gered maar ook mij en mijn familie en heel veel andere mensen om me heen.

Traditionele Chinese Geneeskunde

Wat ik heb geleerd, waren géén populaire niet-geverifieerde westerse voeding noviteiten. Haar kennis komt voort uit jaren ervaring, analyses en studies. Het was  gebaseerd op de oude filosofie van het oosten en Chinese geneeskunde in samenhang met die van de westerse . De basis zijn de wetten van de natuur,  het universum en het ordenen van ons leven. Eeuwenlang werden die wetten gehanteerd met groot respect  bij veel mensen en beschavingen.

De vader van de Westerse geneeskunde, Hippocrates, zag de natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken van ziekten het eerst. De eed van Hippocrates, dat is de canon van de medische ethiek, het bevat ook een zeer belangrijke verklaring. “Het is de verantwoordelijkheid van de arts om alle beschikbare kennis te verwerven die de patiënt kan helpen”. Tijdens zijn medische werk, wijdde Hippocrates veel formules aan het juist voeden en de aard van het voedsel.

Het is zijn auteurschap en bekend gezegde; ”Laat voedsel het medicijn zijn , en medicijn het voedsel” en  “voedsel kan je gezondheid geven, maar het kan je ook doden”.

TCM (traditionele Chinese geneeskunde) dit is het. De meesten van jullie hebben wel eens gehoord van de Chinese geneeskunde. Het is niet mijn bedoeling om de filosofie van het oosten te bespreken. Hoewel ik me realiseer dat het altijd nieuwe elementen van kennis biedt die ons kunnen inspireren.  Ik laat het over aan degenen voor wie het een passie en levensdoel is.

Ik vertel alleen op welke manier dit medicijn het menselijk lichaam behandelt en wat het gebruikt om een mens te helpen. Allereerst wil ik erop wijzen dat haar primaire doel is om ziekten te voorkomen.

Persoonlijk wil ik graag dat mensen geloven dat je zelf kunt beslissen over je gezondheid en welzijn.

Wel zal ik de algemene concepten van TCM laten zien.

foto van chinese maaltijdsoep met er omheen veel apaanse pepers

Basis concept van TCM

In de Chinese geneeskunde worden Mens en het universum als één geheel behandeld. Alles hangt af van harmonie en een vrije stroom van energie. En dat is het basisprincipe van dit ” medicijn van eenheid “

De basis tool die we tot onze beschikking hebben, is ons eten. Door de juiste voeding hebben we een enorme invloed op onze stemming, ons welzijn en onze gezondheid. Ik heb het over de theorie van vijf elementen, en meer specifiek over de verbinding van vijf basissmaken nl. : zuur, bitter, zoet, pittig en zout.

Wanneer we de theorie van de vijf smaken correct toepassen, zijn de vijf interne organen (lever, hart, milt, longen en nieren) in harmonie, en functioneren ze normaal. Wanneer er teveel of een tekort aan één van de vijf smaken is, kunnen de interne organen verkeerd gaan werken, en dus krijgen we een verslechtering of gebrek aan vitale energie en een afname van de immuniteit.

Chinese geneeskunde houdt ook rekening met vijf emotionele toestanden die de gezondheid en het functioneren van ons lichaam beïnvloeden. Het is vreugde, woede, zorg, verdriet en angst. De theorie gaat ervan uit dat de juiste hoeveelheid emoties erg belangrijk is. Zowel vreugde als zorg en woede, verdriet en angst zijn nodig. Het is echter belangrijk dat overmatige emoties ons evenwicht niet verstoren. Dus als er te veel emotie is, zal de immuniteit van het lichaam worden verminderd.

We weten al hoe belangrijk hoge veerkracht en positieve energie voor het menselijk lichaam is, maar waar vind ik dan positieve energie in het menselijk lichaam?

Vijf organen

De eerste locatie zijn de nieren, hier krijg je energie mee van je ouders als je wordt geboren in deze wereld. Deze energie is bij sommige mensen veel en bij andere weinig. Dit bepaalt uiteindelijk wel de gezondheid van ons lichaam omdat de werking van de nieren niet alleen beperkt is tot filtratie en urineproductie. In de nieren zit de levensenergie waarmee alle organen worden voorzien.

Als volgt hebben we de milt, hij is verantwoordelijk voor de spijsvertering en scheiding van voedingsstoffen die nodig zijn voor het creëren van Qi-energie en bloed.

Dan zijn daar, de longen die geassocieerd zijn met het immuunsysteem en het ademhalingssysteem. Ze domineren ook over Qi-energie. De longen nemen Qi uit de lucht. Met contact met de buitenwereld vervullen ze de defensieve functies van het organisme. Als er iets mis is, is er Qi-tekort aan de longen en verschijnen er verschillende inefficiënte ziekten.

Een belangrijk orgaan is ook het hart, dat verantwoordelijk is voor de bloedsomloop. Bovendien, in de Chinese geneeskunde is het de zetel van de geest. Het hart is ook verbonden met de ziel, waardoor een mens zijn dromen kan realiseren.

Aan het einde vinden we de lever die de functie heeft om de bloedstroom en Qi te reguleren. Bovendien bewaart de lever bloed, produceert gal en reinigt ons lichaam en maakt schadelijke stoffen onschadelijk.

twee gele ballen en één rode met gezichtjes

Levens harmonie

Mijn filosofie begint met koken en eindigt met spiritualiteit. Omdat wanneer het lichaam in balans is met voedsel, de ziel naar voren komt en het hart zich opent naar een andere dimensie. En het mooie van dit alles is dat het geen dieet is  maar een complete filosofie van een andere levensstijl die  combineert in zichzelf elementen van de keuken, welzijn, gezondheid en emoties.

Wie het geprobeerd heeft, heeft zich volledig overgegeven, hij weet waar ik over schrijf. Om een dergelijke staat te bereiken, is discipline echter nodig. Ieder van ons heeft ervaring met het handhaven van discipline of het gebrek daaraan. Iedereen werkt op zijn eigen manier aan dit onderwerp en dit is prachtig.

Dus om gezond te zijn, zorg goed voor jezelf, weet wat je eet, zorg voor je emoties en voor innerlijke rust. En onthoud dat het wederzijds functioneren van belangrijke organen essentieel is voor jou welzijn en gezondheid.

Op mijn levens pad ontmoette ik een leraar die ik toen nodig had voor mijn ontwikkeling,  ik ontving kennis van haar waarvoor ik tot de dag van vandaag dankbaar ben.

Vanuit mijn oogpunt en met behulp van 20 jaar ervaring en studies  kan ik  jou er veel over vertellen en advies geven. Iedereen is anders, we hebben verschillende organismen, onze kinderen en onze geliefde ook …….. Laat iedereen zo goed mogelijk voor zijn nest zorgen.

Met  liefde en een brede glimlach

Sylwia SJS

Laatste berichten;

8 thoughts on “Waarom Traditionele Chinese Geneeskunde helpt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram