Zomer in de Chinese geneeskunde en gerelateerde voeding

Zomer in de Chinese geneeskunde en gerelateerde voeding

In de Chinese geneeskunde wordt speciale nadruk gelegd op het leven in harmonie met de seizoenen. Elk van de seizoenen heeft een specifieke impact op ons.

De zomer begint voor hen dit jaar 13 Mei. Het is het seizoen van Yang, geassocieerd met de transformatie van vuur, geassocieerd met het hart en de dunne darm, en met de bittere smaak. Het wordt gekenmerkt door expansie, groei, lichtheid, externe activiteit. Tijdens deze periode is de activiteit van Qi en Bloed het grootst. De zomer is in de eerste plaats een periode van weelderige groei, overvloed, een uitbreiding van warmte en vitaliteit. Om in harmonie te leven met de harmonie van de zomer, moeten we vroeg opstaan, veel tijd buitenshuis doorbrengen, spelen, reizen, vrolijk zijn en ons dieet aanpassen aan onze behoeften.

De zomer is het seizoen van het hart. De conditie en gezondheid van het hart beïnvloeden onze mentale toestand en het evenwicht van onze emoties. Overmatige opwinding, overmatige toewijding beschadigen het hart. Ze kunnen ons angstig, afgeleid en moe maken. Tegenwoordig zijn er een aantal factoren die ons hart en onze gemoedstoestand verzwakken: chronische stress, overmatige consumptie van alcohol, stimulerende middelen, zout, geraffineerde suiker en vet voedsel. Vandaar een dergelijke toename van hart- en vaatziekten in de samenleving. 

Zomerdieet:

  • De zomer biedt een grote verscheidenheid aan producten die we in de keuken zouden moeten gebruiken. Maaltijden kunnen het beste buiten worden gegeten in een rustgevende schaduw.
  • De hitte van de zomer en de overvloed aan lichaamsbeweging en buitenactiviteiten zorgen voor voldoende Yang, waardoor we de hoeveelheid vleesproducten en eieren in het dieet kunnen verminderen. Een grote hoeveelheid groenten gecombineerd met hoogwaardige oliën, sla, verse kruiden, een kleine hoeveelheid granen en noten is de basis van een zomerdieet.
  • In de zomer hebben we smaken nodig die overtollige warmte afvoeren, maar tegelijkertijd interne warmte vasthouden. We hebben smaken en voedsel nodig om ons te hydrateren. In landen met een warm klimaat worden vaak pittige en verwarmende producten gebruikt . Ze vergemakkelijken de transpiratie, waardoor de poriën worden geopend en de interne warmte wordt verdreven. Dit proces heeft een verkoelend effect op het lichaam. Rode en groene pepers, verse gember en zwarte peper zijn perfect. Matiging in het gebruik van pittige smaak is belangrijk omdat een overmaat in het dieet kan leiden tot het verlies van Yang en bijgevolg tot verzwakking van het lichaam.
  • Bittere smaak wordt in westerse landen meestal geconsumeerd in de vorm van koffie, chocolade, thee en bier. Het stimuleert de spijsvertering en uitscheiding en heeft een verkoelend effect. Romaine sla, asperges, paardenbloemen, artisjokken en thee zullen je zomermenu goed verrijken.
  • Gebruik veel felgekleurde zomerse groenten en fruit in je keuken.
  • We zouden meer koele, verfrissende voedingsmiddelen moeten eten zoals sla, rode biet, rabarber (het reinigt de dikke darm, ontgift), spruiten, komkommers, bloemen- en bladthee ( muntblaadjes, citroenmelisse, kamille). Populaire vruchten die in de zomer het beste afkoelen zijn: watermeloenen, citroenen, limoenen en alle bessen. Ook aanbevolen zijn: meloenen, spinazie, snijbiet, tofu, tomaten, mais, courgette, radijs, selderij, basmatirijst, vis, konijnenvlees. Kleine hoeveelheden zuivelproducten voor deze behoefte van het jaar kunnen geen kwaad. 
  • Stomen en blancheren zijn de beste warmtebehandelingsmethoden omdat ze de producten verzadigen met water. Koken of braden moet licht en snel zijn.
  • Hete zomers in combinatie met te veel koud eten verzwakt de spijsverteringsorganen. De kou veroorzaakt krampen, waardoor zweet en warmte binnen blijven en de spijsvertering wordt verstoord. IJskoude drankjes en ijs stoppen het spijsverteringsproces.
  • Als iemand last heeft van warm weer, kun je jezelf helpen door afkooksel van mungbonen te consumeren. Het werkt zeer effectief.

Als we aandacht besteden aan de veranderende seizoenen en ons natuurlijk aanpassen aan deze veranderingen, worden we niet blootgesteld aan de gevolgen van de invloed van externe factoren, in het geval van de zomer is het een symptoom van hitte.

In de zomer vermijden we:

  • IJskoude voedingsmiddelen en dranken, vette, moeilijk verteerbare, bewerkte voedingsmiddelen, vooral degenen die overmatig droog zijn (chips, crackers), stimulerende middelen zoals koffie, alcohol, gekruid voedsel, ze zijn vooral schadelijk voor het hart, die in deze tijd wordt blootgesteld aan de invloed van externe hitte.  De overmaat van dergelijke producten verergert de ontsteking (huideczeem, ontsteking van de bovenste luchtwegen, bacteriële infecties), veroorzaakt prikkelbaarheid, nervositeit (vaker voorkomen van beroertes en hartaanvallen).
  • Voedsel dat te zwaar is in de zomer (en niet alleen lethargie veroorzaakt), we moeten de hoeveelheid vlees, eieren, noten, zaden en granen die gedurende deze tijd worden geconsumeerd, verminderen  ten gunste van groenten en fruit.
  • Extreem warme en extreem koude producten moeten worden vermeden, balans is altijd het beste.

Met liefde FOHP

ademhaling chinese geneeskunde Chinesegeneeskunde Coronavirus Covid-19 Energie essentie van voeding galblaas gezonde levensstijl gezonde voeding gezondheidstrends Griep Havermout immuniteit juiste voeding kanker Kersen Lever libido Maaltijden menstruatiepijn natuurlijke wijze Nieren noten Ontaarden overgewicht Parasieten Pompoen Slijm spijsvertering Spinazie-cremesoep Verkoudheid virussen VitamineD voeding in de zomer Water Weerstand werking organen Wintermaaltijden Yang Yin ziekte van Lyme Ziel Zomer zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram