Wat gebeurt er als ik continu tarwe/gluten eet?

Waarom kunnen we niet meer tegen tarwe/gluten?

Tarwe is niet langer vriendelijk voor ons. Onze menselijke, beschaafde activiteiten van de afgelopen decennia heeft hiertoe geleid. Hybridisatie en kruising maken de plant laagstammig, resistent tegen droogte, schimmels en insecten, en geven hoge opbrengsten met het hoogste glutengehalte. 

Op deze manier is het geschikt voor boeren, bakkers en, zoals de tijd heeft geleerd, ook voor doktoren en begravenisondernemers.
Niet de consument!

Als resultaat van de hierboven beschreven behandelingen bevat tarwe duizenden genen die niet aanwezig waren in zijn voorouders, d.w.z. eenkoren of tweekoren. Momenteel bevat tarwe ongeveer 5% volledig nieuwe eiwitten die niet eerder in de ouderplant werden aangetroffen (een Chinese studie uit 2010 toonde de aanwezigheid van 14 nieuwe eiwitten aan). 

En hier ligt al het kwaad – vergeleken met tarwevariëteiten 100 jaar geleden, vertonen de nieuwe variëteiten een hogere expressie van gluteneiwitten geassocieerd met coeliakie (zoals blijkt uit een Nederlands onderzoek uit 2010).

Twee sneetjes brood als een gezoete drank

Tarwemeel bestaat uit 70% koolhydraten en 10-15% eiwit en vezels. Koolhydraten vormen herhalende ketens van enkelvoudige suikers (glucose). De minderheid van deze koolhydraten (25%) is amylose-resistent zetmeel dat slecht verteert en in het grootste deel van zijn onveranderde vorm de dikke darm bereikt, waar het onze bacteriën voedt. De overgrote meerderheid van koolhydraten is amylopectine A.

Amylopectine A wordt in de mond al afgebroken tot glucose. En heel snel, praktisch al vanaf de allereerste hap van een muffin, verhoogt het de bloedsuikerspiegel meer dan enig ander complex koolhydraat (en zelfs eenvoudige suikers, zoals suiker uit een suikerpot) . Dus het eten van twee sneetjes volkoren tarwebrood veroorzaakt een plotselinge afgifte van glucose en insuline in het bloed.

De constante stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt een constante uitbarsting van insuline, wat helpt om de overtollige glucose in vet om te zetten. Hoe meer glucose er in het bloed zit, hoe meer insuline en dus meer vet. 

Het eten van twee eieren verhoogt je bloedsuikerspiegel niet, maar het eten van twee sneetjes brood zorgt ervoor dat er meer glucose in je bloedbaan terechtkomt dan een drankje gezoet met vijf (!) theelepels geraffineerde suiker . Op deze manier ontstaat het zogenaamde visceraal vet.

Wat gebeurt er als ik continu tarwe eet?

Na het eten van tarwe stijgt de bloedsuikerspiegel plotseling – deze toestand duurt ongeveer twee uur en daarna daalt het. Als we elke dag tarweproducten eten, zal zo’n glucose-insuline-schommeling honger, vermoeidheid en concentratiestoornissen veroorzaken. Het hormonale spel zal je bevelen om nog een portie suiker te consumeren en … keer op keer – naar overgewicht en diabetes lijden.

Hoe meer vetweefsel, hoe slechter de alvleesklier werkt, en dus hoe minder insulinesecretie. Onze cellen reageren minder op insuline. Na verloop van tijd ontwikkelt zich insulineresistentie – er zit veel glucose in het bloed, maar organen en 75 biljoen cellen hebben het niet, dus verhongeren ze. De hersenen en het hart lijden dan het meest.

Hoe meer suiker, hoe groter, vettiger de buik .

Bij mannen heeft dit ergere gevolgen dan bij vrouwen, omdat, naast alle gevolgen van dit fenomeen, het vet dat oestrogeen produceert de vorming van gynaecomastie(borstvorming) en meer ontstekingsreacties veroorzaakt die de telomeren(dna) verkorten, en de vorming van hart- en vaatziekten of kwaadaardige tumoren.

Producten met tarwe dragen bij aan gewichtstoename en diabetes volgens de regel: “hoe meer tarwe je eet, hoe meer je wilt”. Bovendien veroorzaakt tarwe, als suiker die is samengesteld uit glucosedeeltjes, eiwitglycatie. Het is alsof we onszelf karamelliseren, onszelf grillen! Een vergelijkbare actie (of zelfs sterker) hebben de zogenaamde “Glutenvrije producten” op basis van maïsmeel, aardappel- of rijstzetmeel of tapioca.

Tarwe en de glycemische index

De glycemische index (GI) is een vergelijking van het effect van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel vergeleken met glucose gedurende twee uur. Zetmeelproducten met een laag amylosegehalte hebben een hoge GI.

 Hoe hoger de zetmeelverstijfseling (geassocieerd met een laag amylosegehalte), hoe beter de suspensie wordt afgebroken door enzymen van het menselijke spijsverteringskanaal – als resultaat komt er meer glucose in de bloedbaan (bijv. Aardappelen en maïs bevatten weinig amylose en hebben een hoge GI).

aardappelen diverse kleuren

VOORBEELDEN

  • IG 72 – volkorenbrood en rijst
  • IG 71 – gierst
  • IG 69 – wit tarwebrood
  • IG 66 – bruine rijst
  • IG 52 – gewone suiker
  • IG 51 – boekweit
  • IG 49 – havermoutpap
  • IG 45 – spelt
  • IG 42 – harde pasta, (tweekoren) gebaseerd op onderzoek uit de jaren 80.

In tarwe verandert de IG niet – zelfs niet bij verwerking. Het eten van twee sneetjes volkoren tarwebrood verhoogt het suikergehalte bij gezonde mensen met gemiddeld 30 mg%. Bij mensen met diabetes verhoogt hetzelfde portie brood de suikerspiegel met 70-120 mg%! Als je dus meer “gezonde” volle granen eet, leidt dit tot meer amylopectine en kom je aan op gewicht.

De voorkeur verdienende resistente zetmeel

Na het koken, koelen en bewaren van zetmeelrijke producten, de zogenaamde retrogradatie, d.w.z. reorganisatie van zetmeelmoleculen. Simpel gezegd, het verliest zijn versheid, wat misschien niet een wenselijk fenomeen is, omdat het de kwaliteit van het voedingsproduct verslechtert, maar… het is gunstig voor onze gezondheid. Waarom? Retrogradatie leidt tot de vorming van resistent zetmeel.

Resistent zetmeel neemt gedeeltelijk de rol van voedingsvezel over. Het is een waardevol onderdeel van het dieet dat zijn massa vergroot zonder zijn energetische waarde te beïnvloeden. Bovendien is resistent zetmeel een medium voor de ontwikkeling van gunstige darmmicroflora. 

Probiotische bacteriën van het geslacht Bifidobacterium en  Lactobacillus leiden tot de fermentatie van zetmeel, wat resulteert in de vorming van vetzuren met een korte keten (azijnzuur, propionzuur en boterzuur). 

De verhoogde concentratie van deze zuren heeft een positief effect op de pH van de darminhoud en draagt ​​bij aan het creëren van gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van bacteriën die gunstig zijn voor het lichaam.

Resistent zetmeel verbetert de gevoeligheid van het weefsel voor insuline, verlaagt postprandiale glycemie, verbetert het lipidenprofiel en veroorzaakt verlies van overtollig lichaamsgewicht. Om de hoeveelheid resistent zetmeel in jou dieet te verhogen, kunt je:

  • eet gekoeld of gekoelde zetmeelproducten (bijv. pasta die met koud water wordt gegoten, salades gemaakt van eerder gekookte aardappelen, koude pasta, koude rijst);
  • reik naar kleine rijpe bananen,
  • kies recepten voor taarten waarin je naast het meel ook gekookte, gemalen rode of witte bonen toevoegt.

Vreselijke gluten

bloemetjes van brooddeeg

Gluten ( betekent “lijm”) is een mengsel van verschillende eiwitten die worden gebruikt om tarwe te laten ontkiemen en in combinatie met gist het deeg doen rijzen. Deze combinatie van gluten en gist maakt tarwedeeg rekbaar, buigzaam en flexibel, waardoor bakkers wonderen kunnen verrichten.

De meeste gluten zijn gemaakt van gluteninen en gliadinen. Glutenines zijn grote eiwitstructuren die verantwoordelijk zijn voor de “luchtigheid” van het deeg. Gliadine daarentegen is een immunogeen eiwit dat het darmslijmvlies ontsluit, wat betekent dat elke ongewenste stof straffeloos het lichaam binnenkomt en ontstekingen veroorzaakt als gevolg van auto-agressie, allergieën en andere niet-infectieuze ontstekingen. 

Er zijn drie soorten: alfa / bèta-gliadine, gamma-gliadine en omega-gliadine. Gliadines zijn daarom van groot belang bij coeliakie en veel inflammatoire darmaandoeningen met diarree en buikpijn.

Hoe verhogen gliadines de doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies? Ze hebben het vermogen om zonuline af te geven – een eiwit dat het vermogen heeft om strakke verbindingen tussen de cellen van het darmslijmvliesepitheel te ontsluiten. 

Zonulin ‘opent’ de darmen voor gliadine, andere tarwe-eiwitten en alle ongewenste verbindingen, eiwitten, enz. Toll-like receptoren die constant op zoek zijn naar “buitenaardse wezens” en het hele immuunsysteem informeren dat een indringer is binnengedrongen.

Het immuunsysteem stuurt ontstekingscellen naar de plaats van binnenkomst. Antilichamen of T-cellen veroorzaken een reactie tegen deze eiwitten, en dit is hoe verschillende auto-immuunziekten ontstaan, waaronder Hashimoto’s, de ziekte van Graves of RA.

De overige 20% van de tarwe-eiwitten zijn albumine, prolamines, globulines en vele andere. Industrieel brood bevat daarnaast door bakkers toegevoegde schimmelenzymen: cellulase, glucoamylase, xylanase, bèta-xylosidase en sojameel. Deze eiwitten zijn ontworpen om de tarwe te beschermen tegen verschillende ziekteverwekkers om de plant te reproduceren.

Als resultaat van de werking van amylopectine A en de componenten van gluten, worden veel ziekten gevormd: coeliakie, allergie, overgevoeligheid voor voedsel, medicijnen en chemische verbindingen; lectine-intolerantie, gewichtstoename, verslaving, atherosclerose, neurologische en psychiatrische ziekten. Laten we er een paar bespreken.

Coeliakie

Het aantal mensen met coeliakie is de afgelopen 50 jaar vervier-voudigd. Alfa-gliadine is primair verantwoordelijk voor zo’n sterke immuunreactie. Als gevolg van deze reactie wordt een ontsteking van de wand van de dunne darm gevormd met als gevolg buikpijn, krampen, diarree. De darmmicrovilli worden vernietigd en de opname van vitamines, macro- en micro-elementen wordt verstoord. Huid, haar en nagels lijden.

Vaak verschijnen andere ziekten als gevolg van een tekort aan vetten, vitamines, basale macro- en micro-elementen en sporenelementen. Ontsteking is synoniem met het losmaken van het darmslijmvlies en het binnendringen van ongewenste macromoleculen in de bloedbaan. 

Het lichaam reageert op het binnendringen van de overgebleven tarwe-eiwitten en andere eiwitten door antilichamen te produceren tegen de darmspier, waardoor nog meer schade wordt aangericht.

Coeliakie zijn echter niet alleen symptomen van de darmen. Door de penetratie van tarwedeeltjes in het bloed, werkt het in op praktisch alle organen. Vaak weet een coeliakiepatiënt niet eens dat hij het heeft, omdat hij symptomen heeft van andere organen zoals:

  • uit de hersenen – hoofdpijn, verschillende neurologische symptomen na jaren zonder diagnose, bijv. ataxie, d.w.z. evenwichtsstoornissen, vermoeidheid, dementie);
  • van gewrichten – in de vorm van osteoporose, bloedarmoede door ijzertekort, vaak als het enige symptoom van coeliakie, onvruchtbaarheid. Daarom moet elke persoon met osteoporose zonder andere symptomen van coeliakie worden gescreend op coeliakie;
  • van de huid – in de vorm van herpetische dermatitis, dat wil zeggen de ziekte van Duhring;
  • van het cardiovasculaire systeem – het risico op ziekten van dit systeem is tientallen keren hoger bij mensen met coeliakie dan bij mensen die vrij zijn van deze ziekte.

Mensen met coeliakie hebben ook een verhoogd risico op gastro-intestinale kanker, intestinaal non-Hodgkin-lymfoom of kanker van de mond, keel en slokdarm. Glutenintolerantie is een van de belangrijkste oorzaken van auto-immuunziekten in de darmen (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa), de ziekte van Hashimoto, multiple sclerose, reumatoïde artritis, auto-immuun glomerulonefritis, vitiligo(vernietigen van pigmentcellen in huid en haar) en andere.

Hoe wordt de diagnose coeliakie gesteld? Om er geen twijfel over te laten bestaan, is het de moeite waard om te vertrouwen op genetische tests: bepaling van markers van menselijke leukocytenantigenen (HLA), waarvan de aanwezigheid duidt op gevoeligheid voor coeliakie. 

In de praktijk is het voldoende om twee van de vele te markeren: HLA DQ2 en HLA DQ8. Je kan ook controleren of je antistoffen hebt tegen gliadines, transglutaminase en endomysium (IgAEmA). Deze laatste zijn vrij specifiek en gevoelig en bepalen, indien aanwezig, de diagnose coeliakie.

Een laatste optie is ook een darmbiopsie, die ooit het doorslaggevende element was. Tegenwoordig wordt bij genetische tests biopsie minder vaak uitgevoerd.

Momenteel wordt aangenomen dat een van de hoofdoorzaken van de coeliakie-epidemie het effect is van glyfosaat (bijvoorbeeld Roundup bevat dit), een bijproduct van voedsel dat is verontreinigd met landbouw-chemicaliën.

Allergieën

Tarwe-allergie kan worden veroorzaakt door alle tarwe-eiwitten met de productie van IgE-antistoffen tegen deze proteïnen (huidpriktesten en specifieke IgE-antistoffen in het bloed). De gevaarlijkste zijn proteïne-shockreacties, geen gluten-reacties.

huiduitslag op armen en benen

Symptomen zoals loopneus, sinusitis, faryngitis(keelontsteking), astma, huiduitslag, netelroos en aan inspanning gerelateerde anafylaxie na consumptie van tarwe (omega-gliadines en glutenines zijn hierbij betrokken) kunnen ook aanwezig zijn. Tarwe-allergie komt echter niet vaak voor. Overgevoeligheid komt vaker voor.

Symptomen van overgevoeligheid kunnen elk orgaan aantasten. Ze worden gedetecteerd door de Inflammation Mediator Trigger Test (MRT). Deze test detecteert het meest voorkomende mechanisme van voedselbeschadiging.

Verslaving

Na inname worden gluten onder invloed van pepsine en maagzuur in de maag afgebroken tot polypeptiden(aminozuren). Sommige van deze polypeptiden komen de hersenen binnen via de hersenbarrière. Het is gluteomorfine. Deze polypeptide heeft affiniteit voor de opioïde receptoren van de hersenen in het mesolimbische systeem en produceert, net als andere exorfines, een beloningseffect en tijdelijk welzijn.

De verhoogde concentratie van dopamine in het centrale zenuwstelsel kan het gevolg zijn van de ziekte, farmacotherapie en stimulerende middelen. Voorbeeld: cocaïne en amfetaminen die dopamine afgeven, waardoor je een gevoel van plezier krijgt. 

Langdurig drugsgebruik kan zelfs leiden tot paranoïde psychose. De waargenomen symptomen zullen dan vrijwel identiek zijn aan de productieve symptomen die worden aangetroffen tijdens het beloop van schizofrenie. Tarwe kan vergelijkbare symptomen veroorzaken. De frequentie van verslaving varieert en neemt toe met de frequentie van consumptie van tarwe.

Ontwenningsverschijnselen van tarwe kunnen vergelijkbaar zijn met die van medicijnen, variërend van extreme vermoeidheid, verminderde concentratie, nervositeit, onvermogen om te leren en te werken tot depressie.

Deze toestand duurt enkele dagen tot enkele weken. Een bijzonder zichtbaar negatief effect van tarwe op de hersenen wordt waargenomen bij patiënten met autisme en schizofrenie, d.w.z. bij ziekten met een reeds beschadigde hersenfunctie.

Neurologische coördinatiestoornissen

Het eten van tarwe en suiker kan ook gevolgen hebben voor de hersenen en het cerebellum: dementie, verminderde bewegingscoördinatie, urine-incontinentie of toevallen.

Als deze symptomen optreden bij de vernietiging van structuren (demyelinisatie van witte stof, cerebrale atherosclerose, atrofie van het cerebellum, de hersenschors en verschillende hersencentra die verantwoordelijk zijn voor het gezichtsvermogen, het gehoor, het evenwicht en vele andere activiteiten), zal het stoppen met tarwe zal de gezondheid niet herstellen.

Soms kunnen ze worden gestopt als we gluten en tarwe volledig uit het dieet halen en we andere aspecten van het slecht functioneren van het lichaam oplossen en de tekortkomingen opvullen.

Vaak is het enige symptoom van coeliakie cerebellaire ataxie. Hier keren anti-gliadine-antilichamen zich tegen Purkinje-cellen die in het cerebellum worden aangetroffen. We weten dat noch het hersenweefsel, noch het cerebellum, noch de Purkinje-cellen regenereren, ze verdwijnen onomkeerbaar. Je kunt het zien op een hersen-MRI. Dus alleen het opgeven van tarwe kan het proces van hersenschade stoppen.

Diabetische neuropathie, tarwe-neuropathie

Vernietiging van perifere zenuwen veroorzaakt sensorische stoornissen in de onderste ledematen. Aangezien perifere zenuwcellen enig vermogen hebben om te regenereren, kan het terugtrekken van tarwe en gluten hun functie herstellen en gedeeltelijk het gevoel in de ledematen herstellen. 

Schade aan de zenuwen van het neurovegetatieve systeem leidt tot incontinentie voor urine en ontlasting, drukval tot bewustzijnsverlies, duizeligheid en polsstoornissen.

Gluten-encefalopathie

Symptomen: hoofdpijn, beroerte-achtige symptomen (spraak- of visusstoornissen), gedeeltelijke of onvolledige verlamming van ledematen en symptomen in de vorm van onevenwichtigheden.

meisje met hoofdpijn

Schizofrenie

Een psychiatrische aandoening waarin de patiënt, simpel gezegd, de werkelijkheid niet onderscheidt van fantasie en overdreven verbeeldingskracht. 

Jarenlang onderzoek door Curtis Dohan, een psychiater, toonde aan dat onder de stammen die niet in contact waren gekomen met de beschaving (bijvoorbeeld in Nieuw-Guinea), schizofrenie onbekend was. 

Evenzo was tijdens de Tweede Wereldoorlog, tijdens de hongersnood en de onbeschikbaarheid van tarwebloem, het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van aanvallen van schizofrenie aanzienlijk lager in vergelijking met de latere perioden, toen de beschikbaarheid van tarwe groter was.

Autisme

Zonder tarwe nam het aantal hallucinaties af, waren er minder gevallen van onthechting van de werkelijkheid, werden geen zelfmoordpogingen waargenomen.

Een ziekte die bestaat uit een verminderd sociaal vermogen en communicatiestoornissen. In 40 jaar is het aantal gevallen gestegen van sporadische gevallen tot 1: 150 vandaag. De Deense ervaring in 2000 toonde een significante verbetering aan bij autistische patiënten na het elimineren van zowel tarwe als koemelk. Ook al zijn tarwe en melk niet de belangrijkste oorzaak van autisme!

Vet

Als resultaat van de werking van gluetomorfine en amylopectine, zien we aanvallen van wolvenhonger. De belangrijkste reden, namelijk de glucose-insuline-swing, leidt tot de kenmerkende abdominale obesitas. In de gordel/middel wordt een kleinere of grotere band gevormd.

Hoe hoger het is, hoe groter het risico op ernstige hart- en vaatziekten. Hoe groter de buik, des te meer ontstekingsfactoren, waarvan TNF-alfa de belangrijkste is. Via de bloedbaan komen ze rechtstreeks in de lever, die onder hun invloed verdere pro-inflammatoire cytokines aanmaakt. Ontsteking genereert vrije radicalen die ontstekingen veroorzaken – een vicieuze cirkel.

Het is dus geen gewoon “vet”. Dit is een krachtige vijand, een kwaadaardig, krachtig endocrien orgaan waarin niets positiefs is.

Naast pro-inflammatoire cytokines produceert de tarwebuik ook oestrogenen. Hoe groter de band, hoe meer oestrogeen. Oestrogenen stimuleren de borstklier. Als het te veel is, kan het het proces van borstkanker in gang zetten.

Gezond vet produceert adiponectine om het hart en de bloedsomloop te beschermen, evenals de alvleesklier. Hoe groter de buik, hoe minder adiponectine en hoe groter het risico op hartaandoeningen, diabetes, hypertensie, dementie, auto-immuunziekten, colorectale kanker.

Verouderingsproces

De constante aanvoer van enkelvoudige suikers (van amylopectine A, suiker, fruit, honing) veroorzaakt eiwitglycatie, d.w.z. de vorming van AGE’s ( geavanceerde glycatie-eindproducten ) – permanente complexen van enkelvoudige suikers en eiwitten die niet meer normaal functioneren. Glycatie creëert afval dat zich gedurende ons leven ophoopt.

Bijgevolg gebeurt het volgende:

  • vernietiging van cellulaire structuren, waardoor het niveau van het pro-inflammatoire cytokine TNF-alfa wordt verhoogd;
  • verminderde functie van antioxidant-enzymen, zodat vrije radicalen het lichaam ongestraft kunnen vernietigen door geactiveerde markers van ontsteking. Dit leidt tot de ontwikkeling van chronische ontstekingsziekten (kwaadaardige tumoren, hart- en gewrichtsaandoeningen, diabetes);
  • vernietiging van genen in de DNA-helix, wat mutaties en abnormale herstelprocessen in het lichaam bevordert;
  • dementie (verandering in de snelheid van geleiding van impulsen);
  • cataracten (aggregatie van de lens kristallijn) en degeneratieve veranderingen aan de achterkant van het oog (maculaire degeneratie);
  • doofheid (vernietiging van de gehoorzenuwen);
  • vernietiging van collageen en huidelastine (rimpels en slappe huid, veranderingen in gewrichten en kraakbeen);
  • nierziekten als gevolg van vernietiging van de fijne haarvaten van de renale glomeruli;
  • kanker (vernietiging van eiwitten die genetisch materiaal zijn);
  • atherosclerose (er ontstaat een stijve vaatwand en de vorming van atherosclerotische plaques);
  • diabetes (insulineresistentie). Diabetici hebben 60% meer AGE’s in het bloed dan mensen zonder diabetes.

De gevaarlijkste zijn de complexen van AGE’s met langlevende eiwitten (bijv. alle soorten collageen en elastine ( het bindweefsel en de huid). Door de glycatie van deze structuren veroudert het collageen. Het onderzoek naar het niveau van geglycosyleerd hemoglobine geeft niet alleen een beeld van het permanent gebonden Hb met glucose, maar ook een indirect beeld van alle eiwitten in het lichaam die in AGE’s zijn veranderd.

AGE’s worden altijd gevormd wanneer de bloedglucosespiegel stijgt – bij iedereen zonder uitzondering. Hoe meer suikers, hoe meer AGE’s en hoe sneller alle weefsels verouderen.

Suikerziekte

De laatste gegevens die zijn gepubliceerd tijdens het congres van de European Diabetes Society, dat plaatsvond op 12 september 2017 in Lissabon, laten zien dat tussen 1980 en 2014 de incidentie van diabetes in de wereld bijna verviervoudigd is – van 108 miljoen naar 422 miljoen gevallen. 

Tegelijkertijd is het percentage patiënten van 18 jaar of ouder gestegen van 4,7% naar 8,5%. In Europa lijden al 60 miljoen mensen aan diabetes, of 9,2% van de bevolking; alleen al in Nederland ongeveer 1.2 miljoen mensen. Per week horen ongeveer 1200 Nederlanders dat ze diabetes hebben.

Diabetes mellitus is een stofwisselingsziekte die wordt gekenmerkt door hyperglykemie als gevolg van een defect in de insulinesecretie en / of -functie. Deze ziekte treft mensen met overgewicht en obesitas veel vaker, en de schuld voor de vorming ervan wordt toegeschreven aan koolhydraten die in overmatige hoeveelheden worden geconsumeerd.

Het blijkt dat suiker juist een negatieve invloed kan hebben op onze gezondheid. Allereerst wordt de overmatige toevoer ervan geassocieerd met een plotselinge piek in de bloedglucosespiegels. Als gevolg hiervan wordt overtollige suiker in het lichaam afgezet in de vorm van vetweefsel.

Een dieet dat rijk is aan enkelvoudige koolhydraten kan daarom leiden tot bijvoorbeeld niet-alcoholische leververvetting en abdominale obesitas.

Atherosclerose

Cholesterol heeft niets te maken met atherosclerose! Een deel van de oorzaak van atherosclerose zijn de lipidenoverdrachtseiwitten die in het bloed circuleren. En ze beschadigen de vaatwanden en leiden tot de vorming van atherosclerotische plaque.

De VLDL-eiwitten ( Very Low Density Lipoproteins) zijn de ergste). Ze worden in de lever gevormd door de combinatie van het apolipoproteïne B-eiwit met triglyceriden uit voedsel. Ze hebben een zeer lage dichtheid (lager dan water).

In onderzoek zien we het als hogere of lagere triglycerideniveaus. Deze moleculen in de bloedbaan geven triglyceriden af ​​aan LDL- of HDL-lipoproteïnen in ruil voor een cholesterolmolecuul. De deeltjes die met triglyceriden worden omgezet in LDL zijn groot. Vervolgens worden triglyceriden verwijderd uit LDL door hepatische lipase. Ze worden kleiner.

Overtollige VLDL produceert grote hoeveelheden kleine LDL-deeltjes. Het zijn deze kleine LDL-deeltjes die verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsproblemen van het bloedsysteem.

Als we het lichaam overspoelen met koolhydraten, dat wil zeggen granen met een laag vetgehalte, veroorzaken we een overproductie van insuline, waardoor de lever bergen-triglyceriden moet produceren. 

Het kan het niveau van TG (met genetische gevoeligheid) verhogen tot enkele honderdduizenden mg%. Als we regelmatig grote hoeveelheden koolhydraten (tarwe en suiker) aan het lichaam leveren, zorgt een teveel aan insuline ervoor dat de lever vet ophoopt als gevolg van lipogenesede novo in de lever. Dit is hoe niet-alcoholische leververvetting optreedt.

buik met vetrandje

Als we het proces van het overspoelen van de lever met vet uit koolhydraten niet stoppen, zal er een ongeneeslijke levercirrose zijn (zoals na alcoholische leververvetting). De overtollige aanvoer van koolhydraten en hun omzetting in triglyceriden moet ergens worden opgeslagen. 

Visceraal vet wordt deze opslagplaats, van waaruit de TG in de bloedbaan stroomt. Hogere niveaus van TG in het bloed staan ​​gelijk aan hogere niveaus van VLDL-productie. Dit is hoe diabetes ontstaat (constante overproductie van insuline door de alvleesklier) met een gelijktijdige vermindering van HDL, hoge niveaus van TG en hoge niveaus van kleine LDL-deeltjes.

Dit gebeurt wanneer het aandeel koolhydraten (tarwe, suiker) in de voeding ongeveer 60% van de dagelijkse voedselvoorziening is. Bovendien triggeren koolhydraten glycatie – ook van LDL-deeltjes.

Polycysteus ovarium syndroom

Een ziekte(cysten op de eiertokken) die voornamelijk afhangt van jodium- en vitamine D2-tekort, maar ook van overmatige insulineproductie. Dit gebeurt bij overmatige consumptie van tarwe en ander voedsel met een hoge glycemische index (de meeste granen – haver, gerst, rogge, tarwe), aardappelen, maïs. Ook producten met een hoge insuline-index dragen bij aan dit syndroom.

Onbalans in zuur-base met osteopenie en osteoporose en tarwe

Door het zuur-base-evenwicht naar zuur te verschuiven, worden neutraliserende systemen geactiveerd. We hebben vier hoofdbuffers om ervoor te zorgen dat het lichaam een ​​constante, licht alkalische pH van 7,43 heeft: bloed, longen, huid en nieren.

Om overtollige zuren te neutraliseren, trekt het lichaam alkalische calciumzouten uit de botten, wat aanvankelijk leidt tot osteopenie en na verloop van tijd tot osteoporose. 

Door verzuring worden osteoclasten (of osteoclasten) voortdurend gestimuleerd om botten te vernietigen om zo fosfaten en calciumcarbonaten in het bloed af te geven. Dit leidt tot gemakkelijke botbreuken. Dit proces is niet afhankelijk van leeftijd maar van voeding.

Het lichaam wordt ook aangezuurd door de eiwitten van vlees (urinezuur of zwavelzuur) en kaas – vooral eiwitrijke kazen met een verlaagd vetgehalte. Eiwitten hebben een amfotere werking, wat betekent dat ze alkalisch werken in een zure omgeving en verzuren in een alkalische omgeving. 

Daarom zijn ze niet de ergste “zuurteregelaar”, maar als de omgeving extreem zuur is, werken ze in principe, maar brengen ze de pH niet naar normaal, maar verlagen ze deze een beetje. Dit komt omdat eiwitten in hun samenstelling zowel zure als basische groepen hebben.

Vetten zijn over het algemeen neutraal, zo is olijfolie bijvoorbeeld alkalisch. De meest essentiële groenten zijn rode biet, zwarte bes, citroen, kersen, abrikozen en pruimen. 

Het recept voor evenwicht is simpel: weinig vlees, maar veel essentiële groenten. Hoe meer plantaardig eiwit, hoe minder botbreuken. Over het algemeen zijn granen de enige planten die de zuur-base-balans naar de zuurrichting verschuiven. Haver en tarwe doen het het meest, meer dan welk vlees dan ook!

Calciumverlies

Door het niveau van calciumuitscheiding in de urine te meten. Studies hebben aangetoond dat meer gluten het niveau van uitgescheiden calcium met 63% verhoogt. Dit leidt tot degeneratieve gewrichtsaandoeningen, die momenteel de meest voorkomende aandoening van botten en gewrichten zijn, voorafgaand aan RA of jicht. 

Een extra destructieve impuls is de eerder genoemde glycatie(glucose-gestuurd proces). Hoe meer tarwe (amylopectine A), hoe groter de glyceringsgraad, d.w.z. hoe groter de mate van schade aan de eiwitstructuren van weefsels, waaronder botten, kraakbeen en ligamenten.

Huidveroudering

Verlies van elasticiteit, rimpels en groeven rond de mond zijn de effecten van chronische glycatie. Er zijn altijd enkele andere symptomen van glycatie en andere aspecten van tarwe.

Acne

Dit is een klassiek voorbeeld van het effect van door tarwe geïnduceerde verzuring en het effect van insuline-verhoging. Er is geen acne in niet-tarwe-etende samenlevingen. Alleen landen waar tarwe, suiker en koemelk in overmatige hoeveelheden worden geconsumeerd, is acne. 

De fout is insuline, die overmatig wordt vrijgegeven door de alvleesklier onder invloed van tarwe-amylopectine, alle snoepjes en koemelk (de insuline-index is erg hoog – 148).

Deze weefselgroei en overtollig talg veroorzaken een ontsteking van het haar en de talgfollikels(kleine buisjes die de talg van de klier naar het huidoppervlak brengen) – een huidaandoening en vervolgens pustuleuze uitbarsting wordt gevormd.

Evenzo koemelk (caseïne), die een hoge insuline-index heeft, onafhankelijk van lactose, alleen caseïne.

De ziekte van Duhring

Een ziekte die zich manifesteert in huidlaesies van verschillende typen (papels, erytheem, kleine blaren), erg jeukend en altijd symmetrisch. Ze bevinden zich meestal op de ellebogen en knieën, nek, harige hoofdhuid en de huid van het gezicht, schouderbladen, het heiligbeen en de billen.De ziekte wordt veroorzaakt door de opbouw van afzettingen van IgA-antilichamen in de huidpapillen. 

Niemand in officiële leerboeken over dermatologie legt een verband tussen een aantal vreemde huidlaesies en de consumptie van tarwe.  Het volledig opgeven van tarwe leidt tot blijvende verbetering, totdat je natuurlijk weer tarwe gaat eten.

Het elimineren van tarwe

Het is niet gemakkelijk om tarwe te elimineren. Een persoon in ontwenning van tarwe heeft minimaal 6 weken nodig om van het verlangen naar dit “verdovend middel” af te komen. Dit verlangen treedt op in cycli van twee uur. 

Door het verwijderen van suikers (inclusief het ergste amylopectine) wordt het lichaam gemobiliseerd om de opgebouwde reserves, d.w.z. vet, op te gebruiken. De hersenen vragen echter om meer suiker. Je voelt je prikkelbaar en moe.

Daarom is het het beste om tarwe te elimineren als je het minder druk hebt, studie of andere activiteiten. Het is de moeite waard om wat rustiger aan te doen en te gaan wandelen, concerten te bezoeken of te gaan dansen. Denk gewoon niet aan eten.

Geloof geen diëtisten die jou adviseren om “gezonde” volkorenproducten te eten. Om echt gezond te zijn, moet je alles in je lichaam opruimen. En geen rommel meer eten.

Hoe zit het met andere koolhydraten? Ze moeten tot het noodzakelijke minimum worden beperkt. Exclusief maïs , aardappelen, zogenaamde “Glutenvrije producten” op basis van maïs, aardappelzetmeel, tapioca; beperk vruchtensappen en gedroogd fruit. Glutenvrije granen zijn veel gezonder dan tarwe, maar het zijn ook koolhydraten, dus eet ze in gematigde hoeveelheden.

Je moet ook transvetten (margarines en alle zoetwaren) en alle vleeswaren en varkensvlees weggooien – ze zijn giftig door nitraten en verzuren.

Dus wat te eten? 

  • groenten;
  • vetten (ghee boter, koudgeperste plantaardige oliën);
  • noten (niet geroosterd uit een zakje);
  • eiwitten (eieren, vis, wat vlees, plantaardige eiwitten);
  • een beetje fruit;
  • schapen- en geitenkaas in kleine hoeveelheden;
  • champignons, avocado’s, kruiden, lijnzaad, enkele peulen (ze hebben een vrij hoge glycemische index).

Aan het einde nog vier tips:

  • zorg ervoor dat je tarwe als het slechtste graan elimineert en zeker andere granen vermindert;
  • drink veel warm water;
  • tel geen calorieën;
  • eet veel soepen

Groetjes FOHP

Bron. -Dr. D. Mylek Zij is een bekend specialist op het gebied van allergologie en dermatologie die ze al 30 jaar beoefend en verbetert.  Ze is de eigenaar van het “PROGRES” Allergiecentrum. Meer dan 30 jaar geleden begon ze de basiskennis over allergiepreventie populair te maken, aanvankelijk onder artsen en verloskundigen, en vervolgens onder de samenleving. Ze is wetenschappelijk lid van de prestigieuze allergologische wetenschappelijke organisatie: American College of Asthma, Allergy and Clinical Immunology en lid van de European Academy of Allergy and Clinical Immunology. In 2005 werd ze de Vrouw van het Jaar op het gebied van “Geneeskunde en Wetenschap”.

ademhaling chinese geneeskunde Chinesegeneeskunde Coronavirus Covid-19 Energie essentie van voeding galblaas gezonde levensstijl gezonde voeding gezondheidstrends Griep Havermout immuniteit juiste voeding kanker Kersen Lever libido Maaltijden menstruatiepijn natuurlijke wijze Nieren noten Ontaarden overgewicht Parasieten Pompoen Slijm spijsvertering Spinazie-cremesoep Verkoudheid virussen VitamineD voeding in de zomer Water Weerstand werking organen Wintermaaltijden Yang Yin ziekte van Lyme Ziel Zomer zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram