Gezondheid kan worden geleerd II
Als je jou eetgewoonten wil veranderen, stellen we je het volgende voor wat je in de koelkast kunt verzamelen voor een goed begin!
1. Citroen of limoen
2. Eieren – worden beschouwd als de meest perfecte bron van waardevolle eiwitten, vetarm, rijk aan vitamine A en veel vitamines uit groep B. Als het mogelijk is kies dan eieren uit de biologische fokkerij van gelukkige kippen, alleen gevoed met natuurlijke producten.
Let op de nummers op de eieren. Als het begint met “0” , betekent dit dat het ei werd gelegd door een kip die gevoed werd met biologisch voedsel en buiten in een vrije uitloop leefde. “1” betekent dat het ei is gelegd door een kip die in een paddock leeft, meestal ‘s nachts gesloten. “2” is het symbool voor stalhouderij, “3” voor kooiteelt.
3. Roomboter, ghee boter, olijfolie, koolzaadolie of kokosolie.
4. Groenten en fruit – alles is toegestaan, maar let op, niet alle groente houden van koude. Hoe meer van hen in het dieet, hoe beter. Het is echter goed om genoegen te nemen met seizoensgebonden producten. Biologisch voedsel wordt geproduceerd zonder het gebruik van pesticiden, kunstmest, hormonen, conserveermiddelen, kunstmatige kleuren. Maar biologisch voedsel is niet hetzelfde als gezond voedsel!
Het woord “eco” is bij wet gereserveerd voor producten van gecertificeerde biologische landbouw en verwerkt in biologische verwerkingsbedrijven. EU-verordeningen bevatten gedetailleerd de eisen waaraan een producent en verwerker van biologische levensmiddelen moet voldoen om een certificaat te verkrijgen dat de biologische oorsprong van een product bevestigt.
Je herkent echt biologisch voedsel aan het teken “Biologische landbouw”, dat er in alle landen van de Europese Unie hetzelfde uit-ziet. Helaas is het 30-50% duurder dan “normaal”. Als u het zich niet kunt veroorloven om gecertificeerde ecoproducten te kopen, lees dan de etiketten en volg eenvoudige regels: hoe minder “E” symbolen in de samenstelling van het product, hoe beter!
5. Zuivelproducten – als je ze gebruikt kies dan producten met een vetgehalte: yoghurt, kefir( bij voorkeur natuurlijk), kaas. Waarom met vetgehalte zul je denken, omdat ontvette producten teveel vitamine A, D en E verliezen en veel bio-elementen. Wil je een fruityoghurt? Hou er dan rekening mee dat fabrikanten er veel suiker in gieten! Je kan beter natuurlijke kopen en er zelf eventueel wat aan toevoegen zoals, noten, pitten, geraspte kokos.
Als je problemen hebt met lactose of caseine gebruik dan zuivel van schapen of geiten.
6 .Vlees of vis– onbewerkt, d.w.z. zelf gebakken of stomen. Als je vleeswaren kiest check dan hoeveel vlees ze daadwerkelijk bevatten, want je wil toch zo veel mogelijk vlees eten en niet het slachtafval. Bovendien zijn vleeswaren enorm ge-zout, en bij sommige zit er ook gluten, suiker en glucose siroop in. Kies het beste . En nog beter, koop een stuk vlees, kruid hem zelf en bak of stoom het. Het is heerlijk en langer houdbaar, dit kan je tevens eten als toevoeging voor een salade, op brood, wrap of bij je dinner.
7. Mosterd en mayonaise– om sporadisch te gebruiken.
Wat zou jij hier nog aan toevoegen?
Later deze week alles wat je buiten je koelkast kan bewaren.
Fijne dag en vergeet ook niet dagelijks voldoende te bewegen.
Knuffels , Sylwia & René
Klik hier voor “gezondheid kan worden geleerd” I – III – IV
Klik voor laatste berichten
3 thoughts on “Gezondheid kan worden geleerd II”