3 PIJLERS VAN GEZONDE VOEDING
kwaliteit, kwantiteit, frequentie
Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat gezond eten en een goede levensstijl het risico op hartziekten met meer dan 80%, en kanker – met 60% kunnen verminderen. Veel mensen denken dat de neiging om bepaalde ziekten te ontwikkelen genetisch en geërfd is. De echte oorzaak van gezondheid problemen kan echter de verkeerde levensstijl en voeding zijn die in huis is gehaald. Tijd voor veranderingen. Begin bewust te zorgen voor je eigen gezondheid.
Gezond eten is geen dieet, maar een redelijk uitgebalanceerde set maaltijden van onbewerkte producten en geen kant en klaar maaltijden.
We moeten op gezette tijden voor de gezondheid zorgen en niet alleen na het verschijnen van ziektesymptomen zoeken naar effectieve methoden voor hun behandeling.
Zorg voor gezondheid heeft verschillende dimensies;
- allereerst goede voeding en goede voedselproducten
- voldoende dosis beweging
- preventie van mentale stress (voldoening op het werk, voldoende slaap, etc.)
- vermijden van overtollige elektromagnetische velden, etc.
Your health tomorrow depends on your choices today.
We zijn verschillend, hebben verschillende gewoonten, geslacht, gewicht, stofwisseling, temperament, neigingen en genen. Daarom kunnen de regels die goed zijn voor één persoon , in detail afwijken van de principes die goed zijn voor iemand anders.
Let op je lichaam en je gemoedstoestand. Luister naar de signalen die het lichaam je stuurt als het zichzelf verdedigt tegen schadelijk voedsel of tegen activiteiten die ongunstig voor je zijn. Reageer wanneer het lichaam of de psyché vermoeidheid meldt. Breidt je kennis uit en houd je aan jouw beslissingen.
Wat te eten?
- Laat je menu zoveel mogelijk gezonde, maar verschillende producten bevatten. Dan weet je zeker dat je het lichaam voorziet van alle ingrediënten die het nodig heeft om te functioneren bv elke dag eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten en zoveel mogelijk groenten.
- Groenten, bij voorkeur seizoensgebonden. Liefst warm gekookt, gestoomd of gebakken. Je kunt ze combineren met eiwitten of koolhydraten. Ze zouden het grootste deel van je bord moeten innemen.
- Vlees en vis van betrouwbare bron.
- Goede koolhydraten, zoals granen, boekweit, haver, quinoa, rijst en zoete- en gewone aardappelen.
- Wees niet bang voor vet( behalve transvet ), de meeste zijn gezond en noodzakelijk, onder anderen om vitamines te absorberen. Welke zijn het best? Geklaarde boter, olijfolie, lijnzaadolie, koolzaadolie.
- Gebruik de rijkdom aan specerijen( goed voor de spijsvertering ), gebruik ze in de vorm van kruiden en thee.
- Alleen gezonde, zelfgemaakte zoetigheden en gebak.
- Met mate zaden en noten.
- Eet elke dag soep, natuurlijk zelf gemaakt
Hoe te eten?
- Vermijd gas vormende voedingsmiddelen zoals bier, fris- en koolzuurhoudende dranken.
- Beperk cafeïne en alcohol.
- Eet langzaam, bijt en kauw heel goed – dat is heel belangrijk!
- Probeer regelmatig te eten. Het lichaam dat je op bepaalde tijden voedt (elke 2-4 uur) reguleert de stofwisseling en zal geen overtollig vet opslaan.
- Zorg voor de hydratatie van het lichaam, drink minstens anderhalf tot twee liter per dag (bv. 2-3 koppen koffie, 2-3 kopjes kruidenthee, warm/heet water, ontbijtsoep, soep voor lunch of diner).
- Drink niet tijdens eten, drink minstens 30 minuten vóór en een uur na de maaltijd.
- Eet niet te veel, schep voldoende op maar met mate.
- Je kunt beter geen tussendoortje eten.
- Eet alleen de producten die goed voor je zijn, weiger voedingsmiddelen die schadelijk voor je kunnen zijn.
Wat te vermijden?
- Vermijd fastfood maaltijden.
- Sluit frisdrankjes uit.
- Het gebruik van gluten , vooral tarwe.
- Beperk of beter nog sluit suiker uit.
- Verminder het verbruik van zuivelproducten vooral die uit koemelk.
Begin altijd met jezelf, let op bij wat je koopt, en hoe je het bereid.
Eet smakelijk en blijf vrolijk
Sylwia & René
laatste berichten
Gezonde voeding zo belangrijk!
Altijd heerlijk