Vitamine K2 helpt niet alleen bij trombose
Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine (zoals vitamine ester- C) waarvan bekend is dat deze vele functies vervult. Hoewel het nog steeds vaak de ‘bloedstollende vitamine’ wordt genoemd, leren wetenschappers steeds meer over de rol ervan in veel fysiologische processen, waaronder de COVID-19-pandemie.
Vitamine K is essentieel voor gezonde botten en het cardiovasculaire systeem en lever, evenals voor de nieren, alvleesklier, hersenen en zenuwstelsel. Het heeft ook ontstekingsremmende en kankerremmende eigenschappen.
Hoewel het lichaam een bepaalde hoeveelheid vitamine K in het spijsverteringsstelsel produceert, worden de meeste van zijn behoeften gedekt door een dieet of supplementen.
Voedingsbronnen van vitamine K zijn bladgroenten, knolraap, broccoli, spruitjes, fruit zoals bosbessen, kiwi’s en druiven, eigeel, zuivel en andere dierlijke producten, evenals gefermenteerd voedsel zoals harde kaas, zuurkool en Japans voedsel zoals miso en natto.
Er zijn twee verschillende soorten vitamine K in deze voedingsmiddelen.
Groene bladgroenten, fruit en groenten bevatten het vitamine K1-subtype, ook bekend als phytomenadione, terwijl vitamine K2, bekend als menachinon, voornamelijk wordt aangetroffen in gefermenteerde voedingsmiddelen waar bacteriën deel uitmaken van het productieproces.
Het bleek dat vitamine K1 zich voornamelijk ophoopt in de lever , het hart en pancreas, terwijl K2 zich voornamelijk ophoopt in de hersenen, pancreas en nieren. Hoewel zowel K1 als K2 nodig zijn in het bloedstollingsproces vanwege hun essentiële rol bij de vorming van protrombine of stollingsfactor, lijkt het erop dat K2 een bredere functionaliteit heeft dan K1 en dat K2-deficiëntie(tekort) meer voorkomt.
Er is echter geen duidelijke, specifiek aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor K2.- Mensen die het meeste risico lopen op vitamine K2-tekort zijn pasgeborenen en ouderen. Bovendien lopen mensen met een vetarm dieet, mensen met spijsverteringsstoornissen zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of inflammatoire darmaandoeningen, en mensen die een maagbypassoperatie of colonverwijderingsoperatie hebben ondergaan ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van K2-deficiëntie.
Vitamine K2
Vitamine K2 speelt een belangrijke rol in het calciummetabolisme van het lichaam. Chronische deficiëntie wordt geassocieerd met dunner worden van de botten en een verhoogd risico op fracturen bij ouderen. Het is ook belangrijk voor de cardiovasculaire gezondheid omdat het een eiwit activeert dat verkalking van bloedvaten voorkomt, arteriële stijfheid vermindert en de flexibiliteit van bloedvaten verbetert. Het tekort kan leiden tot hypertensie en atherosclerose.
Bovendien is in klinische onderzoeken bij diabetespatiënten aangetoond dat vitamine K het vetmetabolisme en de glucosetolerantie verbetert en insulinegevoeligheid. Het vermindert ook het risico op oog-, nier- en cardiovasculaire complicaties door constant hoge bloedsuikerspiegels.
Vitamine K2 kan dankzij zijn antioxiderende en kankerbestrijdende eigenschappen de groei en verspreiding (metastase) van kankercellen remmen en de dood van kankercellen induceren (apoptose). Dit effect is gemeld bij veel kankers, waaronder lever, prostaat en longen.
Naast de kankerbestrijdende werking ondersteunt vitamine K2 ook de regeneratie van de lever, induceert het stollingsprocessen en ondersteunt het de regeneratie na alcoholische en niet-alcoholische levercirrose. Daarnaast speelt het ook een belangrijke rol bij het functioneren van het immuunsysteem, de hersenen en het centrale zenuwstelsel. De hersenen hebben een hoog expressieniveau van specifieke receptoren voor vitamine K2-enzymen, en vitamine K2-tekort is in verband gebracht met verschillende neurologische ziekten.
Onlangs kreeg vitamine K speciale aandacht tijdens de pandemie van het coronavirus. Lage niveaus van deze vitamine kunnen het risico op overlijden door ademhalingsfalen verhogen en trombo-embolie bij COVID-19-patiënten.
Vitamine K, indien beschikbaar in grote hoeveelheden, regelt het stollingsproces door stollingsfactoren in de lever te activeren terwijl een antistollingseiwit buiten de lever wordt geïnduceerd. Helaas mist het moderne westerse dieet vitamine K2 en is men zich onvoldoende bewust van het belang ervan voor de gezondheid en in de loop van het ziekteproces.
Daarom wordt aanbevolen om vitamine K2 samen in te nemen met vitamine D zodat het op de goede plaats terecht komt.
Groetje FOHP
bron: -R. Nacht
ademhaling chinese geneeskunde Chinesegeneeskunde Coronavirus Covid-19 Energie essentie van voeding galblaas gezonde levensstijl gezonde voeding gezondheidstrends Griep Havermout immuniteit juiste voeding kanker Kersen Lever libido Maaltijden menstruatiepijn natuurlijke wijze Nieren noten Ontaarden overgewicht Parasieten Pompoen Slijm spijsvertering Spinazie-cremesoep Verkoudheid virussen VitamineD voeding in de zomer Water Weerstand werking organen Wintermaaltijden Yang Yin ziekte van Lyme Ziel Zomer zon