Ongeschonden de herfst door
De temperatuur is wat lager, de wind wordt sterker en de bladeren veranderen van kleur.
De herfst en de koude lucht eist steeds meer zijn tol van ons. Verwend door de hete zomer, hebben we moeite om over te schakelen naar koelere temperaturen. En het is hoog tijd om warmere kleren uit de kast te halen, de radiatoren aan te zetten en meer verwarmende kruiden aan de pan toe te voegen. Het is belangrijk dat de warmte niet alleen van buitenaf naar ons toestroomt, maar ook van binnenuit.
De herfst is de tijd dat je voor de binnen warmte moet zorgen.
Volgens duizenden jaren van Chinese geneeskunde zal een goed dieet ons helpen het herfstseizoen te overleven zonder verkoudheid en in goede conditie.
De seizoenen beïnvloeden de natuur evenzeer als onze organismen
Ik zal citeren mijn geliefde gids (waarmee mijn reis begon met de diëtetiek en de Chinese geneeskunde).
“Als bomen in de herfst hun bladeren verliezen en hun essentie diep verzamelen om de winter te overleven, moeten ook wij afzien van koeling en rauw voedsel om onszelf van warm en versterkend voedsel te voorzien.”
Als we ons lichaam ook van binnenuit zullen verwarmen, dan zal de herfstregen, vorst en kou ons niet in verlegenheid brengen.
In aziatische culturen wordt veel belang gehecht aan de aard van voedsel, dat zowel verkoelend als verwarmend kan zijn. Alle voedingsproducten zijn onderverdeeld in koud (ying) en warm (yang).
Steeds meer europese holistiche therapeuten brengen deze kennis in de praktijk.
“Organen die warm genoeg zijn, werken vlot”. Als er warmte verloren gaat door het koude weer of de consumptie van verkoelend voedsel, wordt het vermogen van het orgaan om te functioneren verminderd. Daarom worden warme voedingsproducten vooral in het koude seizoen gebruikt om het lichaam te beschermen tegen de kou.
Warmer van kruiden
De producten die het lichaam opwarmen, zijn in de eerste plaats verschillende soorten kruiden. Deze warmen het meest op: gember, kaneel, kardemom, kruidnagel, chilipeper, peper, hete peper, cayennepeper, kerrie. Specerijen zoals nootmuskaat, koriander, basilicum, marjolein, oregano, rozemarijn, tijm, anijs, kurkuma, fenegriek, laurierblaadjes en piment hebben ook een warm karakter.
Herfstmaaltijden moeten aromatisch en goed gekruid zijn. Laten we geen spijt hebben van specerijen, want ze beschermen ons niet alleen tegen bevriezing, maar hebben ook een positief effect op de spijsvertering, waardoor de verteerbaarheid van veel gerechten verbetert.
We laden onze batterijen in de ochtend.
In de herfst moeten we vooral zorgen voor een vullend en opwarmend ontbijt. Ze geven ons energie voor de dag en warmen onze interne “batterijen” op. In deze tijd van het jaar is het de moeite waard om koude sandwiches op te geven voor gekookte, gestoofde en gebakken maaltijden. Ze zullen de maag, milt en nieren opwarmen, en deze organen zullen op hun beurt warmte naar het hele lichaam transporteren.
Een voedzaam en versterkend ontbijtgerecht zijn gekookte granen – havervlokken, spelt, rogge, gerst, gierst, maisgrutten of – als je wil- boekweit, met toevoeging van honing, boter, gedroogd fruit, zaden, noten en noodzakkelijke kruiden.
Havermout met kurkuma, kaneel en gember geeft ons energie en houdt ons warm op weg naar het werk. Als we meer tijd hebben, kunnen we een braadpan van gierst of rijst bereiden met appels, pruimen of peren, rijkelijk bestrooien met aromatische kruiden, noten en amandelen. Als we niet zonder koffie in de ochtend kunnen, voeg er dan ook kaneel, kardemom, gember en kruidnagel aan toe. In deze versie zal het de bloedsomloop perfect stimuleren en ons een heel warm gevoel geven.
Soep – de koningin van de herfst
Niets verwarmt ons op een koude dag zo effectief als goed bereide en gekruide soepen. We voegen groenten toe met een hoog gehalte aan bètacaroteen, d.w.z. wortelen, pompoen, peterselie, evenals groene groenten die rijk zijn aan chlorofyl, dat de groei van virussen en bacteriën in de dikke darm blokkeert. Hoe koeler het buiten het raam is, hoe meer verwarmende producten er in de pan moeten zitten: uien, knoflook, prei en kruiden.
Van tijd tot tijd is het de moeite waard om een versterkende, langgekookte bouillon te bereiden. Als het buiten grijs is, nemen we even de tijd om een dikke uien-, prei- of pompoensoep te koken. Het zal een geweldig idee zijn voor een herfstlunch of -diner, en systematisch geserveerd, zal het je beschermen tegen verkoudheid.
Leef en eet gezond.
Liefs FOHP