Hoe maaltijden samenstellen om een ​​goede weerstand tegen winterse kou te behouden?

Hoe maaltijden samenstellen om een ​​goede weerstand tegen winterse kou te behouden?

“Dieettherapie zou de eerste stap moeten zijn in de behandeling van de ziekte. Pas als deze methode faalt, moet je proberen te handelen met medicijnen ” Sun Si Miao.

Ik herinner me als kind dat we in de winter seizoensvoedsel aten. Zulke rijke schappen met groenten en fruit van over de hele wereld waren er toen in de winkels nog niet. Ik at voornamelijk aardappelen en boekweit en wortelgroenten die in de kelder konden worden bewaard. De vruchten waren er eigenlijk alleen maar voor de compotes met verwarmende kruiden en de goudreinetten in de kelder voor de appeltaart.  Ook at ik grote hoeveelheden zuurkool, die al in de nog warme maanden door mijn ouders klaargemaakt was. 

Toen ik nog een jonge tiener was begon er steeds meer variëteit aan groenten en fruit te verschijnen. Het was tijd om te genieten van al dat geïmporteerde groenten en fruit. We grepen erna als hongerige, dorstige kinderen na een dag buiten spelen … En tijdens deze periode kwam ook de tijd van verschillende infecties, verkoudheid, griep ect. Eerder hadden we er eigenlijk bijna nooit last van.

Waarom werden we eerst minder ziek terwijl we minder gevarieerde maaltijden aten in de winter? Het antwoord wordt gegeven door Moeder Natuur zelf, die ons voedsel geeft in een bepaald seizoen, wat voor ons op dat moment het meest geschikt is. Maar als we de natuur met geweld willen veranderen, ons in de winter willen verwennen met tropisch fruit of zomerse verkoelende groenten, en niet willen zorgen voor het balanceren van de thermiek van het eten, dan dienen we zeker niet onze gezondheid. Hoewel het voor ons misschien lijkt dat hoe meer de groente- en fruitschaal op tafel is gevuld, hoe meer vitamines we binnen krijgen en hoe meer gezondheid ervoor ons is.

Niets is minder waar. Elk voedsel heeft zijn eigen interne thermiek – van verkoeling tot sterke opwarming van ons lichaam. De sleutel tot het behouden van een hoog niveau van weerstand is onder andere aandacht besteden aan de thermiek van de gegeten producten en het balanceren van de thermische energie. Zomergroenten en -fruit zijn ontworpen om het lichaam te koelen op warme dagen, bijv. komkommer, tomaat, aardbei of bosbes zullen afkoelen, terwijl pompoen, venkel, wortelen, uien en prei ons opwarmen.

Laat je niet misleiden door supermarkten met rijkelijk gevulde planken, vertrouw op de natuur!

Hieronder staan ​​producten die je zullen helpen jouw spijsverteringsorganen te versterken:

Vermijd overmatig koud en koel thermisch voedsel zoals;

Graan: tarwe

Peulvruchten: sojabonen, tofu,

Melkproducten: melk, yoghurt, kefir, smeltkaas,

Groenten: aubergine, komkomer, tomaat, sla,

Fruit: ananas, meloen, watermeloen, banaan, mandarijn, sinaasappel,

Vlees: eend, varken, haas, wild zwijn, konijn, kip,

Vis: krab

Kruiden: kamille

Dranken: frisdrank, bier, alle alcoholvrije dranken want ze bevatten enorm veel suiker en andere niet gunstige toevoegingen.

Bijzonder aanbevolen producten met een neutraal en warm thermisch karakter

Granen: boekweit, maïs, haver, spelt, gierst, rijst, rogge,

Peulvruchten: witte-, zwarte-, rode bonen, kikkererwten, gele erwten, rode en groene linzen,

Zuivelproducten: geiten- en schapenmelk, geiten- en schapenkazen,

Groenten: wortel, wortelpeterselie, pasteniak, pompoen, venkel, rode biet, paprika, aardappel, zoete aardappel, rode en groene kool, bloemkool, sperziebonen, spruiten, spaanse peper, ui, prei, knoflook,

Vruchten: kersen, vijgen, perziken, dadels, druiven, droge pruimen,

Noten, zaden: zwarte sesam, witte sesam, walnoot, hazelnoten,

Vlees: Kalfsvlees, lam, geit, rundvlees, kalkoen, gans,

Vis: Losos, baars, forel, paling, kabeljauw,

Vet en oliën: boter, gheeboter,  olijfolie, sesamolie en hennepolie,

Specerijen, kruiden: tijm, marjolein, kurkuma, dragon, komijn, gember, kardemom, koriander, oregano, cayenpepper, fenegriek, daslook,

Dranken: warm water, kruiden thee, warme koffie, zelde rode droge wijn, soms bijvoorbeeld cognac of whisky.

 Krachtige bouillon (soep voor 2 dagen voor 4 personen)

Power Bouillon is een uitstekende basis voor veel wintersoepen en geeft ze verwarmende eigenschappen. Bij het bereiden van bijvoorbeeld groentesoep op basis van bouillon maak je heerlijke verwarmende soep. Hierdoor kunnen we in de winter genieten van de smaak van onze favoriete soepen.

Ingrediënten: (voor 2dagen voor 4 personen)

  • 4 liter heet water 
  • 1/3 theelepeltje tijm en mespuntje kurkuma
  • 1/3 theelepeltje gemalen komijn
  • ½ kg rundvlees of kalfsflees met bot.  Koken 1,5 uur en daarna toevoegen
  • 4-5 middelgrote wortelen
  • grote wortelpeterselie in de lengte doorgesneden of pastinaak
  • deel knolselderij
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 3 gesneden knoflookteentjes
  • ½ theelepel gemalen gember
  • mespuntje cayennepepper
  • 1 laurieblaad
  • 2 piment
  • zout voor de smaak
  • ½ kip
  • mespuntje basilicum
  • een klein bosje groene peterselie, een paar blaadjes bleekselderij en dille in bosjes gebonden

Koken ongeveer 1 uur. Haal het vlees en de groenten eruit, vul de soep eventueel met kokend water, voeg mespuntje marjolijn, mespuntje komijn, eventueel witte- en zwarte pepper naar smaak en zout . Kan worden geserveerd met pasta, aardappelen, gegoten knoedels, maïsgrutten, couscous. Vlees kan worden gebruikt voor pannenkoekenvulling of wat dan ook. Eet groenten in de soep of maak er een salade van.

Als we willen dat de bouillon sterk opwarmend is, koken we hem alleen met rund-, kalfs- of schapenvlees.

En als we het vegan willen, koken we het zonder vlees.

Kort wat over maaltijden.

ONTBIJT:

De maag heeft de beste spijsvertering tussen 7.00 uur en 9.00 uur, daarom is het de beste tijd om te ontbijten. De ochtendmaaltijd moet voedzaam, voldoende overvloedig en versterkend zijn, maar ook niet te haastig worden gegeten. Een goed voorbereid ontbijt versterkt de functies van maag en milt gedurende de dag, en langzame consumptie ondersteunt de spijsverteringsprocessen en voedseltransformatie. Om de afweer te versterken, eet je energieneutrale producten die licht verwarmend zijn, bereid met behulp van verwarmende kookmethodes (bijv. stoven, bakken, koken) die de vorming van vocht versterken en voorkomen.

AANBEVOLEN:

Idealiter zou de dag moeten beginnen met een gekookte (warme) pap op basis van granen (bijv. havermout, gierst*, boekweit, rijst), vooral gierst, of een meer verwarmende haver (bijv. havermoutpap). Je kunt de pap combineren met noten, zaden of een kleine hoeveelheid seizoensfruit of gedroogd fruit. Indien nodig kan het licht worden gezoet om de smaak te verbeteren met natuurlijke honing, of kokos suiker bijvoorbeeld als je niet zonder kan.

Hint

Gierstpap of havermoutpap  met rozijnen, kaneel, kardemom, noten en warm gestoofd fruit is een zeer goede maaltijd om de dag te beginnen.

* Als je eentype bent die het vlug kou heeft, bak dan eerst de gierst en hij zal je nog meer opwarmen.

VERMIJDEN:

Energiekoude en vochtige voedingsmiddelen die je spijsvertering ‘s ochtends verzwakken, zoals fruit, vruchtensappen, smoothies, rauwkost en koemelkproducten.

LUNCHES:

In de eerste plaats zouden lunches altijd een warme en voedzame maaltijd moeten zijn om maag en milt te versterken. Het is de moeite waard om verwarmende granen en peulvruchten (bijvoorbeeld rode linzen, boekweit, gierst, rijst, aardapels) en groenten te eten, net als vis, en vlees. Maar onthoud dat elke dag vlees eten niet goed is voor je gezondheid. Kortom nu is tijd om meer zware maltijden te eten.

Hint

Een goede maaltijd zal je lichaam niet overbelasten of slaperig maken. Vermijd veeeeeel vet en olieachtig voedsel, voedsel dat te koud is, of maaltijden die te zwaar zijn. Ze produceren vocht in het lichaam, vertragen de energiestroom en verlagen de immuunkrachten van het lichaam. Ze kunnen ook stagnatie in het lichaam veroorzaken.

AVONDMAALTIJDEN / DINER:

‘S Avonds daalt het niveau van de spijsvertering aanzienlijk. Het avondeten zou daarom licht moeten zijn, om het lichaam voor te bereiden op de slaap, niet op het verteren van een maaltijd. Het is goed om een ​​warme groentesoep te eten waaraan je een kleine hoeveelheid koolydraten kunt toevoegen. Het is gunstig om geen vlees te eten tijdens het avondeten.

Hint

Een grote avondmaaltijd belast de maag en milt, die op dit moment van de dag van nature minder productief zijn. Dit resulteert vaak in gewichtstoename, misselijkheid, gasvorming en slaapstoornissen. De maag vult zich met te veel voedsel en is niet in staat om het te transformeren, wat resulteert in “voedselstagnatie” in het orgaan. In plaats van te regenereren, moet het lichaam overtollig voedsel transformeren en kan het dus niet voldoende regenereren.

De eerste stap naar een betere immuniteit is daarom het veranderen van eetgewoonten en het versterken van de spijsverteringsorganen, d.w.z. het versterken van de Middenverwarmer  door voornamelijk producten te eten met neutrale en warme thermiek, minder vaak koele en af ​​en toe koud en sterk verwarmend.

Samenvattend zal ik een spreekwoord citeren dat mij nauw aan het hart ligt, benadrukt door de Traditionele Chinese geneeskunde: “Zonder kennis over de juiste voeding is het bijna onmogelijk om van een goede gezondheid te genieten”, wat perfect werkt in het dagelijks leven, omdat mensen die zich erin verdiepen en de geheimen van gezond eten statistisch toepassen, veel minder ziek zijn, ze zijn levendig, hebben meer energie en voelen zich veel beter dan degenen die het onderwerp negeren …

Groetjes FOHP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram