Radijssoep met radijsblaadjes

Radijssoep met radijsblaadjes

Radijs

Radijs (Raphanus sativus subsp. sativus) is geclassificeerd als een raapgroente, het komt van het schiereiland Apennijnen, gekweekt sinds de 16e eeuw. Het wordt gekenmerkt door een lage calorische waarde – 14 kcal / 100 g, koolhydraatgehalte 2-3%, eiwitgehalte niet hoger is dan 1%. De aanwezigheid van zwavelhoudende mosterdolie geeft de radijs zijn smaak en draagt ​​bij aan zijn spijsverterings-regulerende werking. Het is een vroege lentegroente, die ook vaak wordt gekweekt voor de herfstoogst. Radijs heeft vergelijkbare voedingseigenschappen.

Neutraal / verkoelend thermisch karakter, scherpe, zoete smaak. Het werkt in de maag, milt, longen en dikke darm.

  • Hydrateert de longen, verdunt het slijm. Bij regelmatig gebruik voorkomt het terugkerende infecties van de bovenste luchtwegen. Vooral goed voor sinusitis, heesheid, keelpijn. Het vermindert overmatig stijgende Qi, reguleert de stroom van Qi – kalmeert nat hoesten, piepende ademhaling, beklemd gevoel op de borst en herstelt de eetlust.
  • De verkoelende aard van radijs heeft een positief effect op aandoeningen die gepaard gaan met hitte, bloedneuzen en occipitale hoofdpijn(het achterhoofd).
  • Radijs en zijn zaden (LAI FU ZI) verwijderen voedselafzettingen, ondersteunen de werking van het spijsverteringsstelsel, verlichten symptomen van indigestie en winderigheid als gevolg van te veel eten.
  • Mensen met een symptoom van een tekort en verkoudheid en droogte moeten radijs vermijden.
  • Combineer radijs niet met ginsengpreparaten, omdat deze het effect ervan verzwakken.

Erg lekker

Radijs kan rauw gegeten worden of met andere groenten, ze zijn erg lekker gekookt in groentesoep of in een congee. In China zijn radijs- en tofusoep populair, hoewel ze daar een grote witte radijs gebruiken – DAIKON. Het is in de herfst en winter verkrijgbaar in de winkels. Radijs / Daikon kan ook kort gebakken worden met diverse groenten of gestoofd in boter.

Zie ook

* Een afkooksel van radijszaad en witte mosterdzaadjes wordt gebruikt om Qi te reguleren en slijm te verwijderen.

* Radijswortel is het hoofdbestanddeel van het kruidengeneesmiddel Raphacholin® C. Raphacholin C bevat onder andere droog extract van zwarte radijs, wordt traditioneel gebruikt bij indigestie, spijsverteringsaandoeningen die verband houden met leverdisfunctie (winderigheid, buikpijn, oprispingen, misselijkheid, constipatie) en stoornissen in de contractiele activiteit van de galblaas.

Radijsbladsoep

Puur chlorofyl. Bijzondere seizoensgebonden soep, heerlijk, zonder grasmaak. Geliefd bij kinderen! Echt:)

Ingrediënten:

  • 1 bosje radijsjes met lekker verse blaadjes
  • een stukje prei, peterselie of pastinaak, wortelselderij en/of bladselderij
  • Kruiden
  • een theelepel geklaarde boter of je favoriete goede olie

Voorbereiden:

Prei, peterselie, selderij, in gelijke stukken gesneden, stoof in geklaarde boter enkele minuten, voeg water toe en kook. Was en hak de radijsblaadjes, snijd de radijs in blokjes. Als de groenten zacht zijn, voeg je de radijsblaadjes toe en kook je ze niet langer dan 5 minuten (als we langer koken, worden ze bruin). Mix, breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat of gemalen piment. Voeg in blokjes gesneden radijs toe en kook nog 1-2 minuten. Gekookte radijsjes geven de soep knapperigheid en worden lekker zoet.

 Serveer met dille, je kan besprenkelen de soep met je favoriete olie, bestrooi nog met wat verse radijs.

Bron:-Het recept voor de soep komt van een blog over de Chinese geneesskunde.

Groetjes FOHP

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram