PROBLEMEN MET DE SPIJSVERTERING?
Ieder van ons heeft of had soms problemen met de spijsvertering, jij zeker ook. Voor mij begon het pas op volwassen leeftijd, eigenlijk na 35 lentes. Dit omdat mijn metabolisme toen veranderde. Gelukkig ontdekte ik vroegtijdig de remedie.
Het moeilijkst verteerbaar was en is nog steeds voor mij vers brood en rauwe groenten. Daarom eet ik het liefst geroosterd brood van een paar dagen oud want dit verteerd makkelijker. Het avond eten kook/stoom/of bak ik.
Verteren
Rauwe groenten zijn moeilijk te verteren vanwege de celwand die ze hebben en het koken helpt dan om het makkelijker te eten/verteren.
Dit zijn de wetenschappelijke feiten.
Je kunt dus het best gekookte groente eten, rauwe, zou ik mee oppassen (kom ik nog een keer op terug). Als je gezondheid het toestaat, waarom niet, maar alleen in de warme maanden. Maar ik zie bij mezelf (en in het begin bracht ik het nog niet in verband met het eten van rauw, zuur en koud voedsel) dat rauw niet goed ligt op mijn maag en verschillende sensaties veroorzaakt . Dus kennis en ervaring zeggen me om de groenten beter te koken, bakken of te stomen. Het gebruik van specerijen heeft natuurlijk ook veel voordelen, zoals betere vertering en opname van voedingstoffen. Het is niet zo ingewikkeld!
We eten maaltijden in evenwicht met alle smaken( bitter, zoet, pittig, zout, zuur), ze zijn dan gemakkelijk te verteren en het lichaam heeft niet zoveel energie nodig om ze te verteren en onze organen worden niet onnodig belast.
Specerijen in de keuken zijn bedoeld om de spijsvertering en de assimilatie te vergemakkelijken en ze hebben een gunstig effect op de werking van de organen.
Wat bepaalt een goede spijsvertering
De spijsvertering beïnvloedt het hele welzijn van je lichaam.
Het spijsverteringsproces is lang en gecompliceerd. Veel interne organen en enzymen die het produceert, nemen eraan deel.
Het spijsverteringsstelsel is verantwoordelijk voor de vertering van voedsel en de opname ervan in de bloedbaan. Dit proces vindt onder andere plaats dankzij spijsverteringsenzymen.
Voedselvertering vindt voornamelijk plaats in de maag en darmen, maar om het spijsverteringsproces te laten werken, moet je voor het hele spijsverteringsstelsel zorgen.
10 eenvoudige tips waardoor je spijsvertering snellere werkt.
- Vermijd te veel eten en kleine hapjes doorslikken zonder te kauwen, dit om regurgitatie te voorkomen. Ga niet direct na een maaltijd liggen, want dat bevordert opeenhoping van de maaginhoud in de slokdarm.
- Probeer langzaam te kauwen, meng het voedsel grondig met het speeksel. Als gevolg hiervan zal een goed smeuïge massa de maag bereiken, wat verdere verwerking zal vergemakkelijken. Je kunt ook wat koolhydraten in je mond verteren en zo afscheiding van maag- en alvleeskliersap stimuleren.
- Kauw, hierdoor zal een versnipperde massa in de maag terechtkomen, wat gemakkelijker te verwerken is.
- Spreken tijdens de maaltijd is niet goed voor de spijsvertering omdat we dan teveel lucht in slikken (gevolg opgeblazen gevoel).
- Eet vaker, maar kleine porties. Onregelmatig voedsel en te veel eten verstoren de spijsvertering. Als gevolg van de cycliciteit van maaltijden wordt metabool geheugen gevormd: de piek van spijsverteringsenzymen daalt tijdens de maaltijden en het voedsel wordt snel omgezet in energie.
- De maag heeft een beperkte capaciteit ( het kan de volume verhogen van 1,5 tot 6 liter) wanneer we hem heel veel geven, zal de spijsvertering langer duren. Er zal een gevoel van een zwaar gewicht in de maag zijn, een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur.
- Eet regelmatig. Dit zal ervoor zorgen dat in je lichaam, de maag meer spijsverteringsenzymen produceert.
- Vermijd hete en erg koude – gerechten en dranken (het irriteert de slokdarm en werkt slecht op de ,maag en milt)
- Gebruik specerijen die de spijsvertering bevorderen bijv. kurkuma, komijn, gember, paprika poeder, chilli, gemalen koriander)
- Zorg voor de lever. Het meest schaadt haar alcohol, suiker en transvetten en koud eten. Dus probeer hem niet teveel te belasten. Overdrijf niet met alcohol en beperk gefrituurd voedsel (vervang ze door gekookte of gebakken gerechten).
Het juiste spijsverteringsproces vindt plaats in de maag bij 38 graden. Als we koude- of kamertemperatuur producten consumeren, dan zal voordat het lichaam begint te verteren, het eerst veel energie moeten investeren om het voedsel tot de vereiste 38 graden op te verwarmen. Dus hou hier rekening mee en zeker in de maanden met een “r”.
Waarom elke hap zorgvuldig kauwen?
Voedsel dat fijngemalen is in de mond is gemakkelijker verteerbaar in maag en darmen. Aldus zijn voedingsstoffen die daarin zijn opgenomen gemakkelijker te absorberen. En overblijfselen dat het spijsverteringsstelsel toch niet zou verteren, worden gefragmenteerd en voorzien van maagzuur, zodat het gemakkelijker is om zich van te ontdoen.
Kauwen stimuleert hersenen
Er moet ook aan herinnerd worden dat alleen het simpele feit van het kauwen van het voedsel de hersenen stimuleert om dit feit te onthouden en de tijd zal vertragen om opnieuw honger te signaleren. Onderzoek heeft aangetoond dat als we tijdens het eten ons niet focussen, we sneller vergeten dat we iets hebben gegeten. Met het gevolg dat we zin hebben om een tussendoortje te eten, die vaak behoorlijk vol calorieën zit. Het resultaat? Overgewicht.
Ook ooit last van je spijsverteringskanaal? Laat het ons weten, misschien kunnen we helpen.
Lees ook “Wandelen voor een betere spijsvertering”
Take care en pas op jezelf
Sylwia & René
Bron IFL Science
Laatste berichten
Let op met wat je eet. Lees ook onze blog over gezond,snel en lekker koken.
Belangrijk om goed te onderhouden.
Goed kauwen zeer belangrijk. Het verteringsproces gaat dan sneller.