Bananen – de gezondheid zelf of een chemische bom?

Bananen – de gezondheid zelf of een chemische bom?

Bananen zijn een van de meest populaire tropische vruchten die op onze markt komen. Bij het kiezen ervan laten we ons meestal leiden door de prijs – ze moeten de goedkoopste zijn en zo groot mogelijk. Bij het kopen van bananen vraagt ​​bijna niemand zich af waar ze vandaan komen, wat hun productieproces was en hoeveel chemische toevoegingen ze bevatten. Dit zijn de lichte en donkere kanten van bananen.

Groen of rijp?

Het eeuwige dilemma bij het kopen van deze vruchten is de vraag – welke bananen moeten worden gekozen: groenachtig, misschien geel of rijp met bruine stippen?

Recente laboratoriumstudies hebben aangetoond dat rijpe bananen veel beter zijn wat betreft positieve gezondheidseffecten.

Ze bevatten tot acht keer meer antioxidanten dan onrijpe bananen, en vitaminnen A, B6, C, kalium, magnesium, calcium

World Trade Injustice

In de bananenhandel gaat een enorme hoeveelheid geld om en is een voorbeeld van klassiek onrecht in de wereldhandel.

Jaarlijks wordt er ongeveer 14 ml ton van deze vrucht op de wereldmarkt gebracht.

De omstandigheden waarin ze worden verbouwd en de levensomstandigheden van plantagearbeiders zijn onder alle normen.

Pesticiden en intensieve landbouwmethoden vernietigen het milieu en de gezondheid van duizenden mensen.

En dit alles om de productiekosten zo laag mogelijk te houden en het meeste uit de verkoop te halen.

De echte crisis in de wereldproductie van bananen deed zich voor in de jaren negentig.

Het was toen dat de vier grootste internationale bedrijven – Chiquita, Dole, Del Monte en Fyffes, en grote lokale bedrijven zoals Noboa in Ecuador, in samenwerking met regeringen in Latijns-Amerika, veel sociale zekerheidsmaatregelen voor plantagearbeiders schrapten.

De lonen zijn aanzienlijk verlaagd en de werkdag verlengd, vakbonden zijn vervolgd, collectieve arbeidsovereenkomsten afgewezen, enz.

Ecuador is nog steeds de grootste exporteur van bananen: 80% van de bevolking leeft in extreme armoede.

De meeste inwoners werken 12 uur per dag op plantages van grote bedrijven.

Onder hen zijn er veel kinderen, voornamelijk tussen de 10 en 11 jaar, die de school moeten verlaten en samen met hun ouders onder erbarmelijke omstandigheden aan ” bananen ” -werk beginnen .

Chemische bom

De bananenproductie is zeer vervuilend voor lucht, water en land. Het land onder bananenplantages wordt zeer snel kaal en de telers worden gedwongen meer land te ontginnen.

Nieuwe bananenrassen om oogst in Afrika te redden - Food & Agribusiness

Er worden meer dan 400 soorten landbouwchemicaliën gebruikt om ervoor te zorgen dat bananen er perfect uitzien, in overeenstemming met de normen van de Europese Unie.

Ze kunnen onvruchtbaarheid, kanker en zelfs de dood veroorzaken.

Interessant is dat ze van jaar tot jaar moeten worden vervangen door nieuwe, sterkere middelen, omdat de parasieten ertegen resistent worden.

Dergelijke activiteiten vernietigen niet alleen de mens, maar ook de volledige biodiversiteit van de lokale omgeving.

Geschat wordt dat één hectare bananenplantages 30 kg pesticiden  per jaar verbruikt ! Volgens WWF produceert de bananenindustrie het meeste afval in de landbouw in de zuidelijke landen.

Voor elke ton geproduceerde bananen is er twee ton afval, incl. in de vorm van plastic zakken, touwtjes en dozen voor het vervoeren van bananen.

De laagste kwaliteit voor de laagste prijs

De bananen van de slechtste kwaliteit, zijn de zogenaamde voerbananen die de inheemse bevolking van Ecuador of Guatemala niet eens zouden aanraken.

Hun goede staat, bewaard tijdens transport en daarna lange tijd in opslagplaatsen, is te danken aan de herbiciden, pesticiden en fungiciden die tijdens de vruchtgroeifase op bomen worden gebruikt.

Langzaam rijpe, ongebroken bananen zijn bedekt met een blauwe folie gevuld met een insectendodend preparaat genaamd chloorpyrifos.

Onderzoek uitgevoerd aan de Mailman School of Public Health van Columbia University door Dr. Megan Horton geeft voor het eerst aan dat het middel bij blootstelling aan kinderen schadelijker kan zijn voor jongens dan voor meisjes, en hun IQ op latere leeftijd aanzienlijk wordt verlaagd. .

Bovendien heeft de Wereldgezondheidsorganisatie chloorpyrifos erkend als een uiterst gevaarlijk preparaat dat depressie, talrijke geboorteafwijkingen en ademhalingsproblemen kan veroorzaken.

Groene bananen worden nog steeds gebruikt voor transport en moeten te allen tijde op een lage temperatuur worden bewaard om te voorkomen dat ze vroegtijdig rijpen.

Wanneer ze een bepaald land bereiken, worden ze in rijpkamers geplaatst en besprenkeld met ethyleen, wat het rijpingsproces versnelt.

Zo besmet met tal van chemicaliën belanden bananen in de winkels en worden ze zonder veel weerstand door duizenden consumenten gekocht.

Wat te doen in deze situatie?

Kiezen voor duurdere, maar gezondere biologische bananen? Zijn ze echt beter en gezonder……… daar hebben we ook geen zekerheid van.

Omdat bananen niet groeien in ons klimaat en een verkoelende invloed hebben op ons lichaam, eten wij ze niet vaak. Als we ze wel eten dan meestal in de vorm van thermische bewerking in gebak of grote poffertjes, soms in de zomer in een bananen-Tomatensoep (zie hieronder voor recept) of  soms gewoon gepaneerde gebakken bananen met rozijnen en geraspte kokos.

Net zoals met alles in ons leven, de keuze is aan jou.

Met knuffel FOHP

Laatste berichten

6 thoughts on “Bananen – de gezondheid zelf of een chemische bom?

      1. Hallo Brigitte Robert,

        Als je ze goed wast en thermisch verwerkt met voldoende kruiden die helpen te neutraliseren en verteren kan je best af en toe een banaan eten.
        Wel moet je natuurlijk voor de rest gezond zijn.

        Groetjes FOHP

      2. Hallo Brigitte Robert,

        Als je ze goed wast en thermisch verwerkt met voldoende kruiden die helpen te neutraliseren en verteren kan je best af en toe een banaan eten.
        Wel moet je natuurlijk voor de rest gezond zijn.

        Groetjes FOHP

    1. Hallo Joke,

      Of mango en ananas ook in dat rijtje staan kunnen we je zo niet zeggen Joke, we hebben ons daar nog niet in verdiepd. Ik ben bang van wel omdat voor al dit geimporteerd fruit de zelfde richtlijnen gelden dus er zal daar ook minder secuur mee worden omgegaan.

      Groetjes FOHP

    2. Hallo Joke,

      Of mango en ananas ook in dat rijtje staan kunnen we je zo niet zeggen Joke, we hebben ons daar nog niet in verdiepd. Ik ben bang van wel omdat voor al dit geimporteerd fruit de zelfde richtlijnen gelden dus er zal daar ook minder secuur mee worden omgegaan.

      Groetjes FOHP

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram