Waarom wordt havermout zo vaak gebruikt in mijn keuken?

Waarom wordt havermout zo vaak gebruikt in mijn keuken?

Haver werd al in Europa verbouwd in de bronstijd, dat wil zeggen rond 1800-1700 voor Christus. In de middeleeuwen was pap de basis van voeding.

Ze zijn al eeuwen bekend, reinigen en versterken de bloedvaten en voeden het lichaam.

Havermout is een van de gemakkelijkste manieren om een ​​gezonde maaltijd te krijgen. Desondanks vermijden veel mensen haar, omdat ze het slecht associëren, ze niet aan hun smaak voldeden, ze er niet bemoedigend uit zien.  Tegenwoordig is ze de gast alleen aan een paar tafels.

Meestal wordt het gebruikt voor  kunstmatig gezoete cornflakes met koude melk. En melk zoals bekend veroorzaakt vocht in het lichaam, wat infecties versterkt vooral bij kinderen en bij vrouwen. Het kan ook moeilijker worden om vastgehouden water te verwijderen of cellulitis kwijt te raken.

We gebruiken  havermout  op verschillende manieren in onze keuken. Als ontbijt, voor het bakken van koekjes, taarten, kruimmel, soms als toevoeging bij het bakken van brood.

Havermout levert ons de hoogste kwaliteit van alle grutten verteerbare eiwit. Op voorwaarde dat ze gaar zijn. Rauw gegeten zijn ze moeilijk te verteren. Eiwitten en koolhydraten worden dan ook niet goed opgenomen.

Nutritionele eigenschappen van pap

  • Havermout levert ons de hoogste kwaliteit van alle grutten verteerbare eiwit. Op voorwaarde dat ze gaar zijn.
  • Versterkt de nieren, maar ook de maag, milt en darmen.
  • Verhoogt de fysieke kracht en energie van ons lichaam.
  • Stimuleert de eetlust.
  • Havermout is een goede bron van voedingsvezels die de darmfunctie verbetert en helpt bij de bestrijding van obstipatie.
  • Bruikbaar om te stoppen met roken(komt door de serotonine), werkt kalmerend en tegen diarree
  • Regelmatige consumptie helpt het cholesterol- en bloedglucose gehalte te normaliseren.
  • Havervlokken bevatten grote hoeveelheden B-vitamines en vitamine E.
  • Ze zijn een goede bron van mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer, zink en koper, silicium.
  • bron van aminozuren en vezels.
Havermoutpap met stukjes nectarine
Havermoutpap met nectarine

Wist je dat?

  • Havervlokken echter grote hoeveelheden van fytinezuur (fytaat) bevatten die de opname van mineralen remmen. Om de nadelige effecten van fytaten te verminderen, laat je het vooraf in water weken. Ik doe het ‘s avonds in water en ‘s morgens kook ik het voor een korte tijd. Tijdens het koken voeg ik ook  een zure smaak toe (een lepeltje citroen),  die ook extra beschermt tegen het “verliezen” van mineralen.
  • Schaden door het met koude melk te serveren- koude melk doodt de verteringscapaciteit van maag en darmen en vernietigt de miltenergie. Hetzelfde geldt voor rauwe havervlokken met een koude yoghurt
  • Havermout moet worden bewaard in een goed gesloten bakje. Ik bewaar het in een glazen potje met een laurierblad (om te beestjes/voedselwormen te voorkomen) . Hierdoor blijven ze nog maanden vers. Door havervlokken in open containers te bewaren of in papier of plastic, worden ze blootgesteld aan vocht en schimmel.

De voordelen van consumptie zijn toch immers onbetaalbaar.

Havermout pap voor ontbijt

Havermout pap voor ontbijt of diner biedt ook vetzuren. Haver, van alle granen, heeft het meeste vet, maar liefst 7 procent. Dit vet bevat zeer waardevolle onverzadigde vetzuren, die het lichaam niet zelf kan aanmaken.

Bij ons wordt de pap met water bereid en gegeten met toevoeging van gedroogd fruit (rozijnen, gedroogde abrikozen, pruimen, noten) of in de zomer vers fruit (aardbeien, bosbessen, perziken, abrikozen, appels, peren)

Je kunt ook voor planten- of dierenmelk gaan als iemand dat gebruikt, maar wij geven de voorkeur aan water.

Ten slotte

Alleen omdat een gerecht gezond moet zijn, wil nog niet zeggen dat het smakeloos moet zijn! Ik kan me niet voorstellen dat ik mezelf dwing om iets te eten, alleen omdat het gezond is. Ik probeer alle maaltijden zo te bereiden dat ik ze lekker vind.

Zoals ik al zei, het hangt er helemaal van af hoe we het koken en wat we eraan toevoegen. Wees niet bang om nieuwe dingen uit te proberen en te combineren.

Test verschillende versies en kies wat jij het lekkerst vind.

Eet lekker en take care,

Sylwia & René

Laatste berichten

One thought on “Waarom wordt havermout zo vaak gebruikt in mijn keuken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram