Verhogen seizoensproducten onze immuniteit?
Het consumeren van lokale en seizoensgebonden producten is een van de belangrijkste voedingsaanbevelingen van TCM.
Hierbij wordt niet alleen beweerd dat het het werk van individuele organen ondersteunt en regelt, maar ook dat deze producten het lichaam goed aanpassen aan veranderingen in externe factoren en zo immuniteit opbouwt!
Helaas wordt dit criterium voor het selecteren van groenten of fruit heel vaak vergeten, vanwege het brede aanbod aan voedsel dat te koop is.
Is de seizoensgebondenheid van producten echt zo belangrijk in de dagelijkse voeding?
Tegenwoordig worstelt de samenleving met toenemende milieuvervuiling, leven onder constante stress, gebrek aan lichaamsbeweging en overmatige consumptie van bewerkte voedingsmiddelen.
Al deze factoren leiden tot oxidatieve stress, wat resulteert in vroegtijdige veroudering van het lichaam en het ontstaan van beschavingsziekten zoals diabetes, cardiovasculaire, neurologische en kankerziekten. We vergeten echter vaak dat dit niet de enige factoren zijn die de gezondheid en het welzijn van ons lichaam beïnvloeden.
Talrijke studies benadrukken ook de impact van meteorologische factoren op het menselijk lichaam, waar de oosterse geneeskunde ons al duizenden jaren aan herinnert. Een goed gekozen dieet op basis van seizoensproducten is rijk aan stoffen van natuurlijke oorsprong, dankzij de vermindering van voedingswaardeverlies dat optreedt bij langdurig transport of opslag.
Plantaardige producten worden gezien als veiliger voor de gezondheid en tegelijkertijd als goedkopere vervangers voor synthetische geneesmiddelen. Bovendien werken ze als bron van bioactieve stoffen effectiever dan suppletie met enkelvoudige verbindingen, omdat hun gezondheidsbevorderende werking wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van natuurlijke complexen van veel verschillende stoffen.
Het blijkt dat natuurlijk voorkomende seizoensgroenten en -fruit een stof bevatten die niet alleen voor profylactische doeleinden wordt gebruikt, maar ook om de symptomen en oorzaken van aandoeningen die zich in de gegeven maanden voordoen actief te bestrijden. Je zou in de verleiding kunnen komen om te zeggen dat de natuur zelf ons de mogelijkheid biedt om onze gezondheid op elk moment van het jaar te verbeteren.
Mijn favoriete zomerproducten zijn kersen en verse tuinbonen
TUINBONEN, heerlijke seizoensgebonden peulvruchten.
Waarom is het de moeite waard om het te eten? Volgens Chinese voedingsdeskundigen is het erg voedzaam, het heeft een neutraal verkoelend karakter, dus het verschijnt niet voor niets in de zomer. Het behoort tot de transformatie van de aarde, oftewel zoete smaak. Tuinbonen versterken de centrale verwarming, oftewel de milt en maag. Het verwijdert ook vocht en vermindert zwelling.
Mensen met een zwakkere spijsvertering moeten het om 15.00 uur eten en kunnen een beetje gemalen gember toevoegen aan het koken.
In de zomer eet ik tuinbonen als apart gerecht, zonder iets. Zoals mijn vriendien opmerkte: “zo naakt” als tussendoortje zou je kunnen zeggen, of als zomerse snack. Er zijn mensen die eten tuinbonen met boter, dille en spek, wat me weer verbaasde.
Volgens de Chinese geneeskunde zijn kersen zoet van smaak en hebben ze verwarmende eigenschappen, in tegenstelling tot ander fruit dat van nature verkoelend of koud is. Ze werken in de milt en maag.
Ze worden gebruikt om bloedarmoede en zwakte na ziekte te behandelen en hebben een verzachtend effect op RA (reumatoïde artritis) (deels vanwege het vermogen om overtollig zuur uit het lichaam te verwijderen). Vanwege hun hoge ijzergehalte worden kersen vaak gebruikt om de bloedkwaliteit te verbeteren en bloedarmoede te behandelen.
De hoofdactiviteit van de kersen is gericht op:
- het genereren van Qi en het harmoniseren van het systeem van maag en milt,
- verwijderen van de wind/tocht (neuralgie(zenuwpijn), gevoelloosheid / pijn in de ledematen door reuma en vocht (diuretisch effect).
- reiniging en versterking van het bloed, ook verbetering van de bloedcirculatie.
- Overmatige consumptie wordt niet aanbevolen voor mensen met symptomen van warmte omdat dit de symptomen kan verergeren. Je kunt er ook hees of ziek van worden.
* kersen geconserveerd in alcohol kunnen reumatische pijnen genezen.
** een afkooksel van kersenstengels heeft een diuretisch effect.
Behalve dat dit alles natuurlijk heerlijk is heeft het ook nog eens veel gezondheidsvoordelen, dus “leef je uit met groente en fruit”.
Lees ook: “Zomer volgens de Chinese geneeskunde“
Webinar die hier perfect op aansluit: “Immuniteit. Hoe het op te bouwen“
Bron: -Turabian J. L.; The Variation of Seasonal Diseases in Family Medicine Depends on Infectious Diseases and these are Mainly Respiratory Diseases; J Gen Pract (Los Angel) 2017, 5: 309. doi:10.4172/2329-9126.1000309.