Brandnetel
Brandnetel is waarschijnlijk een van de meest bekende en wijdverbreide kruiden in ons land. Het is ook een eetbare wilde “onkruid”. Tegenwoordig worden ze vervangen door andere door mensen gekweekte lekkernijen. Toch heeft een wilde plant veel meer voedingswaarde dan een gekweekte. Ze moet worstelen met verschillende, vaak moeilijke omstandigheden en ze bouwen dan kracht op die ook haar “karakter vormen.
Als we zo’n mogelijkheid hebben, is het de moeite waard om brandnetels te plukken voordat ze bloeien, omdat de gezondheidsvoordelen enorm zijn. Bovendien groeit brandnetel overal, heeft geen speciale grond of verzorging nodig, wat zijn kracht bewijst(in alle natuurlijke omstandigheden – in de wei, in het bos, in de tuin, langs de paden langs het meer, enz.).
Gezondheidsvoordelen van brandnetel
– Reinigt het bloed van gifstoffen – Verhoogt de urine-uitscheiding van chloriden, ureum en andere schadelijke stofwisselingsproducten – Versterkt het lichaam en zijn immuniteit – Heeft een positief effect op de aanmaak van rode bloedcellen – Elimineert bloedarmoede – Helpt de bloedvaten van cholesterol te reinigen – Verlaagt de bloedsuikerspiegel – Stimuleert de werking van de alvleesklier – Heeft ontstekingsremmende eigenschappen en versnelt de weefselregeneratie – Voedt en versterkt de nieren en bijnieren, en dus ons haar en nagels – Heeft een positief effect op het werk van de alvleesklier, lever en maag – Voorkomt vochtophoping in het lichaam – Vergemakkelijkt de stofwisseling en herstelt de juiste eetlust – Reinigt het spijsverteringsstelsel – Verwijdert galafzettingen – Is nuttig bij de behandeling van jicht
Je kunt het sap uit de brandnetel persen, die ik aanbeveel om verdund met water te drinken (1 eetlepel per glas water (250ml)) of toe te voegen aan een groente- of fruitcocktail.
Brandnetel past ook goed in diverse gerechten, zowel rauw als gekookt. Probeer, experimenteer en je zult zeker aangenaam verrast worden. Ik moedig je aan om de kracht en waarde van brandnetel voor je gezondheid te gebruiken.
Recept brandnetelsoep
In een pan glaceer je een gesnipperde ui in geklaarde boter of olijfolie, voeg toe grof geraspte wortelen, wortelpeterselie of pastinaak en knolselderij, stoof even, voeg in kleine blokjes gesneden aardappelen toe en giet er water bij. Je kan ook twee lepels gierst toevoegen in plaats van aardappelen of allebei. Als de aardappelen klaar zijn, voeg dan de gehakte brandnetel toe die je afgespoeld hebt met kokend water, doe er één of twee losgeklopte eieren bij, breng aan de kook en laat een half uurtje “intrekken”.
Bron: M. Bhandari: academie vitaliteit