Een vergeten prachtige fruitdrank

Een vergeten prachtige fruitdrank

Ik kom uit een huis waar compotes, jams, en natuurlijke sappen werden gemaakt. Ook sommige groenten, zuurkool en augurken werden in potten ingemaakt. Met andere woorden, het was wintervoorraad. Niet omdat er niets anders was, maar omdat het lekker was en in mijn kindertijd had bijna iedereen een moestuin.

Ik kom uit een grote stad, waar ook veel mensen die in apartementen woonden ook moestuinen, grote moestuinen hadden (zo groot dat sommigen er tuinhuisjes bouwden of zelfs vakantiehuizen), waar bijna alles groeide, er waren veel bomen, struiken en de rest stond in de volle grond en er was nog genoeg gras voor de kinderen om te spelen bijvoorbeeld.

Vrijwel elke zomer, wanneer het fruit in de tuin rijpte, maakte mijn lieve moeder verschillende sappen, jams en vooral kersendrankjes ( heerlijk) die ze inmaakte. En op koele, regenachtige herfst– en koude winterdagen hebben we ze gegeten/gedronken. En soms hadden we ze zelfs tot de lente, als er nauwelijks appels waren die natuurlijk konden worden bewaard, alleen die in de kelder. In die tijd bestond er nog niet zoiets als kant-en-klare sappen zoals we die nu hebben.

Fruitdrank heeft volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde een zeer ondersteunende werking op het functioneren van het lichaam. Allereerst is het buitengewoon effectief in het hydrateren van de longen, die vooral in de herfst en winter gevoeliger zijn voor uitdroging (recept hieronder). Fruitdrank bouwt waardevolle lichaamsvloeistoffen, waaronder bloed. Fruitdrank reinigt ook het lichaam, omdat het de werking van de darmen verbetert en helpt bij constipatie. Fruitdrank-ingrediënten ontspannen en kalmeren prachtig.

Fruitdrank vandaag

Vandaag behoort de fruitdrank tot het verleden, vervangen door verschillende “kartonnen” sappen, dranken, nectars en sinaasappels. Dat is jammer, want fruitdrank is niets meer dan een aftreksel van fruit dat onze gezondheid enorm ondersteunt, heel goed helpt bij het afvallen en vooral op koude of ijzige dagen extreem goed kan smaken en opwarmen. Bereide vruchtensappen uit de winkel worden voornamelijk gemaakt van concentraten, vaak met toegevoegde suikers of andere zoetstoffen, evenals smaak-, kleur- of  conserveringsmiddelen.

Dergelijke sappen verzuren het lichaam, zijn dikmakend en zelfs schadelijk omdat ze in hoge mate bewerkt zijn. Ik hoef het niet te hebben over koolzuurdranken/ frisdranken omdat iedereen die tot op hoge leeftijd jong, mooi en gezond wil zijn weet dat het niet de moeite waard is om dergelijke vloeistoffen te drinken.

Vandaag de dag heb ik niet zo veel mogelijkheden om alles zelf te maken,  ten eerste; tegenwoordig plukken de tuinders onrijpe vruchten en iedereen weet dat onrijpe vruchten hun vitaminen en mineralen grotendeels verliezen. Ten tweede; niet alle fruit is beschikbaar. Dus ik doe mijn best met wat ik wel kan krijgen, experimenteer en maak ze nog verfijnder, en bijvoorbeeld verschillende dranken.

Ik moedig sterk aan om zelf fruitdrankjes te bereiden. Persoonlijk houd ik niet van kant-en-klare sappen uit de winkel en voor niets ter wereld zal ik mijn favoriete drankjes door mij gekookt, vervangen voor diegene die te koop zijn.

Perendrank om de longen te versterken en hydrateren

ingrediënten:

  • 6 rijpe peren zonder schil (als ze niet gespoten zijn van eigen tuin dan met schil)
  • 1,5 l water
  • 15 stuks amandelen zonder schil
  • 1 theelepel goji-bessen
  • stukje gember (2 cm) of half afgestreken theelepel poeder
  • 4-5 stuks kruidnagel of half afgestreken theelepel poeder (als iemand het niet lekker vindt – niet noodzakelijkerwijs)
  • een klein stokje Ceylon kaneel of 1 theelepel poeder

Bereiding:

Als je geen amandelen zonder schil hebt, doe de donkere amandelen dan in een kom, giet er kokend water over en laat ze een paar minuten staan, waarna ze gemakkelijk los van de schil moeten komen.

-Snijd de peren in stukjes.

-Doe ze in een pan, bedek met water, voeg gepelde amandelen, gojibessen, gember en kruidnagel toe.

-Dek de pan af met een deksel, breng het water aan de kook, zet het vuur tot een minimum en kook alles 10-15 minuten.

Drink 3 keer per dag een half glas en eet ook fruit en amandelen.

Je kunt het fruit ook in een blender doen en als toetje eten.

Ja, ze hebben mega  eigenschappen. De pure goedheid zelve!

De fruitdrank met alleen peren zal toch het gewenste effect hebben ook als we een van de ingrediënten die in het recept worden gebruikt niet  hebben.

• de toevoeging van amandelen aan de perendrank zorgt voor een sterkere hydratatie van de longen en verbetert de peristaltiek, de ontlasting wordt goed bevochtigd.

• de toevoeging van gojibessen vermindert droge hoest, versterkt het bloedaspect, verbetert de hydratatie van ogen en huid.

Ik zeg je, dit alles, het is de hemel in de mond of  minder leuk het is alsof er een engeltje over je tong piest.

Smakelijk

ademhaling chinese geneeskunde Chinesegeneeskunde Coronavirus Covid-19 Energie essentie van voeding galblaas gezonde levensstijl gezonde voeding gezondheidstrends Griep Havermout immuniteit juiste voeding kanker Kersen Lever libido Maaltijden menstruatiepijn natuurlijke wijze Nieren noten Ontaarden overgewicht Parasieten Pompoen Slijm spijsvertering Spinazie-cremesoep Verkoudheid virussen VitamineD voeding in de zomer Water Weerstand werking organen Wintermaaltijden Yang Yin ziekte van Lyme Ziel Zomer zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram