Wel of geen koffie. Wat zegt de Chinese geneeskunde hierover
Koffie vergezelt veel mensen vanaf de eerste momenten van de ochtend. Weet je echter wat de Traditionele Chinese Geneeskunde te zeggen heeft over koffie en het regelmatig drinken ervan? Wat zijn de kenmerken van koffie volgens de Chinese diëtetiek en de Vijf Veranderingen-keuken? Wat is het effect van koffie op Qi- of Yang-tekort? Wie heeft het meeste baat bij koffie en wie moet het vermijden?
De werking van koffie
Natuurlijke koffie, gekookt, want daar hebben we het hier over, met kruiden (kaneel, gember, kardemom, gemalen kruidnagel), gezoet met honing, heeft een sterk energiek/stimulerend effect. Hetzelfde geldt voor koffie die op het vuur met een Percolater wordt gezet. Kruiden versterken het verwarmende karakter, wanneer gezoet met honing, wordt het sterk energetisch en smaakt het heerlijk. Koffie stimuleert vooral de bloedsomloop en verwarmt en versterkt het hart (verhoogt zijn Yang). Het stimuleert onze mentale vermogens, heeft een diuretisch effect en is in beweging bij voedselstagnatie of veel voorkomende constipatie. Dankzij de diuretische werking ontgift het het lichaam na het drinken van te veel alcohol. Koffie heeft ook luchtwegverwijdende eigenschappen, dus het drinken ervan bij kortademigheid of een astma-aanval werkt als een genezende behandeling die de luchtwegen verwijdt.
Indicaties voor het drinken van koffie
Dus wat zijn de indicaties voor het drinken van koffie? Deze omvatten algemene Qi- en Yang-tekort, vermoeidheid, uitputting, onderkoeling met een inwendig gevoel van kou, hoofdpijn, duizeligheid (zeer effectief bij opkomende lever-yang en migraine-achtige symptomen). Qi- en Yang-tekort, vooral van het hart. Na overmaat alcohol, met milt-yang-tekort, indigestie, koude ledematen. Bij een aanval van kortademigheid, met piepende ademhaling.
Milt-yang-tekort – terwijl in dit pathologische patroon, dat meestal een gevolg is van langdurige milt Qi-tekort, de bittere smaak over het algemeen wordt vermeden, dus in het geval van gekookte koffie (sterke bittere smaak) met aromatische kruiden zoals gember, kaneel, kruidnagel, kardemom; een dergelijke infusie/drank helpt om overtollig opgehoopt pathologisch vocht te verwijderen, wat kenmerkend is voor dit patroon. De aromatische kruiden, met name gedroogde gember, behoren tot de belangrijkste kruiden die de Milt Yang verwarmen. In dit specifieke geval moet je heel voorzichtig zijn met het drinken van high-yang koffie (gekookt op een vuur) in het gezelschap van verwarmende kruiden, omdat een kopje teveel ons kan schaden. Te veel verhitting van de milt door te veel pittige specerijen en aromatische kruiden kan lichaamsvloeistoffen beschadigen.
Contra-indicaties voor het drinken van koffie
Koffie droogt de lichaamsvloeistoffen erg uit, het vernietigt Yin, de essentie. Overmatige consumptie kan leiden tot bloedtekort, interne droogheid en permanente schade aan het niersysteem.
Koffie en bloedgroep
Wat betreft de toegestane hoeveelheid voor consumptie, deze wordt mede bepaald door de bloedgroep. Koffieliefhebbers, van wie 1-2 kopjes per dag een therapeutisch effect hebben, zijn te vinden onder mensen met bloedgroepen A en AB. Waarom gebeurt dit? Beide bloedgroepen A en AB zijn de meest slijmvormende bloedgroepen en het drogende en verwarmende effect van gekookte koffie heeft een helende werking op hen. Het is absoluut af te raden om koffiemelk te gebruiken voor mensen met bloedgroepen A en AB, zuivelproducten verhogen de hoeveelheid geproduceerd slijm – het gunstige effect van koffie wordt in dit geval verstoord door toevoeging van melk. Er is nog een reden waarom mensen met bloedgroep A en AB koffie zouden moeten drinken, het verhoogt het zuurgehalte in de maag en heeft ook dezelfde enzymen die bijvoorbeeld in soja zitten (ze verbeteren de spijsvertering en hebben een gunstig effect op de stofwisseling van het hele lichaam).
Mensen met bloedgroep B kunnen koffie echter in zeer matige hoeveelheden drinken. Een kopje om de paar dagen zou meer dan genoeg moeten zijn. Mensen met deze bloedgroep wordt aangeraden om koffie te vervangen door kruidenthee of groene thee (vooral sencha, dat een stimulerend effect heeft), het bevat ook cafeïne maar ook zeer waardevolle antioxidanten.
Een groep mensen die schade ondervindt van koffieconsumptie, ongeacht de hoeveelheid, zijn mensen met bloedgroep 0. Het probleem met koffie is dat het een toename van maagzuur veroorzaakt, waar mensen met bloedgroep 0 genoeg van hebben. Vooral gevaarlijk voor deze mensen is het drinken van koffie op een lege maag. Overmatige consumptie en drinken ervan op de zogenaamde lege maag kan zeer snel leiden tot de pathologische toestand van maagbrand.
Wat in plaats van koffie?
Op een lege maag kunnen we kokend water drinken – vers, gekookt water dat is afgekoeld tot een temperatuur die het mogelijk maakt om het te drinken. Je kunt een snufje kurkuma, honing, een schijfje gember, een snufje zout en twee druppels citroen aan het kokende water toevoegen. Ik ken personen die dit vijfveranderige drankje drinken en het prijzen.
De eerder genoemde groene thee heeft een stimulerende werking, vooral de kort gezette, jonge versie van de zg sencha. Sommige koffieliefhebbers stappen over op Yerba Mate of Damiana.
Wat is het onthouden waard?
Ongeacht de bloedgroep is het de moeite waard om een pauze te nemen van het drinken van koffie. Bij voorkeur in het voorjaar. Laat de lever zichzelf regenereren, laat het lichaam uit-ademen. Koffie is een sterke verslaafde en een typisch stimulerend middel dat in de wereld van vandaag in alarmerende overmaat wordt geconsumeerd..
Bovenal vrouwen moeten onthouden dat ze vloeistoffen moeten aanvullen als ze koffie drinken. Koffie droogt heel erg uit! We zorgen voor het hydrateren van de huid, we brengen vochtinbrengende crèmes, maskers en andere smeersels aan maar we beroven (vaak onbewust) het inwendig vocht door overmatige koffieconsumptie.
Beste dames, als we besluiten om elke dag regelmatig koffie te drinken, moeten we zorgen voor de aanwezigheid van waardevolle soepen en andere vloeistoffen in onze voeding in de vorm van kruidenthee en kokend water wat onze tekorten zal aanvullen.
Vooral blootgesteld aan het verlies van waardevolle vloeistoffen, vernietiging van Yin en essentie, zijn vrouwen in de menopauze. Als je de levensfase ingaat, waarin de hydratatie van het lichaam drastisch daalt, denk er dan aan om jezelf geen extra drainage te geven door te veel koffie te drinken. Koffie spoelt ook waardevolle micronutriënten uit ons lichaam – zoals calcium, magnesium; in de periode van de menopauze, wanneer het risico op osteoporose toeneemt, moeten we aandacht besteden aan de preventie en goede hydratatie van het lichaam.
En het laatste belangrijke – hypertensie. Langdurig koffie drinken, teveel drinken, vernietigt de Yin van de nieren, lever, vernietigt interne vloeistoffen en verstoort zo de waterhuishouding in ons lichaam, wat op zijn beurt leidt tot arteriële hypertensie bij ouderen.
Daarom moedig ik aan om onze “koffie” te drinken met plezier van tijd tot tijd, met z’n “wilde” smaak, met grote vreugd, met je man of familie, voor bij de zondagse cake. Laten we proeven, beleven en bedanken voor de heerlijke smaak, het aroma, de geur ……gewoon zo geweldig! En laat het ons dienen!
Met liefde Syl&Rene FOHP
Bronen: Mijn eigen workshopnotities en observaties plus:
1. Peter J.D’Adamo en Cathrine Whitney, Eet volgens uw bloedgroep.
2. Joerg Kastner, Voedseltherapie.
3. Hamid Montakab, Chinese geneeskunde in de praktijk.
ademhaling chinese geneeskunde Chinesegeneeskunde Coronavirus Covid-19 Energie essentie van voeding galblaas gezonde levensstijl gezonde voeding gezondheidstrends Griep Havermout immuniteit juiste voeding kanker Kersen Lever libido Maaltijden menstruatiepijn natuurlijke wijze Nieren noten Ontaarden overgewicht Parasieten Pompoen Slijm spijsvertering Spinazie-cremesoep Verkoudheid virussen VitamineD voeding in de zomer Water Weerstand werking organen Wintermaaltijden Yang Yin ziekte van Lyme Ziel Zomer zon