De milt en maag
De milt verricht zeer veel belangrijke functies in het menselijk lichaam. Het begint zich al in de zesde week van het foetale leven te ontwikkelen en dat is relatief vroeg. Hij bevindt zich aan de linker kant van je lichaam achter de maag tussen de IX en XI rib en als hij goed functioneert valt hij niet eens op.
Ook heeft de milt een directe invloed op de kwaliteit van ons bloed. Het werkt als een separator en verwijdert defecte “gebruikte” rode bloedcellen (erytrocyten), witte bloedcellen (leukocyten) en bloedplaatjes (trombocyten) waarvan de resten met bloed naar de lever worden overgebracht en daaruit wordt “bilirubine” – een bestanddeel van de gal gevormd.
Dit is een bewijs van de uitstekende organisatie van het werk van ons lichaam, waarbij zelfs de gebruikte materialen worden onderworpen aan hun verdere gebruik.
De milt produceert immunoglobulinen en lymfocyten (immuunlichamen) die vreemde moleculen voor het lichaam vernietigen, zoals virussen, en zo ons beschermen tegen ziekten. Mensen zonder milt vertonen een veel lagere immuniteit, omdat de milt ook verantwoordelijk is voor de vernietiging van capsulaire bacteriën (bijvoorbeeld pneumokokken).
De resultaten van hedendaags geneeskundeonderzoek en de eeuwenoude ervaring van de oosterse geneeskunde bewijzen dat de milt de voorraad is van monocyten die zo belangrijk zijn voor ons lichaam.
Deze cellen worden geproduceerd door het beenmerg, maar in een zeer klein en ontoereikend aantal voor de behoeften van ons lichaam. De milt daarentegen bevat 10 keer meer monocyten dan in de bloedbaan wordt aangetroffen. Ze zijn nodig om te vechten tegen de minst geringste ontsteking, snijwonden en om ernstige infectieziekten of hartaanvallen te overleven.
Het zijn de monocytcellen die ervoor zorgen dat de wonden op het myocardium (hartspier)genezen. De milt kan daarom worden vergeleken met een militaire kazerne waar het leger op zijn taken wacht. Dit geeft de ongelooflijke strategieën aan die ons lichaam gebruikt.
Bovendien ondersteunt de milt de levensduur van cellen. Het creëert energie-opslagstoffen en vergemakkelijkt de bloedstroom, waardoor de weefsels in leven blijven in geval van hypoxie, bijvoorbeeld hoog in de bergen.
Het slaat ook bloed op. Niet al het bloed zit in de bloedbaan. Dit gebeurt wanneer, bijvoorbeeld, het lichaam zich tegen het verlies van warmte verdedigt, dan wordt het opgeslagen in de milt.
De milt krimpt en ontspant, zuigt bloed of duwt het in de bloedbaan. Het kan ook het volume veranderen.
Waarvoor dient het allemaal?
In de milt gezogen, wordt het bloed eerst schoongemaakt: gevangen “oud” en niet volledig efficiënte erytrocyten (rode bloedcellen) en bloedplaatjes (trombocyten) worden erdoor vernietigd. Resten vervuilen het lichaam niet, maar gaan naar de lever en worden een onderdeel van de gal.
Lymfocyten of immuuncellen, die zich in de milt bevinden hebben dubbel werk, namelijk de agressors van het lichaam vernietigen en produceren van antilichamen om een nieuwe aanval te voorkomen (dit geldt voor B-lymfocyten). Wanneer ons lichaam wordt aangevallen door virussen of bacteriën, neemt de milt meer werk op zich om een infectie te voorkomen of snel te bestrijden.
Ook is de milt betrokken bij het versterken van de weerstand van het lichaam.
Dit kleine orgaan heeft een zeer belangrijke functie voor ons lichaam
-controleert het bloed en zorgt ervoor dat het zich in de aderen, slagaders en bloedvaten bevindt
-houdt de spieren en organen op hun plaats
-bepaalt de viscositeit en dichtheid van het bloed
-beïnvloedt de spanning van spieren en bindweefsel
-beïnvloedt de kwaliteit van het subcutane(onderhuids) weefsel
-zorgt voor de kwaliteit van de slijmvliezen
-is verantwoordelijk voor de lippen, oogleden en het gevoel voor smaak
-regelt zuiveren van ons bloed
-productie van immuunsystemen voor virussen die vreemd zijn in ons lichaam
-opslag van energie die het leven van cellen in extreme situaties ondersteunt (bv. hoog in de bergen)
-reconstructie van de hartspier na een hartaanval.
De milt is verantwoordelijk voor de spijsvertering en scheiding van voedingsstoffen die nodig zijn om Qi en bloed-energie te creëren. De milt en alvleesklier verdelen het verteerde voedsel en distribueren deze naar de juiste organen. Het volgsysteem is de milt, maag, spieren en lippen. De conditie van de milt wordt weerspiegeld in de mond.
Wat gebeurt er met een zwakke, koude milt?
Hij produceert zogenaamd pathologisch vocht, dat na verloop van tijd slijm wordt. Het lichaam wordt dan slecht gevoed en het hele cellulaire metabolisme gaat fout. Het evenwicht wordt dan verstoord. De slijm nestelt zich eerst in de longen en sinussen, daarna in de buikholte, vaten, organen en in de ruimte rond cellen.
Slijm veroorzaakt ook stagnatie, embolie, zwelling, oedeem, obesitas, beïnvloedt fysieke fitheid en mobiliteit, veroorzaakt atherosclerose en hart- en vaatziekten.
Dit is wat je moet weten
- Een van de factoren die de milt verzwakt, is langdurige mentale inspanning. Vaak treft dit probleem jongeren die leren en studeren…
- Ook een overmaat van elke soort van emotie veroorzaakt schade aan de maag en de milt
- Van alle emoties is piekeren de meest destructieve
Je stijl van leven beïnvloedt de milt en de maag.
Teveel actief werk, veel fysieke inspanning en gebrek aan rust en slaap veroorzaakt maag- en milt afwijkingen. En is ook voldoende om de lever, het hart, het cardiovasculaire systeem en het hele lichaam te vernietigen.
Het lichaam herbouwt stoffen en regenereert alleen tijdens ontspanning, rust en slaap. Het negeren van deze fysiologische noodzaak leidt tot zelfvernietiging
Voedingsmiddelen die het werk van milt verzwakken
Elk voedsel dat de milt verzwakt is tegelijkertijd verzurend
1.alcohol – Aanhoudende pijn na alcoholgebruik kan een voorbode zijn van problemen met het slecht functioneren van andere organen, zoals de lever. Het kan ook een symptoom zijn van het ontwikkelen van miltkanker.
2.Het dieet zou sterk verwerkte vleesproducten en kant-en-klaarmaaltijden moeten laten verdwijnen.
Gebruik in plaats daarvan een vette vis van goede kwaliteit, kip, kalkoen en lam.
3. Het consumeren van een grote hoeveelheid verkoelend voedsel: melk, kaas, fruit (bijzonder citrusen), koude salades, snoepgoed, sla in de winter, koude dranken.
In plaats van een koud broodje als ontbijt, kies je voor warme havermout of gierst pap. Probeer ook meer groentesoepen te eten.
4. Hoog verwerkte koolhydraten in tarweproducten hebben een negatieve invloed op de milt. Eet weinig witbrood, bewerkte snacks, pasta’s, koekjes, crackers. Ze verkoelen het lichaam en vernietigen de milt langzaam.
Volgens de geneeskunde is de milt geen orgaan dat nodig is voor het leven. De milt wordt niet erkend als een orgaan dat iets meer doet dan alleen plaatjes vernietigen (trombocytopenie). Dus het is gemakkelijk te verwijderen als er sprake is van teveel vernietiging van de bloedplaatjes.
Nadat ze is verwijderd, nemen andere organen de functie over. Mensen die hun milt hebben verwijderd, hebben een lagere immuniteit.
Het is echter de moeite waard om voor je milt te zorgen, evenals voor andere organen in je lichaam.
De milt voed en egaliseert alle andere organen. Het is als moeder aarde waar rond al het leven gefocust is, wedergeboorte en versterking.
De milt is een centraal element, aan de ene kant, ondersteunt hij de lever en het hart, door het te voeden met bloed en het regelen van de viscositeit (kleverigheid) en het creëren van de juiste hoeveelheid en kwaliteit. Aan de andere kant ondersteunt het de longen en nieren, hydrateert hij ze, levert het qi, essenties en vloeistoffen.
Energieën en substanties die door de maag worden overgebracht worden ook omgezet in essenties en qi, die de longen ondersteunt. Een deel van deze essentie stuurt het naar de nieren.
De milt is een partner van de maag
Je maag bevat zoutzuur en andere stoffen, en de pH ligt tussen 1,35 en 3,50. Gelukkig is de maag bekleed met speciale cellen die je beschermen tegen de gevolgen ervan. Last van maagzuur, dat velen van ons op een gegeven moment hebben ervaren, heb je (meestal) wanneer maagzuur komt waar het niet zou moeten, d.w.z. in de slokdarm, waar het brandt.
Maagzuur is om een of andere reden geëvolueerd. Het helpt bij het verteren van voedsel, met name eiwitten, en beschermt ook tegen vele bacteriën en andere plagen die gewoonlijk niet van een zure omgeving houden.
Wanneer de maag zijn werk doet, komt gedeeltelijk verteerd voedsel in de dunne darm terecht, waar ze worden bespoten met gal, waardoor ze in feite geneutraliseerd worden zodat ze de darmen kunnen passeren zonder enige verwoesting te veroorzaken.
Als de maag en de milt goed functioneren, is er een balans tussen beide. Bij verslechtering (of beschadiging)van deze organen heb je gelijktijdig verlies van de zuur-base balans (zuurgraad d.w.z. de zogenaamde verzuring van het organisme). Dit verzwakt niet alleen het lichaam, maar remt ook de opname en absorptie van mineralen en vitamines uit het voedsel.
Symptomen van een zogenaamde koude maag
– algemene indigestie, hoofdpijn, hevige maagkrampen, maagpijn, misselijkheid, winderigheid, pijnlijke spieren, koud aanvoelen en beven.
Conclusie
De milt en de maag hebben voor goed werk mentale en emotionele ontspanning nodig, evenals gezonde weerstand van fysieke krachten (sport).
Ze hebben echter nog een belangrijkere factor nodig – dit is warmte. Maag en milt hebben warmte en goede kwaliteit van voedsel nodig voor hun werk. Deze organen verliezen warmte, wanneer we verkoelend bezig zijn en de situatie te lang duurt. Maar bovenal, door het eten van meestal en te vaak van verkeerd en gekoeld voedsel.
Gerechten van koud en vochtige aard die vele jaren en generaties worden geconsumeerd, leiden tot genetische en degeneratieve veranderingen. Bovendien ook tot beperking van het werk, van niet alleen de milt en maag, maar alle andere organen.
Een verzwakte milt is verantwoordelijk voor de meeste van onze aandoeningen en ziekten. Van het onjuist functioneren en het slechte werk van de maag, en dus van de spijsvertering en assimilatie, beginnen onze gezondheidsproblemen.
Gebrek aan evenwicht tussen de maag en de milt (beide verzwakt) is de belangrijkste oorzaak van kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en vele anderen.
Voedsel dat de milt en maag zal beschermen en versterken, moet in evenwicht worden gebracht met alle smaken, dus met de nodige bittere en pittige kruiden zoals: kurkuma, tijm, marjolein, rozemarijn, dragon, peper, gember, koriander, chili, cayenne, oregano, nootmuskaat. Hiermee zal het het voedsel altijd warm zijn.
Take care en houd je warm
Hoe verder te leven zonder milt. Bepaalde voeding juist wel of niet. Bepaalde dranken juist wel of niet.
Hoi Elly,
Een persoon zonder milt red het wel , omdat het in het lichaam van de energie fantoom blijft. Hij kan lang en gelukkig zonder milt leven. Maar er is discipline nodig. Je moet de alvleesklier, maag en darmen respecteren. Dat betekent dat je ze moet voeden zoals geschreven is in de post. Veel mensen zonder milt hebben verschillende ziekten aan het spijsverteringsstelsel,zoals; zweren in de maag of twaalfvingerige darm of pijn aan de darmen. Maar dat hoeft niet, gewoon rustig aan doen. Veel slapen, rusten, soepen eten, maar wel zelf gemaakte soepen met bot en een beetje vlees eraan en veel groente, zonder bouillonblokjes, nog beter cremesoep (beter verteerbaar), veel warme maaltijden, gestoomde groenten met een beetje complexe koolhydraten( boekweit, quinoa, gierst, zwarte rijst,rode rijst, zoete aardappelen,soms basmati en soms gewone aardappelen. Absoluut geen bewerkte producten, ook geen vleeswaren in het begin. Als je niet zonder kan dan eventueel vlees in de oven baken en dan op het brood. Brood moet wel oud zijn( twee drie dagen, anders wordt het niet goed verteert) en natuurlijk volkoren.
Er bestaan geen specifieke dranken die je het best kan gebruiken, gewoon warme thee of koffie. Geen koude dranken en ook geen alcohol. Probeer een paar weken te leven op deze manier en observeer je eigen lichaam. Hij zal zelf zeggen of het goed voelt.
Groetjes Sylwia