Wat is gal en waarom is het zo waardevol en een belangrijke puzzel van de gezondheid?

Wat is gal en waarom is het zo waardevol en een belangrijke puzzel van de gezondheid?

Afscheiding van gal door de lever

Alles wat ons lichaam produceert (hormonen) en alle dingen waaraan we in het milieu worden blootgesteld (medicijnen, voedsel, milieutoxines) worden allemaal gefilterd door de lever.

Er zijn veel mensen met met een te laag maagzuurgehalte. Maar een lage maagzuursecretie betekent ook een verminderde galsecretie door de lever, omdat gal wordt uitgescheiden onder invloed van onder andere het hormoon secretine, dat wordt geactiveerd als reactie op een toename van de zuurgraad in de maag. Als dit signaal van de maag zwak is, zal de afscheiding van gal zwakker zijn. Aan de andere kant is gal een uiterst waardevolle stof in ons systeem, waarvan de hele puzzel van onze gezondheid in grote mate afhangt.

Het is een stof die zo waardevol is dat het lichaam het recyclet zodat er niets wordt verspild, en natuurgenezers noemen gal “vloeibaar goud”. Gal is een donkergroene tot geelbruine vloeistof die continu wordt geproduceerd door de lever en wordt opgeslagen in de galblaas. Na een maaltijd wordt de opgeslagen gal afgevoerd naar de twaalfvingerige darm. Het bestaat voor 98% uit water, de andere ingrediënten zijn galzouten, bilirubine, cholesterol, vetzuren, lecithine en een kleine hoeveelheid anorganische zouten. De twee belangrijkste pigmenten in gal zijn bilirubine, dat oranjegeel is, en zijn geoxideerde vorm, biliverdine, dat groen is. Wanneer gemengd, zijn ze verantwoordelijk voor de bruine kleur van de ontlasting.

Een gezonde lever zou ongeveer 1 liter gal per dag moeten produceren, helaas is dit proces bij veel mensen verstoord. Ondertussen is stagnatie of een slechte galstroom de primaire maar vaak over het hoofd geziene oorzaak van verschillende aanhoudende symptomen en zelfs chronische ziekten.

Deze geelbruine vloeistof die door de lever wordt geproduceerd, is momenteel geen hot topic in wellnesstrends.

Laten we om te beginnen eens kijken welke functies gal in ons systeem vervult. Wat we allemaal op school hebben geleerd, is dit:

– Emulgerende functie van gal. Gal is een essentiële emulgator van de voedingsvetten die we eten, waardoor ze beter worden opgenomen. Wanneer zuur voedsel de maag verlaat en vanuit de maag de dunne darm binnenkomt, alkaliseren de galzouten het voedsel, waardoor de voedingsstoffen worden voorbereid voor opname in de dunne darm. Gal is ook essentieel voor het opnemen van de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K uit voedsel of supplementen.

– Een andere zeer belangrijke rol van gal is zijn deelname aan ontgifting. Gal bevat geconjugeerde gifstoffen uit twee fasen van leverontgifting. Deze gifstoffen kunnen kankerverwekkende stoffen, xenobiotica, farmaceutische producten en zware metalen zoals kwik, aluminium en lood zijn. De rol van gal is om deze gifstoffen uit het lichaam te verdrijven. Dus mensen die niet genoeg gal produceren, zullen een verstoord ontgiftingsproces hebben. Kan aanhoudende symptomen ervaren zoals een opgeblazen gevoel, constipatie, vermoeidheid, indigestie en lethargie.

Auto-immuunziekten en hormonale onevenwichtigheden, zelfs zoals de tegenwoordig veel voorkomende hypothyreoïdie, worden ook in verband gebracht met een slechte galstroom. En iemand zal zeggen waar is de schildklier en waar is de lever, en wat heeft dit met elkaar te maken.  Maar ondertussen heeft het heel veel met elkaar te maken. En als je echter met je schildklier naar een endocrinoloog gaat, zal hij de lever niet behandelen, hij zal er niet eens naar vragen. Hij schrijft gewoon kunstmatige schildklier-hormonen voor en dat is alles.

Wat doet gal nog meer voor ons:

– Houdt het microbiologisch evenwicht van de darmen onder controle. Factoren zoals zuur maagsap of gal zijn afweermechanismen die overmatige kolonisatie van de dunne darm door bacteriën voorkomen – d.w.z. SIBO, dit is een pathologische overgroei van bacteriën in de dunne darm.

-maar er is nog iets: gal helpt overtollig cholesterol uit het lichaam te verwijderen dat je niet nodig hebt, wat erg belangrijk is, omdat overtollig cholesterol kan leiden tot de vorming van cholesterolstenen in de galblaas en galwegen.

– Gal helpt ook bij het elimineren van oestrogeenmetabolieten zodat er geen oestrogeendominantie is, het is ook een smeermiddel voor de darmen, zodat de spijsvertering soepel verloopt, het stimuleert de peristaltische bewegingen van de darmen zodat er geen constipatie ontstaat.

Laten we ook eens kijken hoeveel gal voor ons doet – dit zijn ongelooflijk veel dingen. Dit is niet alleen een emulgering van het vet dat je eet.

Het stimuleren van de galstroom beïnvloedt onze gezondheid op elk gebied. Het verbetert niet alleen de lever, maar ook de mitochondriën, de darmen en het microbioom, de schildklierfunctie, de cognitieve functies en de gezondheid van het cardiovasculaire systeem, en eindigend met het immuunsysteem. Gal is onze echte schat, in feite ons “vloeibare goud”.

En nu de vraag: hoe weten we dat we een galtekort kunnen hebben?

Natuurlijk kunnen we naar het lab gaan en een bloed-galzuurtest doen. Maar allereerst kunnen we op basis van de symptomen waar we last van hebben, vermoeden dat we een probleem hebben met gal. Dit zijn verschillende soorten aandoeningen van het spijsverteringsstelsel, zoals constipatie, een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, misselijkheid na het eten van vet voedsel, drijvende ontlasting met een lichtere, gelige kleur. Na verloop van tijd kan er pijn zijn onder de ribben, aan de rechterkant, hoewel de lever lange tijd geen pijn doet, omdat deze niet wordt geïnnerveerd.

Hij begint pas pijn te doen als ie vergroot is. Ook kunnen we last hebben van een tekort aan in vet oplosbare vitamines, waardoor veel klachten in het lichaam ontstaan. Onverwachte gewichtstoename kan optreden, wat heel gebruikelijk is tijdens de perimenopauze. Galstenen kunnen verschijnen omdat bij een te hoge galconcentratie of bij een onjuiste samenstelling stoffen neerslaan waaruit afzettingen in de galblaas worden gevormd.

Vrouwen zijn bijzonder kwetsbaar voor urolithiasis – vanwege onze hormonale balans. Artsen gebruiken zelfs de Engelse afkorting 4F, die helpt bij het identificeren van typische patiënten met urolithiasis en betekendt – Female, Forty, Fat, and Fertile(vrouw, veertig, dik en vruchtbaar). Dus, in vrije vertaling, galstenen komen het vaakst voor bij vrouwen ouder dan 40, meestal degenen met overgewicht en die al kinderen hebben.

Maar naast typische maagsymptomen kunnen er ook andere symptomen van galgebrek zijn, zoals aanhoudende vermoeidheid of slaapproblemen. Andere gevolgen van galgebrek zijn even onaangenaam. Wanneer je galgebrek ervaart, kunt je de vetten in je dieet niet goed afbreken. En vetten bouwen hormonen op en bevatten in vet oplosbare vitamines.

Zonder voldoende vetopname krijg je ook een droge huid en een grotere kans op depressie. De hersenen zijn immers grotendeels vet. Bij een tekort aan gal krijg je niet alleen een tekort aan in vet oplosbare vitamines zoals vitamine A, D, E en K, maar begin je ook hormonale onevenwichtigheden en ontgiftingsproblemen te ervaren.

Op zijn beurt is ontgifting tegenwoordig cruciaal voor een gezond lichaam. Omdat we voortdurend in contact komen met schadelijke stoffen die voorkomen in onze voeding, lucht, water, schoonmaak- en hygiëneproducten en ten slotte in alledaagse voorwerpen.

Hormonale onevenwichtigheden kunnen zich manifesteren als onregelmatige menstruatie, gewichtsproblemen, droge huid, vermoeidheid, verhoogde gevoeligheid voor kou of hitte, oestrogeendominantie en polycysteus ovariumsyndroom, om er maar een paar te noemen.

De lever heeft een enorme taak als het gaat om het verwijderen van niet alleen gifstoffen, maar ook overtollige hormonen. Als een van de fasen van ontgifting in de lever wordt belemmerd door gebrek aan voedingsstoffen, stress, milieutoxines, teveel suiker of alcohol, dan kun je verwachten dat de lever zijn werk niet goed kan doen. En dan zullen de overtollige hormonen en metabolieten in het lichaam circuleren en bijdragen aan constante hormonale stoornissen, evenals problemen met afvallen.

  Wat zijn de oorzaken van galgebrek?

Er zijn veel redenen, het kan darmdysbiose of leververvetting zijn, wat tegenwoordig heel gewoon is, maar ook een beschadigd slijmvlies van het spijsverteringskanaal, littekenweefsel, het prikkelbare darmsyndroom, de ziekte van Crohn, evenals onredelijke diëten die gedurende een lange tijd volledig verstoken zijn van vet.

Laten we er ook op letten dat de gal niet dik is, d.w.z. voornamelijk hydratatie/hydrateerd.

Nummer 1 dat gal verdikt is suiker, voedsel met een hoge glycemische index en triglyceriden (het vet dat in het bloed drijft), en de volgende oorzaak van dikke gal zijn plantaardige oliën van (slechte,~dit er tussen misschien~) voedingskwaliteit – giftige, bewerkte, geraffineerde en gehydrogeneerde vetten .

Een traag werkende schildklier kan ook de oorzaak zijn van dikke gal. De schildklier dicteert de snelheid van het metabolisme en de algehele werking van het lichaam, het bepaalt ook de viscositeit van vloeistoffen in het lichaam, dus wanneer het tempo van zijn werk vertraagt, beginnen vloeistoffen in het lichaam te stollen en dikker te worden – dit geldt onder andere voor de gal of slijm uit het spijsverteringskanaal, longen of neus. Bovendien leidt hypothyreoïdie ook tot constipatie, wat de situatie nog erger maakt.

De consistentie van gal kan veranderen als je levergezondheid zelfs maar enigszins suboptimaal is. Je lever kan verzwakt of vertraagd worden door factoren zoals ziekteverwekkers, virussen, giftige zware metalen, pesticiden, herbiciden, fungiciden, oplosmiddelen, kunststoffen, industriële chemicaliën, medicijnen, overmatige stress en tenslotte leververvetting.

Een belaste lever produceert echt dikke gal – wat betekent dat wanneer gal uit de galblaas vrijkomt, dit lijkt op avfal. Hoe dikker de gal, hoe trager de lever. Vergelijk het met de olie in je auto: schone en nieuwe olie stroomt heel soepel en heel mooi, terwijl vuile en oude olie in je auto dik is en zijn werk niet goed doet.

Wanneer de gal te dik wordt, zijn er verschillende manieren om het te verdunnen met jouw dieet.

Zoals

– groene bladgroenten, vooral die met bitterheid zoals rucola.

– olijfolie helpt de gal te verdunnen.

– rodebieten, artisjokken, aardpeer, wortelen, appels.

– Gal stuwende kruiden kunnen zeer nuttig zijn, zoals Zweedse bittere kruiden, een verzameling bewezen kruiden in één geweldige formule. Het is het beste om ze 10-15 minuten voor elke maaltijd te eten.

– Je kunt de lever ook een handje helpen door het aminozuur taurine aan te vullen, tenzij er medische contra-indicaties zijn. Naast het ondersteunen van de consistentie van gal, balanceert taurine ook de stressreactie van het centrale zenuwstelsel en ondersteunt het een normale, gezonde slaap.

Zie je al het belang van gal in het lichaam behalve de bekende simpele functie van het emulgeren van het vet dat je eet?

De waarheid is dat het handhaven van een optimale hoeveelheid gal en de juiste viscositeit essentieel is voor de gezondheid van vrijwel al onze organen en systemen.

Met liefde FOHP

Gerelateerd onderwerp: “Kan ik leven zonder galblaas

Webinars: “Immuniteit, hoe het op te bouwen“, “Slijm ziekten ervan en behandeling“, “De oorzaak van ziekten

Bron: M. Bhandari: “academie vitaliteit”

ademhaling chinese geneeskunde Chinesegeneeskunde Coronavirus Covid-19 Energie essentie van voeding galblaas gezonde levensstijl gezonde voeding gezondheidstrends Griep Havermout immuniteit juiste voeding kanker Kersen Lever libido Maaltijden menstruatiepijn natuurlijke wijze Nieren noten Ontaarden overgewicht Parasieten Pompoen Slijm spijsvertering Spinazie-cremesoep Verkoudheid virussen VitamineD voeding in de zomer Water Weerstand werking organen Wintermaaltijden Yang Yin ziekte van Lyme Ziel Zomer zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram