Dit zijn de 8 geheimen van koken volgens de 5 elementen

Dit zijn de 8 geheimen van koken volgens de 5 elementen

In plaats van een inleiding, een paar zinnen waarin wordt uitgelegd waar deze keuken en koken volgens vijf veranderingen vandaan komt?

Door een paar eenvoudige regels in jouw keuken te volgen, kan het eenvoudigste voedsel gaan smaken als verfijnde gerechten. Je gelooft het niet? Probeer gewone aardappelen te koken volgens de 5 elementen. Je zal versteld staan ​​van hun smaak en je zal ze ook zonder toevoegingen willen eten.

Lees verder voordat je de aardappelen in het water legt nog een paar woorden over koken volgens de vijf elementen.

Je zal weten waarom aardappelen in kokend water moeten worden gedaan en niet in koud water.

Hieronder presenteer ik je de 8 basisgeheimen van de vijf elementenkeuken. Ik noem ze geheimen, hoewel er niets onthullends aan is. Als je ze leest, voelt alles logisch en natuurlijk aan. Soms is het echter het moeilijkste voor ons om het voor de hand liggende waar te nemen en te begrijpen.

Geheim 1

Koken volgends de 5 elementen is geen dieet.

De 5 elementen keuken is geen dieet, maar eerder een manier om maaltijden samen te stellen en te bereiden op basis van de smaken en energetische aard van voedingsmiddelen.

Dit is goed nieuws, want diëten worden geassocieerd met iets pijnlijks, tijdelijks en nogal kortstondig. Een dieet is iets dat je nodig hebt om te overleven om het beoogde doel te bereiken, en daarna weer terug te keren naar oude gewoontes.

Gelukkig is dit niet het geval. Koken volgens de vijf elementen gaat over het verwerven van de juiste gewoontes die ons lichaam en onze geest voor altijd zullen veranderen. Wanneer je leert hoe je de juiste producten kiest voor het samenstellen van maaltijden, de magische wereld van kruiden ontdekt en de volgorde leert waarin je de producten in de pan doet, ga je nooit meer terug naar de oude methoden. Zodra je terug gaat, zal alles smakeloos en zonder energie lijken.

Geheim 2

De maaltijd moet worden aangepast aan het seizoen.

De 5 elementen keuken is nauw verwant aan de seizoenen en cycli van de natuur. De mens maakt deel uit van de natuur en moet haar ritme volgen en er niet constant tegen in gaan.

Bekijk vogels, planten en dieren. Ze handelen instinctief. De mens heeft zijn instincten allang verloren, en dat allemaal omdat hij tot nu toe afstand heeft genomen van de natuur.

Aardbeien eten in de winter heeft niets te maken met instinctief zijn. In de winter hebben we warme en licht verwarmende gerechten nodig om de kou buiten te houden en in evenwicht te blijven, en niet verfrissend rauw fruit.

Bovendien groeien onder normale omstandigheden in de winter geen aardbeien, en die in juni zijn niet eetbaar in de winter, tenzij in de vorm van jam :). In het voorjaar, als de natuur tot leven komt, grijpen we naar alles wat groen en fris is. Dit is natuurlijk.

Als je kookt volgens de vijf veranderingen, observeer je eenvoudig de veranderingen die plaatsvinden in de natuur en pas je je gerechten daarop aan.

Geheim 3

Stel maaltijden samen met seizoensgebonden en binnenlandse producten.

Bij het koken en bereiden van maaltijden gebruik je seizoensproducten en producten die groeien in jouw klimaat, en bij voorkeur in jouw land. Waarom bloemkool uit Frankrijk kopen, als het hier ook groeit?

Koop alleen groenten en fruit die in jouw omgeving groeien. Ten eerste zijn ze gezonder en geschikter voor jou, en ten tweede word je door lokaal te kopen een bewuste consument. Onze aarde heeft zulke mensen het hardst nodig.

Onthoud dat citrusvruchten verfrissend zijn in warme klimaten. Je hoeft ze in Nederland niet te eten. Als je ze nodig had, zouden ze buiten je raam groeien. Ondertussen groeien buiten wel appels, peren en pruimen.

Het zijn deze vruchten die je eet. Gebruik ze om compote, jam, desserts te bereiden of rauw op te eten. Laat citrusvruchten achter voor speciale gelegenheden en onbedwingbare trek.

Geheim 4

Gebruik 5 smaken in elk gerecht.

Alles wat je eet, heeft een specifieke smaak. Er zijn 5 smaken: Zuur, Bitter, Zoet, Pittig en Zout.

In de vijf elementenkeuken volgen ze elkaar steevast op, net als de seizoenen in de natuur. Je doet ze altijd in een bepaalde volgorde in de pan (zuur, bitter, zoet, pittig, zout). Het maakt niet uit met welke smaak je begint. Veel gerechten beginnen met een bittere smaak, nl. kokend water.

De smaakcyclus in een gerecht kan meerdere keren worden herhaald. Als je besluit dat het gerecht niet zout genoeg is, en je bent gestopt bij zoet, dan moet je eerst iets pittigs toevoegen, bijv. peper, en er dan zout aan toevoegen.

Dit heet voedsel- of voedingscyclus. Elke smaak krijgt een element toegewezen, of omgekeerd, elk element heeft een smaak.

  • zuur – een boom
  • bitter – vuur
  • zoet – aarde
  • pittig – metaal
  • zout – water.

Als je de elementen kent, wordt het gemakkelijker voor je om de voedingscyclus te begrijpen:

Een boom, die brand, geeft vuur. Vuur creëert as die de aarde voedt. De aarde bevat een metaal dat aanleiding geeft tot water. Water verlevendigt de boom. Net zoals opeenvolgende elementen elkaar voeden, vullen individuele smaken elkaar aan.

Geheim 5

Gebruik de rijkdom van kruiden.

Specerijen zijn niet alleen peper en zout.

Er is een schat aan specerijen en kruiden in de natuur. Ze verrijken niet alleen de smaak van voedsel, maar zorgen er ook voor dat het lichaam beter verteert en assimileert.

Specerijen hebben, net als andere voedingsproducten, hun eigen aard en smaak. Het is van het grootste belang om ze te kennen en ze in jouw dagelijkse keuken te gebruiken.

Het is al eeuwen bekend welk gunstig effect ze hebben op het menselijk lichaam.

Ze hebben antivirale en antibacteriële eigenschappen, immuniseren, verlagen de bloeddruk, voorkomen diabetes, hartaanvallen, bloedstolsels, verlagen cholesterol, hebben anti-maagzweren, anti-kanker (kurkuma) en ontstekingsremmende eigenschappen.

Bovendien verhogen ze de smaak van elk gerecht, zoals de eerder genoemde gekookte aardappelen.

Het gebruik van kruiden verandert ook de aard van het voedsel dat het verwarmt of opwarmt. Dit is vooral belangrijk in ons klimaat, wanneer we het grootste deel van het jaar neutraal of verwarmend voedsel moeten eten.

Specerijen, net als andere voedingsmiddelen, worden onderverdeeld in bitter (tijm, kurkuma), zoet (komijn, paprika), pittig (kardemom, gember), zout (zout) en zuur (basilicum, groene peterselie) en ze worden vervolgens aan de maaltijd toegevoegd volgens de voedingscyclus. Maar als je in het begin de volgorde te moelijk vind, geen probleem, belangrijk is dat in elke gerecht de vijf smaken zitten, in ieder geval drie.

Geheim 6


Leer gerechten te balanceren.

Een goed samengestelde maaltijd is niet alleen lekker, maar ook licht verteerbaar.

Goed geselecteerd voedsel werkt als een medicijn.

Bij het samenstellen van maaltijden houden we zowel rekening met de smaak van het voedsel als met de energetische aard ervan, d.w.z. of het nu koel, neutraal of verwarmend is.

Over het algemeen eten we tijdens warme periodes meer verfrissend en rauw voedsel. In het koude seizoen worden we op onze beurt opgewarmd met warme, gekookte gerechten.

In de winter kan je daarom elk gerecht, indien nodig, van energie voorzien door middel van thermische verwerking (lang, afgedekt koken) en verwarmende kruiden.

Je kan voor elk gerecht meerdere smaakcycli maken. Hoe meer je er doet, hoe meer energie de schotel krijgt.

In de zomer richten we ons op rauwe, kortgekookte, gemengde(rauwe + gekookt/gebakken) gerechten.

Geheim 7

Eet natuurlijke producten.

Gezond eten is niets meer dan het eten van producten die de natuur voor ons heeft gemaakt. Schrap dus al het bewerkte uit jouw dieet dat conserveermiddelen en kunstmatige kleurstoffen bevat.

Vermijd ook diepvriesproducten die helemaal geen energie meer hebben. Eet voornamelijk groenten en fruit in alle vormen: rauw, gefermenteert, gebakken of gekookt.

Voeg gries en granen toe aan jouw dieet, evenals gefermenteert, die een groot effect hebben op de darmflora. Eet minder vlees en zuivelproducten.

Geheim 8

Kook met liefde.

De smaak van een gekookt gerecht wordt door veel factoren beïnvloed, waaronder de emoties van de kok. Als je kalm en gefocust bent op wat je doet tijdens het koken, heeft je eten een unieke smaak.

Je emoties zijn als kruiden die onzichtbaar zijn voor het oog. Liefde, vrede en vreugde zullen elk gerecht perfect “kruiden” en ervoor zorgen dat het een genezend effect heeft op jou en je gezin.

Iemand zei me ooit: “als je boos bent, kook dan niet, anders maak je je gezin kapot”. Er zit iets in. Soms is het beter om het koken los te laten of de scepter of het mes door te geven aan iemand anders dan te koken terwijl je negatief ‘geladen’ bent.

En nu aan de slag, aardappelen koken.

Een eenvoudig recept voor gekookte aardappelen:

Bitter – doe een snufje kurkuma in het kokende water

Zoet – voeg aardappelen en een halve theelepel komijn toe

Pittig – een snufje gember( in de herfst en winter voeg een teentje knoflook en een kleine ui toe)

Zout – zout naar smaak

kook tot ze zacht zijn

Zuur – serveer bestrooid met dille

Laat me in een reactie weten of dit bericht een beetje heeft verduidelijkt waar dit vijf-elementen koken allemaal over gaat.

Als je vragen hebt over de 5 elementenkeuken, laat deze dan achter in een opmerking hieronder, ik zal ze dan voor je beantwoorden.

Lees ook: – waarom kiezen we voor 5 elementen voeding

Bekijk ook de video die we over dit onderwerp hebben gemaakt.

Groetjes, FOHP

ademhaling chinese geneeskunde Chinesegeneeskunde Coronavirus Covid-19 Energie essentie van voeding galblaas gezonde levensstijl gezonde voeding gezondheidstrends Griep Havermout immuniteit juiste voeding kanker Kersen Lever libido Maaltijden menstruatiepijn natuurlijke wijze Nieren noten Ontaarden overgewicht Parasieten Pompoen Slijm spijsvertering Spinazie-cremesoep Verkoudheid virussen VitamineD voeding in de zomer Water Weerstand werking organen Wintermaaltijden Yang Yin ziekte van Lyme Ziel Zomer zon

2 thoughts on “Dit zijn de 8 geheimen van koken volgens de 5 elementen

  1. Ik heb een vraag.
    Hoe kun je uit een kookboek of kook tijdschrift,waar lekkere recepten in staan een goed, 5 elementen recept van maken.
    Ik bedoel hoe ga je dan te werk

    1. Hallo Rosa,
      Dan moet je weten welke smaken de producten hebben, en welk thermisch effect, dus neutraal, warm of verkoelend.
      We zijn bijna klaar met een gratis e-book hierover en daar zijn voorbeeld tabellen te zien.

      groetjes FOHP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram