Hoe ons lichaam in de zomer te koelen zonder gevolgen
Zomer, zomer overal,
Wat gebeurt er met mij, heb ik een opgeblazen gevoel, cellulitis of misschien oedeem?
IJs, bier, drankjes met ijs, flessenwater noodzakelijkerwijs gekoeld, meloen, watermeloen, avocado; sla met mozzarella, tomaat en komkommer… Oef, zo heet…
Het wordt pas heet voor ons over 90 dagen, wanneer slijm, flegma en loopneus in ongelooflijke hoeveelheden verschijnen.
In de Chinese geneeskunde is er een wet van synergie, volgens welke, vriend en vriendin: in de zomer, Yang versterken (de zomer is een warm seizoen, lange dagen = meer zon, we zijn actief – we ontmoeten elkaar vaker, lopen … en nu is het tijd om je innerlijke vuur en kracht op te bouwen, om in het koude seizoen de kracht bij je te hebben en geen 3 dekens nodig te hebben).
Maar ik begrijp niet waarom de Chinese geneeskunde zegt; stop met ijs (vaak en veel) gekoelde dranken of met het eten van rauw voedsel? Nou, want als het nu niet kan, wanneer eet ik dan fruit, salades, ijs, of drink ijskoude drankjes, of een heerlijk koud biertje van de tap etc?
En moet ik ook op warme dagen reiken naar warme producten?
En wat betekent “Yang versterken in de zomer”? (uitleg voor niet-ingewijden: Yang-concept uit de Traditionele Chinese Geneeskunde betekent “zonnige plek” en wordt geïdentificeerd met de zon, zomer, dag, vitaliteit, vreugde, warmte, wat onze levensenergie, kracht is, power).
Hmm… Het zal lang duren, maar vandaag leer je hoe we in de zomer moeten eten, vooral op warme dagen (wanneer we ze niet doorbrengen in de koelte van kamers met airconditioning zonder toegang tot de zon).
Wanneer je warme producten eet en drinkt, d.w.z. op zijn minst lichaamstemperatuur, ongekoeld, dan maak je het gemakkelijker voor je binnenkant (maag en milt) om te verteren. (dit is een zeer energetisch proces, het kost veel werk om de brij – als je alles 20 keer kauwt – om te zetten in voedingsenergie).
En dus het lichaam, en vooral het spijsverteringsstelsel (Milt en Maag) verspilt geen vitale energie aan het opwarmen van voedsel en kan het gebruiken om nutritionele Qi uit voedsel te halen. (vitaliteit – omdat voedsel voor het leven is) om bloed te produceren en daarmee andere organen te “voeden”, bijv. nieren, die onze levenswortel zijn ( alle excessen in het leven, inclusief niet ontbijten, putten hun energie uit. Onze voorraden, die we van onze ouders hebben gekregen, zouden levenslang moeten meegaan voor als er moeilijke situaties, honger of een zeer ernstige ziekte komt).
Als de Milt niet moe zal zijn, d.w.z. als hij een warme maaltijd krijgt van producten met GEEN koude thermiek, zal hij meer Xue (bloed) produceren, wat hard nodig is voor afkoeling.
ALS JE WARM EET, KOEL JE EFFECTIEVER. Wie heeft er al ontdekt dat warme jasmijn, groene-of muntthee de dorst beter lest dan ijskoude thee, gekoelde drankjes of zelfs water?
En wat doen ze in Arabische landen? Hete en zoete zwarte thee. Een Turk of een Egyptenaar is niet dom en zal zijn spijsverteringscentrum niet beschadigen, want er moet altijd een spijsverteringsvuur zijn om voedsel tot brij te kunnen fermenteren.
En om de zaken nog ingewikkelder te maken….Dat iets warm is voor het gevoel van ons lichaam (mond) wil nog niet zeggen dat het warm is in de context van thermiek. De Chinese geneeskunde zegt dat voedingsmiddelen een van de 5 thermieken hebben. Ze kunnen koud en warm, koel en warm of neutraal zijn. Kefir of karnemelk is Yin (koel) en wodka is Yang (heet). Wees dus niet verbaasd dat wanneer je te veel wodka drinkt, je ‘s morgens op zoek gaat naar kefir of water om af te koelen, want elk lichaam streeft naar balans. En daarom, afhankelijk van onze energietoestand: koude-syndroom en Yang Qi-zwakte of warmtesyndroom en Yin-zwakte en seizoen of klimaat.
Maar zijn we tegenwoordig überhaupt geïnteresseerd in klimaat?
Want wat heeft de zomer te maken met werken in een koel kantoor met airconditioning zonder 8 harde uren achter de computer te werken? We zouden meer van bepaalde voedingsmiddelen moeten eten en bepaalde voedingsmiddelen moeten vermijden.
De energie van voedsel wordt gegeven door de natuur. Zij is het die bepaalt waar de planten groeien om de mens hier en nu te dienen. Daarom hebben we in juni aardbeien (koele, zure en zoete smaak – ze moeten ons verkoelen en hydrateren, beschermen tegen verlies van waardevolle lichaamsvloeistoffen.
Als je een gezond interieur/spijsverteringssysteem hebt (dit geldt helaas voor slechts ongeveer 15% van de Nederlanders. Ja: 85% van de Europese samenleving heeft spijsverteringsproblemen) ben je in balans. Als je geen last hebt van koude/hete handen en voeten of gezicht, je hebt geen problemen na het eten, reik dan in de zomer naar koele en hydraterende producten, maar in ieder geval lichaamstemperatuur. Dat is wat een Turk of Egyptenaar doet : zwarte thee, groene thee en suiker zijn Yin (koel) en suiker, als zoete smaak, hydrateert.
Bereik seizoensgebonden en regionale voordelen, bijvoorbeeld muntinfusie, maar drink warm( zie ook onze FB groep “Waarom warm water drinken”). Momenteel hebben we een overvloed aan aardbeien, kersen – maak er drank van, kook het kort. Witte suiker zal ik nooit aanbevelen, maar voeg geneeskrachtige planten toe die meer zoetheid aan de zure compote toevoegen, bv. Chinese dadels.
En als ik dit vocht of slijm heb?
Als het een kleine aandoening is, kun je wat warme en aromatische kruiden toevoegen die vocht verwijderen, bijv. Ceylon-kaneel of kardemom, en vermijd compote niet in de hitte – bescherm jouw kostbare lichaamsvloeistoffen, omdat jouw bloed ervan is gemaakt. Wat ook belangrijk is: als je gestrest bent in de zomer, onthoud dan dat STRESS BLOED ZAL GEBRUIKEN dat je afkoelt, dus je weet waarschijnlijk al wat je moet doen? Zorg voor het spijsverteringspaar.
Nog een punt: op een warme dag gaat onze innerlijke Yang naar de oppervlakte zodat het lichaam niet oververhit raakt. Je gelooft het niet? Dit is de reden waarom we tijdens grote hitte geen eetlust hebben, omdat er geen spijsverteringsvuur is, zodra het begint af te koelen, zouden we met plezier eten. Koude dranken koelen dus helemaal niet af, omdat ze het vuur (Yang) nodig hebben om naar binnen te worden getrokken, en dit kan leiden tot het blokkeren van de warmte binnenin.
Hoe af te koelen om het spijsverteringsstelsel niet te beschadigen en niet te koud te worden en jezelf geen kwaad te doen?
Koelen in de zomer heeft in de Chinese geneeskunde absoluut niets te maken met ons westerse idee van koelen.
Ik raad aan; “Yin-voedsel op een Yang-manier”, Groente met Yin-termiek (koele thermiek): courgette, tomaat, aubergine, paprika: thermisch behandeld: stooven(Yang) warm gegeten met aromatische kruiden met basilicum of oregano of groene venkel en uiteraard met geklaarde boter. Een goede oplossing zijn vleesloze minerale bouillons, ook met toevoeging van boter of olijfolie of ander edel vet (essentiële vetzuren).
Laten we naar fruitbessen grijpen: bosbessen, frambozen, aardbeien, bramen, aalbessen, kruisbessen, maar nooit op een lege maag en nooit ‘s avonds als laatste eten. Ze kunnen aan de warme havermoutpap, gierstpap of henneppap worden toegevoegd (goed en voor degenen die keto of LCHF gebruiken) laten we de genoemde warme drankjes bereiden. Gezonde mensen kunnen af en toe ook smoothie nemen, maar op kamer temperatuur en zonder ijsklontjes.
Wijzig het type thermische behandeling: kook korter, in meer water, stoom, blancheer. Serveer boekweit in de vorm van een zomerse salade met kostbare vetten. Maak kennis met de bonen deze keer “mung” – het heeft een diuretisch effect en vermindert de symptomen van hitte – en gebruik het in de soep. Andere vermeldenswaardige producten zijn spinazie, asperges, selderij, champignons, rabarber – alleen stengels, gefermenteerde geitenmelk. Alleen GEIT dus!
Verminder of elimineer de hoeveelheid dierlijke producten, vooral vlees, bij heet weer. Zachtgekookte eieren of spiegelei met tomaten en een paar blaadjes rucola, veldsla of ijsbergsla zijn oke.
Let op
Bij chinese geneeskunde hangt alles af van de individuele constitutie en gezonde toestand. Uitgemergelde mensen, met nier- en milt-yang-deficiëntie, hypothyreoïdie zouden zelfs in de zomer rauwkost moeten overslaan, tenzij ze kokend water over hen gieten, blancheren en de hoeveelheden zijn alleen voor de smaak en niet om de honger te stillen.
De slechtst mogelijke combinatie van sla is met yoghurt, zure room – het kan leiden tot bloedstasis in het bekken en de benen (C. Diolosa). Sla of Chinese kool zijn zeker aan te raden voor carnivoren en grillers, vooral degenen die lijden aan het hittesyndroom (nerveuze echtgenoot die na het werk bier moet drinken) om de hete aard van gegrild vlees in evenwicht te brengen of liefhebbers van gerookte kaas, maar altijd als toevoeging.
Wil je rauwe sla eten?
Compenseer haar koelheid door bijvoorbeeld vooraf warme soep te eten. Evenzo, als je op een hete zomerdag een biefstuk wilt eten, zal de sla hier de hitte van de biefstuk mooi in evenwicht houden. Onthoud: UITLIJNEN!!!
Belangrijk: je kunt bezwijken voor verleidingen als je in balans bent en een sterke spijsvertering hebt. Alles mag als je daarna voldoende energie en een goed humeur hebt. De vreugde NA het eten moet hetzelfde zijn als ervoor, omdat je waarschijnlijk uit ervaring weet hoe iemand zich voelt als hij iets zwaars eet.
Vind je de stof nuttig? Alsjeblieft: deel, geef door – laat weten dat afkoeling in het concept van een westerse man niets te maken heeft met de wijsheid van de Oosterse geneeskunde. Je gelooft het niet? Pas het deze zomer toe bij de kinderen en kijk hoe de herfst van dit jaar zal verlopen, ook wat betreft de snot op de achtergrond en wat er met je cellulitis zal gebeuren.
#hoeteetenindezomer#hoeaftekoelen#yinproducten#thermischeproducten#sinusitis#hydratatie#hitte #heet#zomer#water#fruit#lichaamsvloeistoffen#dieet#vakantie#gezondheid#immuniteit #voedingstherapie#cellulitis#bloed#oostersegeneeskunde#yang
ademhaling chinese geneeskunde Chinesegeneeskunde Coronavirus Covid-19 Energie essentie van voeding galblaas gezonde levensstijl gezonde voeding gezondheidstrends Griep Havermout immuniteit juiste voeding kanker Kersen Lever libido Maaltijden menstruatiepijn natuurlijke wijze Nieren noten Ontaarden overgewicht Parasieten Pompoen Slijm spijsvertering Spinazie-cremesoep Verkoudheid virussen VitamineD voeding in de zomer Water Weerstand werking organen Wintermaaltijden Yang Yin ziekte van Lyme Ziel Zomer zon