Waarom is een hoog niveau van homocysteïne schadelijk?

Waarom is een hoog niveau van homocysteïne schadelijk?

Een element dat de levensduur en de menselijke gezondheid bepaalt, inclusief mentale gezondheid. Hoe kon het gebeuren dat homocysteïne de belangrijkste ziekteverwekker is, gedurende het hele leven?

Homocysteïne is een van nature voorkomend aminozuur dat wordt geproduceerd als onderdeel van het methyleringsproces. (lichaamsmethylatieproces.) Het wordt niet verkregen uit het dieet, maar het wordt gebiosynthetiseerd uit methionine in een meerstaps proces, dat waarschijnlijk voorkomt in elke cel van het lichaam.

Methionine is op zijn beurt een aminozuur dat het lichaam niet kan produceren, dus we moeten het leveren door middel van eiwitrijk voedsel. Methionine-tekort kan symptomen veroorzaken die variëren van verhoogd cholesterol tot leverbeschadiging. Het kan ook tot leververvetting leiden, omdat een van de functies van methionine het beschermen van de lever is.

Waar komt homocysteïne in het bloed vandaan?

Voedingsmiddelen waaruit homocysteïne wordt gevormd in het menselijk lichaam zijn melkeiwitten en kaas (caseïne!),  eiwit, evenals vlees van zoogdieren en vissen. Zo kan een frequente oorzaak van accumulatie van homocysteïne in het bloed een dieet zijn waar dierlijke eiwitten overvloedig aanwezig zijn. Overmatig homocysteïne in het bloed beschadigt de bloedvaten en veroorzaakt bloedstollingsstoornissen. Langdurig effect van deze stof op het circulatiesysteem resulteert in progressieve atherosclerose en een toenemend risico op ischemische beroerte.

vector van zalm sushi met stokjes en saus

Homocysteïne heeft het vermogen om de binnenwanden van de slagaders te beschadigen

Onder invloed van overmaat van deze stof in het bloed beschadigd het de elastinevezels – het koord dat het binnenmembraan van de slagaders versterkt en afdicht – zogenaamde endotheel. Defensieve reactie in de vorm van ontsteking van het vat en interferentie van immuuncellen versnelt alleen fibrose, verkalking van de vaatwanden en atherosclerose.

Deze pathologische processen betekenen niet alleen de verzwakking van de slagaders, maar ook het verlies van de noodzakelijke elasticiteit, die door de tijdelijke uitzetting van het vat onder druk van hard pompend  bloed de doorstroming ervan vergemakkelijkt.

Wat nog meer – pathologisch veranderde endotheelcellen groeien onder invloed van ontstekingsmediatoren “in het midden” van het vat, waar als uitloper in de rivier een bloedstroom is, die een snellere afzetting van cholesterol, lipiden en andere bloedcomponenten vergemakkelijkt. En dat betekent het versnellen van atherosclerose.

Welk niveau van homocysteïne in bloed is gevaarlijk voor bloedvaten?

De homocysteïne-concentratie in het bloedplasma wordt als normaal beschouwd binnen 5-14 mol / l.

Hoge homocysteïnewaarden van meer dan 20-30 mol / l (de zogenaamde hyperhomocysteïnemie) worden als absoluut schadelijk voor de gezondheid beschouwd. Het is echter aangetoond dat “drempel” -concentraties – in de orde van grootte van 11-13 mol / l schadelijke veranderingen in het endotheel van bloedvaten kunnen veroorzaken. Daarom wordt de waarde van <10 mol / l het best beschouwd als een volledig veilig niveau.

Hoe vaak ontmoeten we mensen met een teveel aan homocysteïne in hun bloed?

Een hoge overmaat homocysteïne in het bloedplasma – een ernstige vorm van hyperhomocysteïnemie – een aandoening van meer dan 30-40 mol / l (homocystinurie) is zeldzaam. In contrast, de zogenaamde lichte overmaat aan homocysteïne (16-30 mol / l) treft 5% tot 7% van de totale populatie. Deze mensen hebben meestal geen klachten tot het vierde decennium van hun leven, wanneer zich symptomen van premature atherosclerose voordoen.

Het constant toenemende aantal gepubliceerde studies bewijst dat homocysteïne een indicator is van potentiële gezondheidsproblemen.

tekening wat  homocysteine kan veroorzaken

Het werd duidelijk dat plasma homocysteïne niveaus zowel de ont- wikkeling van cardiovasculaire ziekten, inclusief beroerte voorspellen en inhalen.

Het British Medical Journal publiceerde een onderzoek waaruit duidelijk bleek dat het niveau van homocysteïne bij ouderen, maar ook bij jongere mensen een veel grotere risicofactor is dan cholesterol, hoge bloeddruk en zelfs roken.

Verhoogde homocysteïnespiegels gaan ook gepaard met geheugenproblemen, de ziekte van Alzheimer, slechte concentratie, een slecht humeur en dementie. Migraine, diabetes, osteoporose gaan ook gepaard met hoge niveaus. Bovendien is het voor vrouwen met hoge niveaus van homocysteïne moeilijker zwanger worden en lopen ze het risico op herhaalde vroege miskramen.

Hoe overtollige homocysteïne te bestrijden

De controle over overmaat aan homocysteïne is voornamelijk gebaseerd op de profylaxe van 3 vitamines:

foliumzuur en vitamines B12 en B6

Over het algemeen – de beste manier om homocysteïne te neutraliseren, is een dieet dat rijk is aan fruit en groenten.

Natuurlijke bronnen van vitamine B12:

Vitamine B12 wordt niet door dieren of door planten, maar alleen door bacteriën gesynthetiseerd. De belangrijkste bron zijn dierlijke producten, orgaanvlees, boekweit, havermout, donkerbrood, noten, amandelen, eieren,zaden. Bij groenten moeten we denken aan bloemkool, broccoli, spruitjes, uien, knoflook, aardappelen, spinazie, bonen, erwten en paddenstoelen. Vitaminen uit deze groep zijn belangrijk bij het koken, maar onthoud dat je niet teveel water gebruikt en zoveel mogelijk in eigen vocht stooft/kookt.  Als je voeding rijk is aan koolhydraten, d.w.z. met overtollig koek, wit brood, gebak, pasta  dan heb je zeker een verhoogde behoefte aan B-vitamines.

Let op! Bij ouderen en vegetariërs is het vitamine B12-gehalte het laagst.

De reden is veranderingen in het slijmvlies van het gehele maagdarmkanaal. Waarom? Nou, vitamine B12 wordt opgenomen in de dunne darm, maar om het te laten gebeuren, moet het worden gecombineerd met de zogenaamde interne factor. Het is een soort eiwit geproduceerd door de maagcellen.

Als de maag “slecht werkt”, is er geen eiwit, zelfs als het in de voeding zit –B12 wordt niet genoeg door het lichaam opgenomen. Het tekort aan deze vitamine komt veel voor bij mensen die alcohol gebruiken of aan atrofische gastritis(maagslijmvliesontsteking) lijden.

Wat bepaalt de opname van vitamine B12

Vitamine B12 wordt geabsorbeerd in de dunne darm, bij voorkeur in de aanwezigheid van calciumionen. Een dieet met weinig vitamine B1, foliumzuur, een vegetarisch dieet of schildklieraandoeningen belemmeren de opname en kunnen verborgen tekortkomingen van de rode vitamine veroorzaken.

Natuurlijke bronnen van vitamine B6

Vlees, lever, vis, eieren (voornamelijk eigeel), tarwebloem, aardappelen, wortels, kool, erwten, spinazie, gist, noten, en een beetje in bananen.

In welk voedsel kunnen we veel foliumzuur vinden?

Peterselie, broccoli, kool, sla, boerenkool, prei, venkel, tarwekiemen, spinazie, asperges, erwten, eieren, biergistextract, voornamelijk lever en ander orgaanvlees.

Factoren die het niveau van homocysteïne kunnen verhogen

Dit zijn traditioneel:

Slechte voeding, slechte levensstijl gebaseerd op heel veel cafeïne, alcohol en sigaretten, en natuurlijk hebben sommige geneesmiddelen op recept (zoals protonpompremmers), diabetes, reumatoïde artritis of schildklier disfunctie een invloed op verhoogde niveaus van homocysteïne.

Bovendien worden verhoogde niveaus ook geassocieerd met chronische ontstekingsziekten in het algemeen, met name sommige darm- aandoeningen zoals coeliakie en de ziekte van Crohn hebben hier invloed op.

Homocysteïneconcentraties nemen toe met de leeftijd en hogere waarden komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het niveau van homocysteïne kan ook toenemen met oestrogeendeficiëntie, evenals het nemen van medicijnen, waaronder corticosteroïden.

Het verstoorde methylatieproces kan zowel bij vegans, vegetariërs als alleseters voorkomen. Bij andere die tekort hebben aan vitamine B (B12, B2, B3, B6) foliumzuur B9 en zink loopt het methyleringsproces  ook niet correct.

Want de suikereconomie, overgewicht en gebrek aan beweging spelen een mega mega rol hierbij. En alle niet genoemde elementen van het metabool syndroom (hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd cholesterol en overgewicht)

Mensen weten er niet eens van, omdat homocysteïne-niveautesten niet zo populair zijn als zou moeten.

In totaal groeit het aantal genvarianten dat de enzymen reguleert die betrokken zijn bij het metabolisme van methionine snel om nog onbekende redenen.

Dit is een defect MTHFR-gen (regulering van het methyl-enetetrahydrofolaatreductase-enzym [MTHFR], waarbij het homocysteïnegehalte toeneemt).

Dit gen is aanwezig in ongeveer 10% van de meerderheid van de Europese populaties. De frequentie is geografisch zeer divers. Er zijn naties waar 40% van de mensen dit defecte gen hebben.

vrouw in lab meteen buisje bloed in haar hand

Hoe dan ook, om genetische of andere problemen die homocysteïne zouden kunnen verhogen uit te sluiten, is het niet voldoende om boven genoemde natuurlijke vitaminen en mineralen te nemen, maar je moet het niveau ervan onderzoeken(1 x per jaar bloedonderzoek).

Ten slotte

De accumulatie van homocysteïne, wat resulteert in schade aan de lichaamscellen en het optreden van ernstige ziekten, is het gevolg van het feit dat het biochemische transformatieproces niet goed werkt. Meestal te wijten aan het ontbreken van deze essentiële vitaminen en mineralen.

Het goede nieuws is dat het veranderen van het dieet, soms het introduceren van supplementen en het veranderen van de levensstijl, in veel gevallen in staat is het homocysteïnegehalte te verlagen / normaliseren en te beschermen tegen onplezierige gevolgen.

Voor zover dit onderwerp, we wensen je zoals altijd een goed en gezond leven.

Take care xxxxxxxxx

Bronnen:

1.Harper’s biochemie; Ed. PZWL 2004, p 384 2. Correlatie van homocysteïne concentraties met veranderingen in kransslagaders bij mannen met ischemische hartziekte; Auteurs: Wiktor Piechota, Wiesław Piechota; 2004; 6/4: 401-406 3. Vitamine B6 en homocysteïne – een overzicht van webbronnen 4. Holford, P. and Braly, J. (2003) “The H Factor”. Published by Piatkus, UK. 5. Humphrey, L. et al, “Homocysteine level and coronary heart disease incidence: a systematic review and meta-analysis”. Mayo Clinic Proceedings, 2008, 83:1203-12. 6. Bolander-Gouaille, C. In “Focus on homocysteine and the vitamins involved in its metabolism”. Published by Springer-Verlag, France, 2002, Chapter 8, p206. 7. European Patent EP1518118 8. Klee, G. “Cobalamin and folate evaluation; measurement of methylmalonic acid and homocysteine vs vitamin B12 and folate”. Clinical Chemistry, 2000, 46:1277-83.  9. de Ruijter, W. et al, “Use of Framingham risk score and new biomarkers to predict cardiovascular mortality in older people: population based observational cohort study”. British Medical Journal, 2009, 338: a3083.

Laatste berichten

One thought on “Waarom is een hoog niveau van homocysteïne schadelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Instagram