Hennepmelk, eigenschappen en toepassingen

Hennepmelk, eigenschappen en toepassingen

Koemelk, geitenmelk, sojamelk en kokosmelk zijn algemeen bekende producten. Maar kent iedereen hennepmelk? Wat zijn de voedingswaarden en eigenschappen? Zoals je weet, behoren hennep en de daaruit verkregen producten tot de zogenaamde superfoods – dat wil zeggen, het is gezond voedsel.

Voedingswaarden hennepmelk

Hennep, en vooral hennepzaden (Cannabis sativa), wordt al lang erkend als een gezond voedingsmiddel dat onder andere populair is in een veganistisch dieet. Hennepmelk wordt ook gemaakt door hennepzaden te mengen met water, daarom is het geclassificeerd als een natuurlijk product (superfoods), rijk aan voedingsstoffen. In tegenstelling tot koemelk bevat hennepmelk geen lactose, cholesterol en gluten.

Het bevat echter essentiële vetzuren (omega 3, omega 6 en vooral, in een ideale verhouding van 1: 3), evenals waardevolle voedingsstoffen, vitamines (A, E en B-groep) en mineralen (zink, magnesium, kalium) en voedingsvezels.

Omega 3 en 6 vetzuren zijn essentieel voor onze gezondheid (belangrijk voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen, ze voorkomen hartaanvallen, verlagen de bloeddruk en het niveau van slechte cholesterol, hebben ontstekingsremmende en antidepressieve eigenschappen) en mooie huid.

Belangrijk is dat hennepmelk geen psychoactief effect heeft, omdat het is gemaakt van hennepzaden die sporen van THC bevatten, maar deze psychoactieve relatie helemaal niet hebben.

Gezondheidsbevorderende werking en smaak van hennepmelk

Hennepmelk wordt aanbevolen voor mensen met lactose-intolerantie. Het is ook een gezondheidsbevorderend onderdeel van de voeding dat het spijsverteringsstelsel ondersteunt, een gunstig effect heeft op het hart en de bloedsomloop en atopische dermatitis(eczeem). Het verbetert ook het geheugen en is een rijke bron van onverzadigde omega 3-vetzuren.

Het gebruik ervan in het dieet hangt natuurlijk af van individuele smaakvoorkeuren. Hennepmelk heeft een crèmekleur. Dit is natuurlijk een geweldige aanvulling op heerlijke koffie. Het kan ook worden gegeten met de toevoeging van havermout. Natuurlijk zijn hennepmelk en honing ook een prima combinatie voor wie houdt van de smaak van melk met honing.

Het is ook een geweldige toevoeging aan cocktails, pudding of pannenkoeken.

In Nederland begint hennepmelk nog maar net aan populariteit te winnen onder degenen die zich richten op gezond eten.

Recept voor plantaardige melk van hennep

Ingrediënten:

½ kopje gepelde hennepzaden

1,5 kopje gefilterd water

1/4 theelepel natuurlijk vanille-extract (optie)

Voeg alle ingrediënten in een blender samen en mix tot ze allemaal perfect met elkaar versmelten. Gebruik dan gaas of een fijne zeef, zeef de melk en het is klaar. Je kan de melk in een afgesloten pot ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren.

Dit is heerlijk genieten,

groegtjes FOHP

ademhaling chinese geneeskunde Chinesegeneeskunde Coronavirus Covid-19 Energie essentie van voeding galblaas gezonde levensstijl gezonde voeding gezondheidstrends Griep Havermout immuniteit juiste voeding kanker Kersen Lever libido Maaltijden menstruatiepijn natuurlijke wijze Nieren noten Ontaarden overgewicht Parasieten Pompoen Slijm spijsvertering Spinazie-cremesoep Verkoudheid virussen VitamineD voeding in de zomer Water Weerstand werking organen Wintermaaltijden Yang Yin ziekte van Lyme Ziel Zomer zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram